Care dintre oamenii politicii sunt cei mai populari printre jurnalistii romani? Si aici sunt revelatii... uimitoare.

Am vazut ca jurnalistii prefera Alianta D.A., daca ar merge la vot. Am mai vazut ca liberalismul este curentul de care cei mai multi sunt apropiati. Astfel, nu era greu de prevazut ca pozitia PNL in cadrul aliantei este mai buna in preferintele jurnalistilor decat in preferintele electorului mediu din Romania.
Reamintim ca dincolo de profesia de jurnalist, care inseamna inainte de toate acces la informatie, elementele comune ale acestui grup sunt si de ordin socio-demografic. Media de varsta este mult mai scazuta decat media la nivelul electoratului, peste 75% sunt absolventi de studii superioare, si in proportie de 100% sunt rezidenti in mediul urban. Or, aceste caracteristici cumulate, dupa cum arata toate studiile electorale realizate din 1990 pana in prezent, cresc covarsitor probabilitatea de a prefera un partid de centru-dreapta.
Asadar preferintele pentru PNL si PD sunt aproximativ egal impartite in randul celor care prefera Alianta (aproximativ 40%), ceea ce este diferit de media nationala, unde PD domina cu un raport de aproape doi la unu. In cazul in care Alianta s-ar destrama ar ramane nereprezentati aproape o cincime din simpatizantii din mass-media a acestei formule asociative. Revelatia sondajului realizat intre jurnalisti este, asa cum am vazut din datele prezentate anterior, PNTCD, un partid care a pierdut de doua ori la rand dupa 2000 reprezentarea parlamentara si care nu da semne vizibile de revigorare.

Traian Basescu