Ministerul Sanatatii (MS) a inceput ieri, vaccinarea antigripala a populatiei, campanie ce se va desfasura in trei etape, avand in vedere ca furnizorii au intarziat, din motive tehnice, fabricarea si livrarile de vaccin gripal. Astfel, in perioada 10
Ministerul Sanatatii (MS) a inceput ieri, vaccinarea antigripala a populatiei, campanie ce se va desfasura in trei etape, avand in vedere ca furnizorii au intarziat, din motive tehnice, fabricarea si livrarile de vaccin gripal. Astfel, in perioada 10-14 octombrie s-a realizat distribuirea catre judete a primei transe de vaccin gripal, care reprezinta 400.000 de doze. De ieri, a inceput vaccinarea cu prioritate a grupelor celor mai vulnerabile de a contacta boala si anume: persoanele adulte si copiii, rezidentii din institutii de ocrotire sociala, precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane cu afectiuni cronice, salariatii institutiilor de ocrotire si a unitatilor de boli cronice, persoane care acorda asistenta celor cu risc crescut de imbolnavire, dar si membri ai respectivelor familii. De asemenea, vor mai fi vaccinati copiii cu afectiuni medicale cronice pulmonare si cardiovasculare, pacientii infectati HIV si copii si adolescenti supusi terapiei cu aspirina. Transa a doua de vaccin gripal va fi distribuita in perioada 20-25 octombrie, urmand ca cea de-a treia transa sa fie distribuita in perioada 5-10 noiembrie. In ultimele doua transe se vor vaccina persoanele catagrafiate din celelalte grupe de risc care nu au fost vaccinate in prima perioada, respectiv persoane cu afectiuni cronice, persoane peste 65 de ani, personal medical. Pentru campania de vaccinare antigripala gratuita de anul acesta au fost achizitionate 1.850.000 de doze de vaccin gripal, in valoare de aproximativ 28 de milioane de lei. Prin achizitiile realizate, anul acesta s-a dublat practic cantitatea de vaccin gripal (in 2005 au fost achizitionate 1 050 000 de doze) cumparate de catre MS. Pentru vaccinarea persoanelor din zonele expuse la risc in cazul aparitiei focarelor de gripa aviara se va realiza o campanie de vaccinare suplimentara in cursul lunii noiembrie. Pentru aceasta campanie suplimentara MS deruleaza, in aceste zile, licitatia de achizitionare a peste 1.000.000 de doze de vaccin gripal suplimentar. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.