Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a solicitat oficialilor europeni sa ajute tara sa sa depaseasca blocada impusa de Rusia, in replica la arestarea recenta, de catre autoritatile de la Tbilisi, a patru ofiteri rusi, suspectati de spionaj in fa
Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a solicitat oficialilor europeni sa ajute tara sa sa depaseasca blocada impusa de Rusia, in replica la arestarea recenta, de catre autoritatile de la Tbilisi, a patru ofiteri rusi, suspectati de spionaj in favoarea Moscovei. "In prezent, deoarece piata rusa este inchisa, trebuie sa gasim o formula pentru deschiderea celei europene", a declarat seful de stat georgian pentru cotidianul francez Le Monde. "Ne-ar placea ca UE sa ne ajute sa depasim aceasta criza prin masuri concrete, de exemplu printr-un acces mai usor pentru oamenii nostri de afaceri, pentru tinerii nostri care doresc sa studieze", a adaugat Saakasvili. "Europa este ingrijorata. Noi toti suntem ingrijorati. Suntem in relatii cu persoane care folosesc in mod extrem de periculos problema etnica nationalista", a spus presedintele georgian, precizand ca "ceea ce are loc acum in Rusia depaseste o simpla criza in relatiile bilaterale" cu Georgia. "Ceea ce aud ma ingrijoreaza profund" este ca diaspora georgiana din Rusia este descrisa de autoritatile moscovite drept o "armata" pusa in slujba unui "stat ostil", a mai spus Saakasvili. Moscova a dispus, luna trecuta, suspendarea tuturor legaturilor cu Georgia, procedand, totodata, la repatrierea fortata a cetatenilor georgieni aflati pe teritoriul Federatiei Ruse.
Apelul la UE al presedintelui georgian ar putea primi un raspuns chiar astazi, in conditiile in care ministrii de Externe din statele membre, reuniti la Luxemburg, urmeaza sa-si exprime "grava neliniste fata de masurile adoptate de Rusia la adresa Georgiei si fata de consecintele lor economice, politice si umanitare", potrivit proiectului de concluzii ale intalnirii, citat de Mediafax. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.