Liderul PSD Mircea Geoana vrea doua congrese, unul pentru modificarea statutului partidului, iar cel de-al doilea pentru alegerile interne. Motivul: eliminarea oricaror speculatii privind posibilitatea ca la Congresul extraordinar din 10 decembrie (c
Liderul PSD Mircea Geoana vrea doua congrese, unul pentru modificarea statutului partidului, iar cel de-al doilea pentru alegerile interne. Motivul: eliminarea oricaror speculatii privind posibilitatea ca la Congresul extraordinar din 10 decembrie (cand se vor discuta modificarile la Statut) sa se prelungeasca mandatul actualei conduceri a partidului. El a spus din nou ca alegerile interne ar trebui organizate in aprilie 2007. Pana la Congresul extraordinar din decembrie insa, pesedistii vor fi testati - in cadrul unui referendum care va avea loc intre 4-26 noiembrie - asupra ofertei politice a PSD, variantele de modificare a Statutului si profilul moral al liderilor si candidatilor social-democrati. Pesedistii vor fi pusi sa aprecieze care ar trebui sa fie ierarhia prioritatilor ofertei electorale si a programului de guvernare, urmand sa opteze intre diverse domenii cum ar fi turism, programe pentru tineri, sanatate, venituri etc. Uitand ca declara peste tot ca PSD este singurul partid de stanga din Romania, Geoana vrea sa stie daca pesedistii sunt de parere ca partidul ar trebui sa candideze singur in alegerile viitoare sau intr-o alianta a stangii. Desi este prematur, iar alegerile pot avea loc si peste doi ani, seful PSD vrea sa stie de acum care este sistemul de aliante pe care il au in vedere social-democratii in perioada post-electorala. O alta intrebare se va referi la numarul vicepresedintilor si la modalitatea de alegere a lor. Interesant este ca Geoana s-a gandit sa-i intrebe pe pesedisti asupra Congreselor partidului: daca cel pentru modificarea statutului si cel referitor la alegeri trebuie tinut separat sau in acelasi timp. Chestionarul propus de liderul PSD a a nemultumit insa marea majoritate a membrilor BPN.
Acestia, in frunte cu Ion Iliescu i-au explicat lui Geoana ca formulele folosite si temele alese nu sunt dintre cele mai fericite. Pe de alta parte, secretarul general al PSD, Miron Mitrea i-a explicat lui Geoana ca organizatiile nu vad cu ochi buni organizarea a doua Congrese ale partidului, mai ales ca presedintii de filiale sunt alesi dupa vechiul statut si au un mandat de patru ani. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.