Apartamentele din blocurile noi, amplasate in cartierele bucurestene, se vand inca din faza de proiect. Blocuri intregi sunt deja contractate inainte ca excavatoarele sa fi sapat fundatia.

Garsoniere cu suprafete de circa 50 de metri patrati la preturi cuprinse intre 47.000 si 56.000 de euro, apartamente cu doua camere care au in jur de 70 de metri patrati si care costa intre 65.000 si 110.000 de euro. Aceste locuinte cu suprafete mici sunt cele mai bine vandute, conform informatiilor obtinute de la firmele care promoveaza apartamente noi. ""Am contractat trei blocuri de locuinte care ofereau peste 200 de apartamente cu doua camere, acum nu mai avem la vanzare decat locuinte de 3 camere"", a declarat Dan Ioanitescu, director de proiect la firma Trend Imobiliar, promotorul si developerul Orhideea Gardens. El a adaugat ca pretul unui apartament de doua camere care are 78 de metri patrati a fost de 98.000 de euro plus TVA. O situatie similara se inregistreaza si in ansamblul rezidential Edenia din Titan, care a vandut deja trei blocuri, in numai trei luni, din cele sapte blocuri proiectate. ""Preturile sunt foarte bune, cuprinse intre 47.000 si 56.000 de euro pentru o garsoniera de 50 de metri patrati si intre 65.000 si 76.000 de euro pentru un apartament cu doua camere care are 70 de metri patrati"", a declarat Diana Novacovici Stanciu, reprezentant de vanzari la ansamblul rezidential Edenia. Si in ansamblul Jupiter din Piata Sudului au fost vandute 75% din cele trei blocuri care se construiesc aici.
FINANTARE. Majoritatea cumparatorilor sunt tineri pana-n 35 de ani care castiga bine, spun agentii de vanzari. Dezvoltatorii
si-au modelat oferta financiara pentru acesti oameni, carora le ofera un pachet de finantare flexibil. La semnarea antrecontractului se acorda un avans de 10% din valoarea locuintei, apoi, cand casa este ridicata la rosu, peste aproximativ un an, se mai achita 20% din valoarea proiectului. Dupa inca un an, cand locuinta este finisata si are cadastru si intabulare, se poate contracta un credit de la banca care poate acoperi, daca veniturile permit, chiar si restul de 70%. (Daniela Ivan)