O femeie de 50 de ani a nascut copilul pe care l-a purtat in locul fiicei sale, care nu mai putea ramane insarcinata in urma unei interventii chirugicale, informeaza Reuters. Cazul deschide sirul unor discutii aprinse in Japonia pe tema cazurilor in
O femeie de 50 de ani a nascut copilul pe care l-a purtat in locul fiicei sale, care nu mai putea ramane insarcinata in urma unei interventii chirugicale, informeaza Reuters. Cazul deschide sirul unor discutii aprinse in Japonia pe tema cazurilor in care sunt folosite mame surogat, pe care atat Guvernul, cat si asociatiile medicale le critica si carora se opun. Yahiro Netsu, directorul maternitatii din Nagano, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca femeia a nascut in prima jumatate a anului 2005, folosind un ovul de la fiica ei (bolnava de cancer si care a suferit o operatie in urma careia i-a fost extirpat uterul) si sperma de la sotul acesteia. Agentia de presa Kyodo, citata de Reuters, spune ca este pentru prima data cand o femeie din Japonia este mama surogat pentru copilul fiicei sale, nascandu-si nepotul. Directorul maternitatii a spus ca bebelusul, al carui sex nu a fost inca dezvaluit, a fost inregistrat ca fiind al mamei surogat, iar mai apoi adoptat de fiica acesteia si sotul ei. Ministerul de Justitie japonez a luat pozitie, spunand ca cea care a purtat si nascut copilul este de fapt mama bebelusului, nu mama biologica a acestuia, lucru despre care criticii sustin ca nu este bine pentru interesul copilului. Netsu, care a ajutat numeroase cupluri sa aiba copii cu ajutorul mamelor surogat, a facut apel la comunitatea medicilor, dar si la guvern sa-si revizuiasca opiniile si politica. "Vreau sa se dezbata problema. Folosirea mamelor surogat s-a dovedit a fi o problema pentru toti in ultima vreme", a mentionat acesta, in cadrul conferintei de presa de la Tokyo, de duminica.
Problema mamelor surogat a intrat in atentia populatiei dupa ce un cuplu celebru japonez a apelat la o mama surogat ce a nascut doi gemeni, dupa care acestia nu au mai dorit sa inregistreze copiii pe numele lor. Cazul este inca judecat in instanta. Cotidianul local Yomiuri Shimbun informeaza ca nu este primul caz de acest fel din lume, deoarece atat in Marea Britanie, cat si in Statele Unite au existat astfel de cazuri. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.