Agentia Europeana pentru Evaluarea Medicamentelor este de acord cu comercializarea primului medicament transgenic. El contine o proteina anticoagulanta extrasa din laptele caprelor transgenice. Medicamentul va fi lansat pe piata la inceputul lu
Agentia Europeana pentru Evaluarea Medicamentelor este de acord cu comercializarea primului medicament transgenic. El contine o proteina anticoagulanta extrasa din laptele caprelor transgenice.


Medicamentul va fi lansat pe piata la inceputul lui 2007. El este destinat pacientilor cu un deficit ereditar, constand in lipsa unei proteine anticoagulante, care de regula este prezenta in sangele uman. Este o boala foarte rara, diagnosticata la aproximativ o persoana din 5.000. Folosirea medicamentului va fi limitata la cazuri bine determinate: cand pacientii sunt supusi unei interventii chirurgicale si, din cauza riscurilor mari de hemoragie, acestuia nu ii pot fi administrate medicamente fluidifiante, cum ar fi heparine.
MODIFICARI GENETICE. Este o copie a proteinei umane produse prin mecanismele transgenice la specia animala. Linia de animale producatoare a acestui lapte-medicament a fost obtinuta prin transferul genei umane producatoare a proteinei in embrionul caprei, implantat apoi femelelor gestante. Desi rata de reusita a acestei interventii este relativ redusa, totusi, interesul pentru aceste tehnici genetice, foarte costisitoare, este motivat de faptul ca in laptele caprelor aceste proteine sunt in cantitate mai mare decat in sangele uman. Agentia si-a dat acordul, cerand supravegherea persoanelor carora li s-a administrat medicamentul. Cert este ca mai sunt unele dificultati de depasit. Deoarece proteina produsa de aceste capre speciale nu are totusi configuratia proteinei umane naturale, ceea ce presupune supravegherea atenta a pacientilor. De asemenea, sunt inca necunoscute riscurile in privinta unor reactii imprevizibile ale sistemului imunitar al pacientului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.