Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, acuza CNSAS ca a dat verdict de necolaborare politica pentru Traian Basescu, in ciuda faptului ca detine informatii care demonstreaza contrariul. Ciuvica a sustinut ieri ca, in sept
Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, acuza CNSAS ca a dat verdict de necolaborare politica pentru Traian Basescu, in ciuda faptului ca detine informatii care demonstreaza contrariul. Ciuvica a sustinut ieri ca, in septembrie 2006, CNSAS a primit de la SRI si de la Directia de Siguranta Militara din MApN documentele care dovedesc ca Basescu a fost colaborator al Securitatii. Potrivit lui Mugur Ciuvica documentele sunt: Registrul inventar - arhiva al fondului retea Constanta, in care se regasesc toti colaboratorii Securitatii din judetul Constanta; Registrul Jurnal pentru retea informativa al U.M. 02150 Mangalia, in care se regasesc toti colaboratorii Securitatii de la Institutul de Marina; Procesul verbal de distrugere al dosarului nr. 3990/1972, dosarul de colaborator al Securitatii al lui Traian Basescu. Seful GIP si-a argumentat declaratiile, prezentand Decizia nr. 310/26.09.2006 a CNSAS privindu-l pe Traian Basescu, care face referire la aceste documente.
Documentele incriminatorii
La punctul 23 al acestei Decizii (vezi facsimil) se arata ca CNSAS a primit "adresa de raspuns a SRI nr. S/113959/ 19.09.2006, prin care s-au transmis catre CNSAS in conformitate cu decizia Comisiei Mixte din data de 18.09.2006, urmatoarele documente: - Registrul inventar - arhiva al fondului retea pastrat la Constanta, volumul 5, coperta si fila 118 (copie autentificata de SRI), in care apare mentionat la pozitia 17592 numele domnului Traian Basescu, cu datele de identificare, cu numarul de inregistrare a dosarului personal nr. 3990 cu urmatoarea mentiune: "Dosar personal distrus cu procesul-verbal nr. 58212/ 15.08.1979", - Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/ 15.08.1979 (copie autentificata de SRI), incheiat in data de 15 august 1979 de I.J.Constanta". La punctul 26 al Deciziei CNSAS se spune ca CNSAS a primit "Adresa de raspuns a MApN - Directia Siguranta Militara nr. I 872/25.09.2006, prin care s-a transmis, la solicitarea CNSAS, o copie xerox a filelor 64 verso si 65, declasificate, din "Registrul Jurnal pentru retea informativa, al U.M. 02150 Mangalia", inventariat sub numarul 39/1972, in care figureaza domnul Traian Basescu in calitate de colaborator, fara nume conspirativ, cu dosarul nr. 3990, ce a fost transferat la Inspectoratul Judetean Constanta al M.I cu nr. 00151392/29.09.1976".
Racolat in 1972
Potrivit lui Ciuvica, documentele citate in Decizia nr. 310/26.09.2006 a Colegiului CNSAS demonstreaza ca Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii. Astfel, seful GIP sustine ca Traian Basescu a avut dosarul personal nr. 3990/1972, a fost racolat de Directia a IV-a a Securitatii in 1972, pe vremea cand era student la Institutul de Marina, iar numele acestuia se regaseste in Registrul Jurnal pentru retea informativa al U.M. 02150 Mangalia, registru care cuprindea toti colaboratorii Securitatii de la Institutul de Marina. Dupa ce Traian Basescu si-a terminat studiile, dosarul sau de retea cu nr. 3990 a fost transferat la Securitatea Constanta, in 1976, cu adresa nr. 00151392/ 29.09.1976. Numele lui Traian Basescu se regaseste in Registrul inventar - arhiva al fondului retea Constanta, registru care cuprindea toti informatorii Securitatii din judet. Dosarul de colaborator nr. 3990/1972 al lui Traian Basescu a fost distrus in 1979 cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979, a mai spus Ciuvica.
Declaratia din 16 august
Seful GIP i-a cerut tot ieri presedintelui Basescu sa publice pe site-ul Presedintiei documentele referitoare la colaborarea sa cu Securitatea aflate in posesia CNSAS, avand in vedere declaratia sa din 16 august: "Dati-mi dosarul si-l fac public!". "Daca mai are o urma de onoare, Traian Basescu ar trebui sa se tina macar acum de cuvant si sa publice documentele referitoare la colaborarea sa cu Securitatea aflate la CNSAS", a spus Ciuvica, acuzand totodata SRI ca a mintit instanta in procesul pe care i l-a intentat Traian Basescu in anul 2004. In acest proces, la cererea lui Ciuvica, instanta a solicitat in mod explicit SRI "Procesul verbal nr. 58212/15.08.1979, de distrugere a dosarului personal nr. 3990 al lui Basescu Traian" si "Registrul inventar - arhiva al fondului retea Constanta". Raspunsul SRI, inregistrat cu Nr. S/62978 din 28.06.2004, a fost ca "documentele solicitate nu au fost identificate in arhiva preluata de la fostele organe de securitate". (Carmen EPURAN)
Dinescu: "Nu exista nici o dovada"
Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS a explicat, ieri, la Realitatea TV, de ce institutia din care face parte nu a stabilit ca Traian Basescu a turnat la Securitate. "Noi nu puteam sa il judecam pe Traian Basescu dupa alt tipic decat am judecat pe toti politicienii romani numai de dragul domnului Ciuvica. Daca va uitati la acele documente exista o lista in care apar nu stiu cate nume, la marea majoritate exista o liniuta si se spune numele de cod si mapa anexa. Intamplarea face ca, la Traian Basescu si la inca doi oameni de pe lista, sa nu existe nici nume de cod si nici mapa anexa", a spus Dinescu, intr-o interventie tefonica la Realitatea TV. Mircea Dinescu a intarit ideea ca CNSAS nu are date ca seful statului ar fi colaborat cu Securitatea. "Nu exista in arhiva CNSAS nici o fraza scrisa de mana lui Traian Basescu, nu exista in ahiva CNSAS vreo nota a vreunui ofiter din care sa reiasa ca Traian Basescu a fost racolat in ziua cutare si a dat informatia cutare." Poetul a tinut sa-l contreze pe Mugur Ciuvica, si el participant la emisiune, definind plastic demersul acestuia care-l vizeaza pe seful statului: "Dl. Ciuvica incearca sa reincalzeasca o supa in care nu exista ciolanul pe care vrea sa-l roada el".
Secasiu
nu comenteaza
Presedintele CNSAS Claudiu Secasiu a declarat ieri, citat de Mediafax, ca refuza sa comenteze afirmatiile lui Mugur Ciuvica, sustinand doar ca prin votul acordat in aceasta cauza Colegiul s-a pronuntat. "Nu vreau sa intru in polemica cu domnul Ciuvica. Sunt acuzatiile dansului, afirmatiile dansului. Noi am dat o decizie pe care dansul poate s-o conteste in termenul legal de 15 zile, in cazul in care il nemultumeste. Colegiul CNSAS nu are nimic de comentat", a declarat Secasiu.
Pe de alta parte, surse din CNSAS citate de NewsIn, au confirmat autenticitatea deciziei CNSAS in privinta lui Traian Basescu, sustinand ca Ciuvica a intrat in posesia hartiei in mod legal, urmare a unei solicitari de verificare a lui Traian Basescu. Sursele din CNSAS au mai detaliat ca documentele prezentate de SRI privind anumite evidente de la SRI Constanta sunt reale, insa, conform procedurilor legale, nu au putut sa-i dea lui Traian Basescu o decizie de colaborare, in lipsa dosarului propriu-zis. Aceeasi problema a existat, conform acelorasi surse, si in cazul lui Mircea Cosea si Serban Mihailescu, care nu pot primi decizia de politie politica pentru ca dosarele lor nu exista, in ciuda faptului ca, in aceste doua cazuri, membrii Colegiului au la dispozitie inclusiv dovezi ca acestia au fost platiti. (C.E.)
PSD si PRM in slujba securistului Mihailescu
Membrii Colegiului CNSAS s-au certat ieri intens din cauza senatorului pesedist Serban Mihailescu. Potrivit unor surse din cadrul CNSAS, reprezentantii PSD si PRM in Colegiu au insistat ca Serban Mihailescu sa primeasca verdict de necolaborare cu Securitatea, lucru care a generat discutii aprinse cu restul membrilor Colegiului. "Cum sa dai verdict de necolaborare cand Serban Mihailescu a fost sef de cabinet al primului ministru care a dat ordin sa se traga in populatie si maior de securitate acoperit. Nu ai cum sa spui ca nu a facut politie politica chiar daca nu ai nici o dovada", au declarat sursele citate. Senatorul PSD Serban Mihailescu apare intr-una din fisele de evidenta ale fostei Securitati ca fiind ofiter acoperit al Directiei de Informatii Externe, cu grad de maior, in perioada 1986-1989. Mihailescu a negat ca ar fi fost ofiter acoperit al Securitatii, sustinand ca este vorba fie de o confuzie, fie de o facatura. De asemenea, Mihailescu a fost seful de cabinet al ultimului premier comunist, Constantin Dascalescu. Membrii Colegiului s-au certat si pe marginea dosarului lui Mircea Cosea, deputat PNL, care se afla intr-o situatie similara cu cea a lui Mihailescu: a fost ofiter acoperit, dar nu are dosar.
Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, CNSAS a decis, tot ieri, ca liderii UDMR Marko Bela si Laszlo Borbely nu au colaborat cu Securitatea. Pana acum, votul in cazul lui Marko Bela a fost amanat pentru ca vicepremierul avea un dosar "destul de voluminos", potrivit declaratiilor membrului CNSAS Laurentiu Tanase. In plin scandal legat de dosarele politicienilor, ieri a venit la CNSAS si liderul formatiei Pheonix Nicu Covaci. Acesta a declarat, pentru Mediafax, ca banuieste ca are dosar de urmarit si este curios sa afle cine l-a turnat. "Norocul nostru este ca pe noi nu ne-a interesat niciodata revolutia, politica, doar muzica, de aceea cred ca eram si considerati periculosi", a mai spus Covaci. (R.A./C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.