Drama de la Presedintia Israelului, care dureaza de trei luni, a avut ieri un deznodamant neasteptat de grav pentru presedinte: Moshe Katzav (foto) va fi judecat pentru vini grave, intre care viol, hartuire sexuala, acceptare de bunuri si foloase nec
Drama de la Presedintia Israelului, care dureaza de trei luni, a avut ieri un deznodamant neasteptat de grav pentru presedinte: Moshe Katzav (foto) va fi judecat pentru vini grave, intre care viol, hartuire sexuala, acceptare de bunuri si foloase necuvenite, obstructionarea Justitiei, ascultarea ilegala a convorbirilor functionarilor sai etc. Politia si Procuratura Israelului au incheiat ancheta si au inaintat consilierului juridic al Guvernului dosarul, concluzionand ca Moshe Katzav a savarsit in cursul celor sase ani in care a ocupat functia de presedinte al Statului Israel o serie de grave incalcari ale legii si moralei publice. Propunerile Politiei nu-l obliga pe Meni Mazuz, consilierul juridic al Guvernului, sa trimita automat dosarul Tribunalului, dar, deoarece anchetatorii Politiei au lucrat in stransa legatura cu Procuratura, iar acuzatiile fiind atat de grave, e aproape sigur ca Moshe Katzav va trebui sa-si apere nevinovatia pe care o clameaza in fata judecatorilor. In caz de confirmare juridica a acuzatiilor, el risca 14 ani de inchisoare.
Ieri, la ora 15.30, Moshe Katzav ar fi trebuit sa deschida lucarile Knessetului (Parlamentul israelian) si sa sustina un discurs. Mass media si numerosi politicieni i-au cerut sa renunte la aceasta onoare care se face in mod deosebit presedintelui tarii, si sa nu vina la Knesset. Aici l-ar fi asteptat deputati decisi sa-l puna intr-o postura penibila, fie prin parasirea demonstrativa a aulei parlamentare, fie prin intreruperi galagioase ale alocutiunii sale, sau cine stie ce alte metode. Si toate acestea, in fata intregii tari (pentru ca deschiderea Knessetului era transmisa in direct) si in prezenta a 60 de ambasadori si a zeci de mari personalitati din intreaga lume, invitati de onoare la deschiderea sesiunii parlamentare de toamna. Renuntand la afisarea in Knesset, Katzav s-a ferit sa fie injosit inutil si sa injoseasca imaginea Parlamentului israelian.
Fara indoiala ca, acum, Moshe Katzav va trebui sa ia o hotarare drastica. Practic, el nu poate fi judecat decat in iulie 2007, cand ii expira mandatul de presedinte. Nu poate, insa, sa continue, nu-i va permite opinia publica si nici Knessetul. Acesta poate sa-l revoce daca 90 de deputati (din cei 120) vor vota o asemenea hotarare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.