Regia bucuresteana de termoficare a anuntat, ieri, ca va porni instalatiile de caldura in perioada noptii, dar Primaria Capitalei a interzis acest lucru, pe motiv ca nu sunt intrunite conditiile meteo si legale. "RADET Bucuresti incepe furnizarea age
Regia bucuresteana de termoficare a anuntat, ieri, ca va porni instalatiile de caldura in perioada noptii, dar Primaria Capitalei a interzis acest lucru, pe motiv ca nu sunt intrunite conditiile meteo si legale. "RADET Bucuresti incepe furnizarea agentului termic pentru incalzirea locuintelor, intr-o prima etapa trecandu-se la incalzirea de proba, pe timp de noapte, incepand de luni, 16 octombrie. Pentru blocurile dotate cu repartitoare de costuri, fiecare proprietar de apartament are posibilitatea sa-si gestioneze propriul consum. Pentru restul blocurilor (asociatiile de proprietari care nu doresc furnizarea caldurii), incalzirea poate fi sistata de la vana, de la contorul de bransament, sau pot anunta dispeceratele RADET de intentia lor, iar acestea vor actiona in consecinta. In functie de evolutia ulterioara a temperaturilor exterioare, RADET va lua masurile tehnice necesare pentru furnizarea energiei termice in regim permanent", se arata in comunicatul RADET, semnat de secretarul general Mihail Popescu.
Un comunicat al Primariei Capitalei a venit, insa, rapid sa spulbere decizia conducerii regiei: "RADET nu incepe furnizarea agentului termic. (...) Din aceasta seara (noaptea de luni spre marti - n. red), RADET va efectua numai probele tehnologice pentru incalzirea apartamentelor", se precizeaza in document. Potrivit legii, sistemul centralizat de incalzire trebuie sa intre in functiune la data de 1 noiembrie a fiecarui an, insa poate fi pornit si in cazul cand temperatura e mai mica de 10 grade Celsius, trei zile consecutiv. Totusi, asociatiile de proprietari pot opta daca sa aiba sau nu caloriferele calde pe timpul noptii, intrucat aproape toate scarile de bloc sunt dotate cu contor termic. Pentru cele fara contor, conducerea regiei anunta ca va onora orice cerere de amanare a furnizarii caldurii formulate de asociatiile de locatari, daca vor exista solicitari in acest sens. Pornirea instalatiilor de incalzire, inainte de 1 noiembrie, s-a produs in Bucuresti si in anii trecuti, din cauza racirii vremii in luna octombrie, dar aproape 10% dintre abonatii de la blocuri au cerut amanarea livrarii agentului termic, pentru a economisi bani. Prognoza meteo pentru urmatoarea perioada indica o crestere a temperaturii.
Facturi mai mici, datorii pe 20 de ani
Potrivit estimarilor RADET, factura pentru consumul de agent termic va creste cu cel putin 5% fata de iarna trecuta. Cu toate acestea, bucurestenii vor avea de platit cele mai mici facturi din tara pentru incalzirea apartamentelor, pretul de referinta al gigacaloriei in Capitala fiind stabilita la 107,5 lei. Abonatii regiei au contribuit, insa, din plin, in anii trecuti, la reabilitarea conductelor magistrale pentru reducerea pierderilor de agent termic pe traseu. Ei vor continua inca vreo 20 de ani sa achite indirect, prin bugetul local, rata anuala a creditelor externe contractate de municipalitate de la Banca Europeana de Investitii - pentru contoarele de caldura - si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru modernizarea sistemului de termoficare.
RADET furnizeaza caldura si apa calda in peste 600.000 de apartamente din Capitala, avand contracte cu peste 8000 de asociatii de proprietari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.