Seful SIE, Claudiu Saftoiu, prezent ieri la o intalnire cu Comisia de control SIE, si-a conditionat promisiunea de a oferi parlamentarilor din acest for mai multe informatii privind activitatea serviciului, cu necesitatea ca acestia sa aiba certifica
Seful SIE, Claudiu Saftoiu, prezent ieri la o intalnire cu Comisia de control SIE, si-a conditionat promisiunea de a oferi parlamentarilor din acest for mai multe informatii privind activitatea serviciului, cu necesitatea ca acestia sa aiba certificat ORNISS, au aratat surse din Comisie. Insa aceasta solicitare nu poate fi indeplinita, avand in vedere ca nu toti membrii Comisiei au un astfel de certificat, necesar accesului la informatii clasificate, un exemplu fiind deputatul PRM Daniela Buruiana. Recent uns in functia de director al SIE, Saftoiu a venit in fata deputatilor pentru a arata, oficial, ca doreste sa stabileasca o comunicare mai buna si transparenta intre serviciul de informatii si Comisie, declarand ca va incepe "o lupta sustinuta si continua" pentru castigarea increderii in aceasta institutie. In urma intalnirii, Saftoiu a vorbit despre necesitatea unui control parlamentar mai puternic asupra SIE, care ar avantaja serviciul, protejandu-l de eventualele suspiciuni cu privire la operatiunile derulate. El a precizat ca membrii Comisiei si-au manifestat mai multe nemultumiri fata de relatia cu SIE, privind lipsa de transparenta si de comunicare. Saftoiu a apreciat ca aceste lacune ar fi cauzate de o "prezumtiva lipsa de incredere" reciproca, aceasta creand "o atmosfera generala de neincredere". Presedintele Comisiei de control SIE, Romeo Raicu, a subliniat la randul sau necesitatea cresterii controlului Comisiei asupra serviciului. El a precizat ca va propune astazi, in cadrul reuniunii comisiilor parlamentare de control din statele UE, constituirea unei subcomisii in Parlamentul European care sa stabileasca, pentru tarile UE, norme comune de control parlamentar al serviciilor secrete. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.