Simplificat prin reducere la datele sale primitive - un ziarist i-a zis ceva lui Traian Basescu, iar Traian Basescu, drept raspuns, s-a ridicat si a plecat in chip ostentativ, incidentul de miercuri seara, de la Crown Plazza, nu poate fi perceput
Simplificat prin reducere la datele sale primitive - un ziarist i-a zis ceva lui Traian Basescu, iar Traian Basescu, drept raspuns, s-a ridicat si a plecat in chip ostentativ, incidentul de miercuri seara, de la Crown Plazza, nu poate fi perceput la adevaratele sale dimensiuni.
Aruncand o privire in fuga la televizor, telespectatorul va fi inteles ca presedintele a parasit ditamai dezbaterea, transmisa in direct, pentru ca n-a mai putut suporta vreun potop de injuraturi de mama. Si ingrasat zi de zi cu teza si presedintele e om si, deci, si presedintele face bataturi, el va fi gasit in intamplare un nou prilej de a-l compatimi pe Traian Basescu si de a-i huli pe jurnalistii necuviinciosi.
In realitate, lucrurile au stat altfel, si numai o descriere a contextului ar putea reliefa valoarea de turnesol a incidentului de miercuri seara.
Jurnalul National a avut excelenta idee de a organiza o dezbatere despre relatia Jurnalisti - Politicieni plecand de la un sondaj de opinie comandat de ziar impreuna cu Asociatia Romana de Sociologie. Gratie interesului starnit de subiect, dar si insistentelor lui Marius Tuca, in sala Valahia de la hotelul Crown Plazza s-au trezit, fata in fata, vedete ale mass-media si politicieni marcanti.
Printre acestia s-a numarat si Traian Basescu.
Relatia presedinte-presa a cunoscut in ultimul timp o anumita incordare. Seful statului si-a ingaduit sa foloseasca, intr-un dialog despre ziaristi, un limbaj de spelunca si, mult mai grav, dand cu tifla protestelor, n-a catadicsit sa-si ceara scuze.
Toti cei prezenti la dezbatere, dar si cei care au avut curiozitatea de a urmari transmisia in direct s-au gandit ca presedintele a acceptat invitatia pentru ca momentul constituia un bun prilej de a mai imblanzi relatiile sale cu presa. Recapituland cele intamplate, ne dam seama ca ne-am inselat. Traian Basescu n-a venit la dezbatere cu sentimentul unei prezente necesare, ci cu sentimentul unei concesii facute noua, jurnalistilor stransi in sala Valahia de la Crown Plazza.
La cate o nunta amarata dintr-un sat, socrii au ideea de a invita pe vreun neam mai mult sau mai putin apropiat, ajuns mare vedeta la Bucuresti.
Respectiva starleta accepta cu greu si, desi pusa in capul mesei, desi beneficiind de privirile umede de admiratie ale tuturor si de grija mamei soacre de a-i taia ea bucatile de carne, da tot timpul semne vizibile ca pierde din timpul sau pretios si, mai ales, din gloria sa stralucitoare, stand cu amaratii astia la masa. Cu aceste tafne de starleta a venit la dezbaterea Politica - Presa, cel ce si-a pus recent in cununa de Barbat al Natiei o noua petala: cea de pelerin. Chiar de la inceputul dezbaterii, Traian Basescu a tinut sa arate ca se considera poposit aici, la conclavul ziaristilor, ca o starleta tv la nunta unor amarati dintr-un sat. Locul dat de organizatori - intre liderii politici - l-a nemultumit evident. Ar fi vrut ceva mai mult. Sa se fi confectionat un baldachin atarnat de tavan deasupra noastra, a jurnalistilor, obligati astfel sa-i vorbim de jos in sus, asemenea ghiaurului prabusit la papucul atotputernicului Sultan. Invitat de Marius Tuca sa ia cuvantul, domnia sa a refuzat. Considera probabil ca muritorilor din sala le era suficienta simpla prezenta a fizicului sau de Nemuritor.
In acest context apare explicabila reactia la interventia lui Victor Roncea. Bataiosul gazetar nu l-a injurat de mama, nu l-a denuntat in termeni tari. Pur si simplu a incercat sa-i spuna presedintelui ca, pe fondul cartelizarii accentuate a presei, atacurile domniei sale la adresa jurnalistilor truditori sunt tot atatea lovituri date presei.
Daca aceasta interventie ar fi avut loc in campania electorala din 2004, sau chiar in 2005, sunt sigur ca Traian Basescu ar fi trecut peste aceste accente critice si, cu instinctul situatiei, ar fi gasit o replica in stare sa ni-l faca si mai simpatic.
Suntem insa la finele lui 2006. Sondajele de opinie, dulcegariile carate cu limba pana-n Deal de slugile din presa, baile de multime i-au dat lui Traian Basescu sentimentul ca e Cel Mai Iubit Fiu al Poporului Roman. In aceste conditii, cum sa mai poata asculta el pana la capat un jurnalist care-l trateaza ca pe un muritor? PS. Comunicatul SPP despre sporirea masurilor de protectie fata de fiica presedintelui ne dezvaluie ca ne-am procopsit si cu Cea Mai Iubita Nepoata a Poporului Roman: Elena Basescu!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.