Dunarenii si-au pastrat oarecum traditiile si dragostea de natura, dar incercand sa le adapteze la nou, sa fie in pas cu vremea. Asa ca pe orice taraba de balci, fie el si anual, aproape totul functioneaza pe baza de baterii. E ora 9:00 si ceva,

Dunarenii si-au pastrat oarecum traditiile si dragostea de natura, dar incercand sa le adapteze la nou, sa fie in pas cu vremea. Asa ca pe orice taraba de balci, fie el si anual, aproape totul functioneaza pe baza de baterii.

E ora 9:00 si ceva, luam Fetesti - oras la pas, cautand balciul. Avem timp destul pana la patru p.m. cand incepe senzationalul meci dintre AS Pietroiul si Galatui, echipe care exista. Scorul a fost 1-1, pentru Galatui a inscris Varza. O cronica mai amanuntita o sa vi-o faca probabil colegul Sorin. Deci balci. Cautam. Desi devreme lumea se incoloneaza frumos, in hainele de duminica, dar care merg si sambata, mai ales ca se praznuieste Sfanta Vineri. Grupuri, grupuri trec agale, nimeni nu se duce singur, e o bucurie care trebuie impartasita cu cei apropiati. Dintr-un fast-food cu patiserie care nu face pateuri niciodata iese o doamna grasa cu sort patat care urla dupa un tinerel apartinator unui mol curgator pe trotuar: ""Unde-i? Maricica?"" ""I-acasa inca, se fardeaza, daa€™ vine si ea."" Oamenii trateaza cu respect evenimentul. La capatul Strazii Promenadei, in prelungirea centurii orasului, cum treci de ceaunari, cutitari, vanzatori de hamuri si ham-ham-uri, monumente funerare mici si medii, pe dreapta se deschide pajistea pe care are loc evenimentul. Tarabe pe care atarna orice, dar aproape orice merge numai si numai la curent. Cateii patrati la 10 lei latra de mama focului si dau din picioare bezmetic, parasind din cand in cand cutia in care au fost ambalati. Jur ca sunt cubici, poate de la transport, din China pana acilea e cale lunga. De fapt jumatate din produsele expuse sunt chinezesti. Mai exista si copii romanesti ale fake-urilor asiatice, de buna calitate. Treburi colorate, atarnand din tavane, parca te pandesc sa-ti intre in ochi, urechi, nas, in functie de unghiul de abordare ales ca sa te strecori printre cumparatori si gura casca pana in dreptul respectivului corn al abundentei cromatice. Pare zona in care se face schimb comercial cu nativii americani. Jumatate de rezervatie este rezervata jocurilor: ruleta americana de Fetesti, tir sportiv cu o pusca ce trage dupa colt, lanturi, ""caracatita"" si alte chestii obisnuite in astfel de momente.

MANCA-TI-AS. Rromii n-au bani da creoane ca i-a dat pe baterii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.