Dupa ce, in vara, Ion Iliescu se agita sa incropeasca un pol al fortelor de stanga, iata ca acum fostul sau premier si vajnic sustinator, Theodor Stolojan, se vrea unificatorul dreptei romanesti. Semn ca nu am reusit inca sa iesim de sub nefasta zodi
Dupa ce, in vara, Ion Iliescu se agita sa incropeasca un pol al fortelor de stanga, iata ca acum fostul sau premier si vajnic sustinator, Theodor Stolojan, se vrea unificatorul dreptei romanesti. Semn ca nu am reusit inca sa iesim de sub nefasta zodie a FSN.
Plina de contradictii si incoerente, initiativa lui Stolojan a reusit sa intreaca in absurd chiar si tentativa lui Iliescu de a-i prezenta pe miliardarii corupti din PSD in chip de luptatori pentru echitate sociala. De data aceasta nu mai este vorba doar despre o nepotrivire intre personaje si scopurile lor declarate (desi nici tehnocratul consilier de la Cotroceni nu prea convinge in rolul de ideolog al dreptei). Problemele nu sunt, insa, numai de imagine, ci mai ales de logica.
"Platforma-program" prezentata, duminica, la Pitesti, de Stolojan si disidentii din jurul lui isi propune realizarea simultana a unor obiective antagonice: unificarea fortelor de dreapta prin divizarea PNL, intarirea liberalismului prin fuziunea cu popularii, "clarificari doctrinare" in vederea marii amalgamari ideologice. In locul ineficientei Aliante Dreptate si Adevar, se doreste crearea unei federatii politice care aminteste de raposata Conventie Democratica. Culmea ironiei, acest proiect delirant promite "relansarea Partidului Liberal". Promotorii sai au fost, insa, in marea lor majoritate, exclusi din PNL. Doar Valeriu Stoica mai este, deocamdata, membru cotizant. Nu pentru multa vreme, se pare. Faptul ca au fost dati afara nu ii impiedica insa pe Theodor Stolojan, Raluca Turcan, Cristian Boureanu si Radu F. Alexandru sa faca planuri pentru viitorul partidului. Pe principiul "Daca voi nu ne vreti, noi va vrem". Este ca si cand un grup de salariati concediati pentru indisciplina, in loc sa-si caute un alt loc de munca sau sa-si porneasca propria afacere, ar convoca o conferinta de presa si si-ar anunta planurile pentru restructurarea institutiei din care au fost demisi.
De ce se cramponeaza de PNL "disidentii" de la Pitesti? Din atasament fata de doctrina liberala? Din fidelitate fata de trecutul glorios al partidului? Putin probabil, avand in vedere ca, pana mai ieri, tandemul Stoica-Stolojan pleda in favoarea unificarii, prin absorbtie, cu PD. Proces care presupunea abandonarea doctrinei liberale in favoarea celei populare si disparitia completa de pe scena politica a ultimului partid istoric romanesc.
Pare bizar ca tocmai groparii benevoli ai PNL-ului s-au metamorfozat peste noapte in marii sai ideologi. Pana de curand, erau dispusi sa sacrifice identitatea partidului de dragul fuziunii cu PD. Elogiau doctrina populara. De ce abia dupa ce au fost exclusi din partid si-au dat seama ca redefinirea liberalismului este adevarata lor menire? Daca ar fi fost consecventi, ar fi trebuit sa urmeze exemplul Elenei Udrea si sa se inscrie imediat la democratii lui Emil Boc. De ce nu au facut-o?
Raspunsul este simplu: gruparea Stolojan are un singur scop, detronarea lui Tariceanu (si a oamenilor lui) de la conducerea PNL. Obiectivul nu ar putea fi atins din interiorul unui alt partid. Integrati in PD, fostii liberali ar trebui sa se abtina de la comentarii pe marginea organizarii interne a colegilor de coalitie. Ar inceta, deci, sa mai fie ghimpele din coasta premierului antipatizat la Cotroceni.
Gruparea Stoica-Stolojan (cu Mona Musca pe tusa, "accidentata" la dosar) incearca, de fapt, o lovitura de palat in PNL. Nu e prima tentativa, dar e cea mai disperata.
Incapabili sa le impuna liberalilor fuziunea sinucigasa, proscrisii zic acum ca s-ar multumi si cu un "Pol de dreapta". Au uitat, se pare, ca acesta exista. Se numeste Alianta DA. In ce anume ar fi diferita bizara constructie politica propusa, duminica, la Pitesti? De ce ar fi mai eficienta o "federatie de partide", la care sa participe, pe langa PNL si PD, si PNTCD-ul? Experimentul s-a facut deja si s-a incheiat cu fiasco-ul Conventiei Democrate. (Si atunci, ca si acum, liderii PD si-au atacat constant partenerii de guvernare; taranistii nu si-au revenit nici pana astazi).
In realitate, nu o Alianta extinsa doresc pucistii. Telul lor final ramane tot fuziunea, chiar daca au inteles intre timp ca nu vor putea abandona sigla liberala. Doar atat ar ramane, insa, din partidul Bratienilor in suprarealista federatie politica gestionata pe baza de sondaje de opinie. Valeriu Stoica promite, de fapt, un nou "algoritm", stabilit pe criterii de "imagine". Ceea ce n-ar fi nicidecum de natura sa promoveze colaborarea si concordia, ci, dimpotriva, ar ascuti rivalitatile dintre formatiunile componente, obligate la o perpetua competitie de "popularitate". In plus, "federatia va fi condusa de omul politic cu cea mai mare credibilitate electorala" - asigura Stoica. Ar putea fi si Gigi Becali. Si el este de dreapta. Si, in sondaje, ii sufla in ceafa lui Stolojan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.