Bataia de joc a Guvernului Romaniei la adresa celor peste 1.000 de agricultori ialomiteni din zona Facaeni-Vladeni, ale caror terenuri au fost inundate ""strategic"" controlat, continua. Dupa ce Jurnalul National a relatat in editia de sambata despr

Bataia de joc a Guvernului Romaniei la adresa celor peste 1.000 de agricultori ialomiteni din zona Facaeni-Vladeni, ale caror terenuri au fost inundate ""strategic"" controlat, continua. Dupa ce Jurnalul National a relatat in editia de sambata despre situatia dramatica a acestora, Executivul a dat semne ca ar fi preocupat de situatie. Semne neconvingatoare insa.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat oficial ca agricultorii carora le-au fost inundate terenurile vor primi despagubiri. Mai mult, in dimineata in care ziarul nostru aparea pe tarabe, la ministerul Sulfinei se lucra la o adresa prin care li se raspundea celor afectati, moment amanat mai bine de doua luni. Proiectul de hotarare de guvern care ar putea fi luat in discutie la urmatoarea sedinta aloca sume insignifiante victimelor inundatiilor controlate. Agricultorii sustin ca sumele propuse nu le acopera nici macar cheltuielile de infiintare. Mai mult, legumicultorii care nu au apucat sa-si sadeasca rasadurile in camp au fost uitati, desi au fost nevoiti sa arendeze alte terenuri pentru a-si infiinta culturile. Calamitarea a peste 4.400 de hectare de teren a adus saracia si foametea in Facaeni si Vladeni. Acestor oameni disperati, Guvernul le arunca firimituri.
RESTURI. Potrivit proiectului de hotarare de guvern elaborat de Prefectura Ialomita, agricultorii urmeaza sa primeasca sume cuprinse intre 7 milioane de lei pe hectar pentru culturile de lucerna si 23 de milioane de lei pentru hectarul cu legume. Pentru grau au fost alocate 8,8 milioane de lei, iar pentru orz si rapita circa 9 milioane de lei pe hectar. Agricultorii sunt nemultumiti de sumele propuse, mult mai mici decat cele promise initial de ministrul Flutur.
In cazul paioaselor, oamenii sustin ca pentru infiintarea unui hectar costurile s-au ridicat la circa 10,8 milioane de lei. Alocarea unor sume mai mici nu numai ca nu le-ar asigura nici un fel de profit, dar i-ar arunca in incapacitate de plata. Multi dintre ei au de achitat imprumuturile catre furnizori, care la randul lor au si ei de achitat creditele aferente importurilor. Legumicultorii sunt si ei nemultumiti. In statisticile Prefecturii Ialomita figureaza doar 8 hectare de legume pentru care se vor achita despagubiri.
Comisia de inventariere a prins in situatii doar terenul pe care erau plantate rasadurile, fara a tine cont de suprafetele pe care operatiunea nu se efectuase inca.
SARACIE. Ramasi fara furaje, oamenii din cele doua localitati au inceput sa-si vanda animalele pe nimic. Samsarii cumpara vaci la 4-5 milioane de lei bucata, fara cantar, iar taranii vand ca sa nu le moara vitele in batatura. Cei pentru care vaca reprezenta singurul mijloc de subzistenta bantuie cu animalele printre ciulinii care au invadat balta dupa retragerea apelor. Necazul cel mai mare este ca nici pentru anul viitor situatia nu se anunta mai buna. Mai bine de 2.000 de ha din terenul inundat nu pot fi folosite. Specialistii spun ca aluviunile depuse vor face terenurile improprii pentru agricutura vreme de 5 ani.

SULFINA BARBU CALAMITEAZA LEGEA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.