Documentele inaintate Justitiei SUA de avocatul american care-l apara pe Mohammad Munaf afirma ca nici o proba si nici un martor nu au fost prezentati instantei la 12 octombrie, cand s-a dat sentinta de condamnare la moarte. Avocatul american al

Documentele inaintate Justitiei SUA de avocatul american care-l apara pe Mohammad Munaf afirma ca nici o proba si nici un martor nu au fost prezentati instantei la 12 octombrie, cand s-a dat sentinta de condamnare la moarte.

Avocatul american al lui Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani rapiti in Irak, Jonathan Hafetz, incearca sa obtina din partea Justitiei americane blocarea predarii clientului sau catre autoritatile irakiene si obligarea Departametului Apararii de a-l mentine in custodie. In caz contrar, soarta lui Munaf ar fi pecetluita: sentinta de condamnare la moarte prin spanzurare ar fi pusa in aplicare fara probleme.

DOCUMENTE. Contactat de Jurnalul National, Jonathan Hafetz ne-a declarat ca la baza celor doua documente depuse in America stau declaratiile avocatului irakian al lui Munaf, Badie Arrief Izzat. Echipa lui Hafetz a depus o contestatie la Curtea Suprema americana, in care detaliaza simulacrul de proces care s-a incheiat cu sentinta care a amutit pana si autoritatile din Romania, care sustin ca nu aveau habar de procesul respectiv. Cea care a intermediat traducerea in limba araba a relatarilor avocatului irakian este nimeni alta decat una dintre surorile lui Mohammad Munaf, Maisoon Mohammed, care locuieste in Detroit, Michigan, si care este cea care a apelat la serviciile lui Hafetz, pentru a accepta cazul
fratelui sau.

GRATUIT. Hafetz ne-a declarat ca lucreaza pro bono la acest caz (adica isi ofera serviciile gratuit) si ne-a pus la dispozitie cele doua documente care au fost prezentate Justitiei americane vinerea trecuta. In ambele documente se face referire la conditiile in care s-a desfasurat procesul de la Bagdad, in urma caruia au fost condamnati atat Munaf, cat si patru cetateni irakieni, printre care si fratele acestuia, Yussuf.

Aflam astfel ca Munaf si ceilalti patru acuzati au fost condamnati de judecatorul Abd al-Amir Abdullah Al-Rubaay, in conditiile in care nici un martor al apararii nu a fost prezent, pentru ca ""judecatorul Al-Rubaay si avocatii apararii stabilisera anterior sa se renunte la acuzatiile aduse acestora"". Cum Ambasada Romaniei nu a venit cu propriile dovezi care sa sustina acuzatiile, ""nu exista nici o baza pentru acuzare"". ""Prin urmare, avocatii apararii au venit la audieri crezand ca se va renunta la caz. Ba mai mult, avocatului Badie i s-a spus off-the-record ca Munaf va fi achitat.""

FACSIMIL. Unul dintre documentele depuse de avocatii americani ai lui Munaf vinerea trecuta


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.