Un grup de zece asociatii ale societatii civile i-au trimis ieri o scrisoare presedintelui Camerei Bogdan Olteanu in care solicita reanalizarea unor articole din proiectul legii de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Cu o zi in urma
Un grup de zece asociatii ale societatii civile i-au trimis ieri o scrisoare presedintelui Camerei Bogdan Olteanu in care solicita reanalizarea unor articole din proiectul legii de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Cu o zi in urma, alte sase ONG-uri au trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputatilor pe aceeasi tema. Cele zece asociatii considera ca amendarea proiectului ANI "a transformat radical proiectul initial si a facut inaplicabile principiile care stateau la baza intregului sistem, afectand grav capacitatea viitoarei institutii de a-ti atinge obiectivele". "In cazul in care proiectul va fi adoptat in forma actuala vom face tot ce ne sta in putinta pentru a atribui raspunderea acestei farse legislative, in mod individual, tuturor celor care voteaza contra unei agentii eficiente de control a averilor, incompatibilitatilor si conflictelor de interese, astfel incat electoratul acestor parlamentari sa fie avertizat in perspectiva viitoarele alegeri", avertizeaza semnatarii scrisorii.
Revenirea la forma initiala
Reprezentantii asociatiilor doresc revenirea la forma initiala a 35 de articole, intre care si cel privind controlul averilor, verificarea conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.
Argumentele invocate in scrisoare sunt: au fost scoase din textul proiectului reglementarile privind verificarea incompatibilitatilor; au fost eliminati de sub incidenta legii cei care in trecut au detinut demnitati publice; ANI nu se mai poate sesiza din oficiu sau de catre orice persoana; Agentia nu mai are acces la datele cu caracter bancar, financiar, fiscal. Mai mult, proiectul propunea un Consiliu National de Integritate (CNI) autonom, din a carei componenta trebuiau sa faca parte si reprezentanti ai societatii civile, ca observatori, insa varianta votata de comisia juridica stabileste un CNI aflat sub control Parlamentar, fara ca din componenta acestuia sa mai faca parte si reprezentanti ai societatii civile. Asociatiile subliniaza si faptul ca numirea presedintelui si vicepresedintelui ANI de catre Parlament poate genera critici privind subordonarea politica a Agentiei si suspiciuni ca aceasta ar putea fi folosita ca un instrument de lupta politica. Semnatarii scrisorii sunt: Academia de Advocacy; Agentia de Monitorizare a Presei; Alianta Civica; APADOR-CH; Asociatia Pro Democratia; Centrul pentru Jurnalism Independent; Freedom House Romania; Grupul pentru Dialog Social; Societatea Academica din Romania; Societatea Timisoara.
Motive inventate pentru amanarea dezbaterilor
Conducerea Camerei Deputatilor a decis, ieri, sa amane pentru saptamana viitoare dezbaterea in plen a proiectului de lege privind Agentia Nationala pentru Integritate (ANI), pe motiv ca raportul Comisiei juridice asupra proiectului a fost distribuit prea tarziu. Initial, proiectul ar fi trebuit sa fie discutat astazi, insa liderii grupurilor parlamentare au invocat Regulamentul Camerei, care prevede ca rapoartele trebuie distribuite cu trei zile inainte de dezbaterea lor in plen.
Potrivit secretarului Camerei, Ioan Munteanu (PSD), e mai bine ca ANI sa intre in discutii luni, pentru ca prezenta deputatilor la lucru este mai buna atunci decat la sfarsitul saptamanii. Proiectul de lege privind ANI este considerat prioritate legislativa pentru integrarea europeana si a fost depus de Guvern, la inceputul acestei sesiuni parlamentare, la Camera Deputatilor. Proiectul a fost insa modificat substantial si golit de continut de Comisia juridica a Camerei, prin votul PC, PRM, PSD si al UDMR. PD a anuntat ca va propune respingerea proiectului in forma actuala, iar liderul democrat Emil Boc a facut un apel catre PNL, PC si UDMR sa voteze proiectul in forma Guvernului, in timp ce peremistii au anuntat si ei ca vor vota impotriva, apreciind ca nu este necesara o Agentie de Integritate. Dupa Camera Deputatilor, proiectul va intra in dezbaterea Senatului. (A.H., R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.