Jurnalul National a organizat aseara la Crowne Plaza o dezbatere pe marginea sondajului de opinie in randul ziaristilor din presa scrisa si audio-vizuala, realizat de CURS, la care au participat presedintele Traian Basescu, liderii partidelor Mircea

Jurnalul National a organizat aseara la Crowne Plaza o dezbatere pe marginea sondajului de opinie in randul ziaristilor din presa scrisa si audio-vizuala, realizat de CURS, la care au participat presedintele Traian Basescu, liderii partidelor Mircea Geoana (PSD), Dan Voiculescu (PC), Emil Boc (PD), Marko Bela (UDMR), reprezentanti ai mass-media, analisti politici.

Pornind de la rezultatele sondajului, discutiile s-au axat pe relatia dintre politicieni si presa, in ce masura influenteaza politicul mass-media si invers, cat de independenta sau cenzurata este presa, fenomenul de ""cartelizare"" in domeniu. Cu acest prilej, Mircea Geoana a recunoscut ca intre PSD si presa a existat o relatie brutala, cu stangacii, dar nu crede ca presa are ceva cu PSD, fiind convins ca aceasta relatie nu este iremediabil compromisa. Emil Boc a spus ca politicienii nu trebuie sa se planga ca nu au sprijinul mass-media, ci trebuie sa stie sa-si construiasca mesajul pentru a deveni interesanti pentru opinia publica. La randul sau, liderul UDMR Marko Bela a apreciat ca exista o influenta reciproca presa-politicieni, chiar o competitie nefasta intre cele doua parti din care pierde de cele mai multe ori publicul. Cum datele tehnice ale sondajului (de esantionare) au generat o serie de intrebari din partea jurnalistilor prezenti, Ilie Badescu, presedintele Asociatiei Romane de Sociologie, a aratat ca cercetarea realizata de CURS este o premiera, fiind centrat pe o grupare profesionala, ceea ce a generat dificultati la realizarea lui.

In plina dezbatere, ziaristul Victor Roncea (Ziua) i-a amintit presedintelui Basescu despre reprosul pe care acesta i l-a facut in luna aprilie unui reporter de la un post de televiziune. ""Am venit la o discutie, nu la refularile unui ziarist caruia ii dau sau nu buna ziua"", a spus Basescu, adresandu-se directorului Jurnalului, Marius Tuca, moderatorul dezbaterii. Cum Victor Roncea a insistat citand si dintr-un raport al Organizatiei Reporters Sans Frontieres, seful statului s-a ridicat si a plecat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.