Cota unica de impozitare nu a majorat veniturile, dupa cum pretind sustinatorii sai, si este destul de probabil sa fie abandonata de catre guvernele tarilor in care a fost introdusa, potrivit unui studiu al Fondului Monetar International (FMI), citat
Cota unica de impozitare nu a majorat veniturile, dupa cum pretind sustinatorii sai, si este destul de probabil sa fie abandonata de catre guvernele tarilor in care a fost introdusa, potrivit unui studiu al Fondului Monetar International (FMI), citat de NewsIn.
"Intrebarea nu este cate state vor mai adopta cota unica, ci daca cele care au adoptat-o deja nu vor renunta la ea", arata studiul care analizeaza experienta a opt tari care au introdus cota unica inca de la mijlocul anilor '90. Potrivit evaluarilor FMI, veniturile Romaniei incasate din colectarea impozitului pe venit si pe profit au scazut, in 2005, cu 1% din PIB. Datele Ministerului Finantelor arata ca, anul trecut, veniturile bugetare au crescut in termeni reali cu circa 5% fata de 2004, iar incasarile din impozitul pe profit si venit au scazut si ele cu 7%, si, respectiv, 5%.
Expertii de la Washington se indoiesc de existenta principalului avantaj invocat in scopul sustinerii cotei unice, respectiv acela ca majoreaza veniturile pentru ca le permite oamenilor sa economiseaca mai mult din castigurile obtinute si ca, astfel, ii determina sa munceasca mai mult.
Cota unica - reclama la economia de piata
Potrivit FMI, nu apar efecte destul de puternice ale acestei reforme care sa contrabalanseze cheltuielile pentru realizarea ei.
Studiul considera ca unul dintre motivele pe care le-au avut aceste tari cand au introdus cota unica a fost sa anunte, astfel, investitorii ca se alatura economiei de piata. "Este greu sa nu tragi concluzia ca adoptarea unei cote unice scazute a fost un semnal transmis restului lumii ca se schimba regimul, iar tara se indreapta spre politici orientate catre economia de piata".
Studiul imparte statele in doua grupuri. Cel din care face parte Romania, alaturi de Slovacia, Letonia, Lituania, a adoptat acelasi nivel al cotei atat pentru venit, cat si pentru profit, ceea ce are "meritul de a inlatura distorsiunile cauzate de posibilitatea de a alege functionarea pe o firma sau individual, atat timp cat dividendele si castigurile de pe piata de capital nu sunt taxate". Romania este, insa, singura tara din acest grup care nu a renuntat la taxarea dividendelor. O alta observatie a expertilor FMI este ca, spre deosebire de statele baltice care au introdus cota unica la mijlocul anilor '90 si care au preferat cote apropiate nivelurilor mai ridicate de impozit practicate inainte, Romania, ca si Rusia si Georgia, a aplicat o cota unica mai scazuta chiar decat cel mai mic nivel de impozitare (16% fata de 18%, cota cea mai redusa in sistemul progresiv). (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.