Din 1987, pentru trei ani a fost duhovnic la Manastirea ""Acoperamantul Maicii Domnului"" din Bussy en Othe, Franta. Apoi, intre 1990 si 1991, secretar al cabinetului patriarhal intre 1991 si 2000, episcop-vicar patriarhal. Din anul 2000 este arhiepi

Din 1987, pentru trei ani a fost duhovnic la Manastirea ""Acoperamantul Maicii Domnului"" din Bussy en Othe, Franta. Apoi, intre 1990 si 1991, secretar al cabinetului patriarhal intre 1991 si 2000, episcop-vicar patriarhal. Din anul 2000 este arhiepiscop ortodox al Craiovei si mitropolit al Olteniei. IPS Teofan Savu implineste astazi 47 de ani.

""Nu avem spatii pentru invatamant""

""Responsabilitatea prima si ultima a unui arhiereu, deci si a celui care va vorbeste, este aceea de propovaduire a cuvantului lui Dumnezeu, marturisirea credintei ortodoxe, apararea ei de atacurile dinauntru sau din afara, iar aceasta marturisire a cuvantului lui Dumnezeu are mai multe directii. Constructia de noi biserici acolo unde ele nu exista, in satele fara biserici sau in cartierele marilor orase lipsite de prezenta locasurilor de cult, acestea in legatura cu parohiile. In al doilea rand, coordonarea vietii manastiresti, coordonare care implica intalniri cu calugarii si calugaritele din manastirile respective si coordonarea lucrarilor de restaurare a monumentelor istorice. In fiecare eparhie, deci si in arhiepiscopia Craiovei sunt scoli teologice, Facultatea de Teologie a Universitatii din Craiova, seminarul teologic din Craiova sau Liceul Teologic din Targu-Jiu, la care se adauga cateva gradinite si scoli aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Craiovei. Aceasta activitate implica o prezenta a ierarhului locului in ceea ce priveste ameliorarea sau perfectionarea invatamantului teologic. Exista o a treia latura, cea a asistentei sociale, coordonarea caselor de batrani, a institutiilor destinate copiilor, a persoanelor defavorizate. In acest moment, Arhiepiscopia Craiovei este implicata in construirea caselor din zonele sinistrate, cu ajutorul lui Dumnezeu doua case au fost deja date in folosinta.

Datorita trecutului si activitatii sale prezente, Biserica Ortodoxa Romana este in general cu rezervele de rigoare, apreciata atat in lumea ortodoxa cat si in lumea catolica. Domeniul relatiilor externe bisericesti cuprinde, de asemenea, mai multe directii. Relatia Patriarhiei romane cu bisericile ortodoxe surori, pe de o pare, iar cea de a doua directie este relatia cu Biserica Romano-Catolica si bisericile protestante, inclusiv relatia cu organismele ecumenice internationale. Cea de-a treia directie, care este mai putin cunoscuta, dar care constituie totusi o prezenta, relatia bisericii noastre cu celalte religii necrestine ale lumii.

Pentru anul care vine imi doresc ca Mitropolia Olteniei sa fie dotata cu un nou sediu pentru Facultatea de Teologie a Universitatii din Craiova, pentru ca actualmente nu avem spatiile adecvate desfasurarii normale a procesului de invatamant. Daca ai o scoala teologica bine pusa la punct ai asigurat o buna parte din viitorul eparhiei.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.