Omul de afaceri Ovidiu Tender s-a oferit sa inlocuiasca reteaua de apa curenta din Penitenciarul cu regim de maxima siguranta Bucuresti - Jilava, pe cheltuiala sa, deputatul Nati Meir sustinand ca, ieri, a trimis o solicitare in acest sens sefului Ad
Omul de afaceri Ovidiu Tender s-a oferit sa inlocuiasca reteaua de apa curenta din Penitenciarul cu regim de maxima siguranta Bucuresti - Jilava, pe cheltuiala sa, deputatul Nati Meir sustinand ca, ieri, a trimis o solicitare in acest sens sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Ovidiu Tender a precizat, prin intermediul unui comunicat remis presei, ca initiativa sa este un act umanitar, fara conotatii politice, fiind "un ajutor pur si simplu, sursa de apa reprezentand de fapt un sprijin atat pentru persoanele detinute, cat si pentru ANP". Omul de afaceri sustine ca maine se va intalni cu adjunctul ANP, Sorin Dumitrascu, pentru discutarea acestei probleme.
Pe de alta parte, potrivit scrisorii adresate directorului general al ANP, Alexandru Serban, de catre deputatul Nati Meir, mai multi detinuti au reclamat faptul ca apa curenta din inchisoare nu poate fi folosita deoarece are impuritati si nu corespunde standardelor minime de utilizare. Nati Meir, care este membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, a adaugat ca adresa continand aceasta oferta a fost transmisa si directorului penitenciarului. Deputatul a precizat ca atat el, cat si omul de afaceri timisorean au primit mai multe plangeri de la detinuti si ca, sambata, a purtat o discutie in acest sens cu Ovidiu Tender, care s-a oferit sa schimbe instalatia, avand si mijloacele tehnice sa execute aceste lucrari.
Seful ANP este sceptic
Seful ANP, Alexandru Serban, a precizat, referindu-se la propunerea lui Ovidiu Tender, ca initiativa este "novatoare", dar ca trebuie analizata sub toate aspectele. Serban a mai spus ca nu a primit inca nici o solicitare in acest sens, dar ca, daca ii va parveni o asemenea cerere, aceasta va trebui analizata atat sub aspectul temeiniciei, cat si sub cel al legalitatii. "Nu este chiar asa de simplu. Trebuie sa vedem daca o asemenea cerere este temeinica si legala, altfel, toate firmele or sa vrea sa repare cate ceva", a mentionat directorul general al ANP.
Seful ANP a aratat ca si la Penitenciarul cu regim de maxima siguranta Bucuresti - Jilava sunt probleme, asa cum sunt la foarte multe institutii de acest gen. Pentru ca instalatiile sunt vechi, "mai pica un filtru, se mai sparge o teava", a adaugat acesta. In ceea ce priveste calitatea apei, Serban a apreciat ca aceasta se mentine in parametri rezonabili. "Mi-e greu sa spun cum se poate aprecia o asemenea initiativa. Este o idee novatoare", a sustinut seful ANP.
Legea permite
Legislatia permite modernizarea si extinderea spatiilor de detentie, precum si ca firmele sa se implice in gasirea unor solutii pentru problemele de zi cu zi ale detinutilor. Strategia de reforma a sistemului judiciar pe 2005 - 2007 prevede "elaborarea unui plan pe termen lung de construire a unor penitenciare noi si de renovare si modernizare a spatiilor de detentie la penitenciarele existente". "O atentie deosebita este acordata reinsertiei sociale a detinutilor, urmarindu-se elaborarea unui nou sistem de evaluare si planificare a executarii pedepsei. De asemenea, imbunatatirea asistentei medicale si prevenirea si combaterea consumului de droguri in penitenciare constituie obiective strategice importante", se mai arata in Strategia de reforma.
Potrivit ANP, Baza de Aprovizionare, Gospodarire si Reparatii, cu sediul la Jilava, "organizeaza, in conformitate cu legislatia in vigoare si precizarile metodologice specifice, la solicitarea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, procedurile pentru contractarea lucrarilor de proiectare a obiectivelor aflate in urmarirea administratiei nationale, cu grad ridicat de dificultate si care nu pot fi realizate in atelierul de proiectare propriu, precum si contractarea lucrarilor de executie pentru obiectivele de investitii si reparatii capitale aflate in urmarirea administratiei nationale". (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.