Ingredientele continute de kefir, o bautura pe baza de lapte fermentat, pot vindeca alergiile alimentare de care sufera copiii, este concluzia unui studiu publicat de Society of Chemical Industry in Journal of the Science of Food and Agriculture, informeaza dailymail.co.uk. Kefirul este o bautura pe baza de lapte fermentat produsa cu ajutorul unor culturi de bacterii lactice. Kefirul este foarte apreciat in unele parti din estul Europei, unde i se atribuie de sute de ani calitati benefice pentru sanatate. Studiul scoate la iveala faptul ca bacteriile continute de kefir ajuta la reducerea alergiilor, dar specialistii avertizeaza ca mai sunt necesare studii asupra acestui produs. Intre 5% si 8% dintre copiii cu varste sub trei ani sufera din cauza alergiilor alimentare. In prezent, singura modalitate de a rezolva problema alergiilor de acest tip este evitarea alimentelor care declanseaza boala.
Conform rezultatelor studiului, kefirul are capacitatea de a inhiba productia de anticorpul imunoglobulina E (IgE). Anticorpii IgE in cantitati abundente suprareactioneaza atunci cand intra in contact cu un alergen, stimuland eliminarea in organism a unui compus chimic, histamina, care la randul ei accelereaza simptomele alergiei mediate de IgE. Cercetatorii au descoperit ca la soarecii hraniti cu kefir productia de anticorpi IgE specifici la ovalbumina se reduce de trei ori. Ovalbumina este proteina principala din albusul de ou care constituie unul dintre principalii alergeni la copiii mici. Expertii sunt de parere ca, pe viitor, anumite componente din kefir, precum bacterii sau peptide bioactive, vor putea fi integrate in medicamente utilizate in tratarea alergiilor alimentare. (D.M.)