Presedintele Traian Basescu ar putea interveni direct in desemnarea comisarului european, sustin lideri ai PD, intrucat ""statul"" e Basescu, nu Tariceanu. Premierul Tariceanu va anunta vineri propunerea Romaniei de comisar european, aratand ca

Presedintele Traian Basescu ar putea interveni direct in desemnarea comisarului european, sustin lideri ai PD, intrucat ""statul"" e Basescu, nu Tariceanu.

Premierul Tariceanu va anunta vineri propunerea Romaniei de comisar european, aratand ca are pe masa sapte CV-uri din partea Coalitiei. Liderii PD anunta insa o interventie-surpriza a presedintelui Basescu. Potrivit unor surse de la varful PD, seful statului ar fi cel indrituit sa faca numirea, nu premierul. ""Conform Tratatului de la Nisa, comisarul e numit de statul roman. Iar cel care reprezinta statul roman si in Consiliul European, si in relatiile cu alte state este presedintele"", ne-au declarat sursele citate. ""Revelatia"" i-ar fi apartinut ministrului Integrarii, Anca Boagiu, si a fost rapid insusita de Emil Boc.

Conform Tratatelor fondatoare ale comunitatii europene de la Paris (1951) si Roma (1957), cele care desemneaza comisarii europeni sunt guvernele statelor membre. In urma modificarilor facute prin Tratul de la Nisa (2001), responsabilitatea revine ""statelor membre"".

RATAREA LUI ROMAN. Intre timp, presedintele ar fi facut o alta miscare politica, al carei subiect a fost Petre Roman. Numele acestuia in lista ""comisarilor"" a aparut in dezbateri televizate, unde se aprecia ca acesta este cea mai buna varianta pe care o are Romania, dupa ce o stire Mediafax anunta ca Roman ar fi chiar optiunea lui Traian Basescu. Seful statului nu a negat, aratand chiar ca se poate gandi la orice. A doua zi insa el s-a asigurat ca Roman nu va fi pe lista lui Tariceanu, precizand ca nu poate fi vorba decat de un membru PD sau PNL. Asta dupa ce chiar el ar fi lansat aceasta idee la intalnirea cu liderii PNL de acum o luna, spun surse liberale.

Jocul lui Basescu vine pe fondul unor discutii de la Bruxelles, unde amicii politici al lui Petre Roman l-ar vedea pe acesta comisar european pentru energie, intrucat Comisia ar fi nemultumita de actualul titular, Andris Piebalgs (Letonia). Domeniul este unul problema, la care au picat si primul trimis al Letoniei, dar si fostul ministru de Externe ungar, Laszlo Kovacs.

Roman, in schimb, a absolvit Energetica, lucrarile sale de resort sunt publicate in afara, preda in continuare la Politehnica. Fapt uitat la Bucuresti, dar nu si de apropiatii lui de la Bruxelles: Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare, Javier Solana, secretarul general al Consiliului European, dar si presedintele Parlamentului European, Josep Borell, care a si venit recent in Romania pentru a escalada cu ""Petre"" Caraimanul.

""JOC"". Contactat telefonic, Petre Roman nu dezminte relatiile de la Bruxelles, dar acuza Bucurestiul de un ""joc politic"". ""Dispun de prietenii solide care s-au materializat in timp, fie ca am fost premier, ministru de Externe, presedintele Senatului, raportor NATO sau membru al Clubului de la Madrid. Pe de alta parte, aceasta comisie este un Guvern care ia decizii pentru intreaga Europa, iar eu am si experienta, si competenta pentru a apara interesele Romaniei. Nu am fost sunat insa de nimeni si nu vreau sa fiu obiectul unui joc politic. Constat ca premierul a trasat un portret-robot, i s-a atas atentia ca in el se regaseste Petre Roman, iar raspunsul lui a fost ca trebuie sa fie cineva din PNL. Asa ca in raport cu portretul-robot am un viitor luminos, in raport cu interesele de partid, nu"", ne-a declarat Roman.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.