Liderul UDMR Marko Bela nu a reusit sa-si impuna discursul pro-autonomie in fata secuilor adunati ieri in comuna harghiteana Lutita cu ocazia implinirii a 500 de ani de la adoptarea Constitutiei secuiesti, fiind huiduit de simpatizantii concurente
Liderul UDMR Marko Bela nu a reusit sa-si impuna discursul pro-autonomie in fata secuilor adunati ieri in comuna harghiteana Lutita cu ocazia implinirii a 500 de ani de la adoptarea Constitutiei secuiesti, fiind huiduit de simpatizantii concurentei - CNS. In incercarea de a-si asuma in totalitate "lupta" pentru autonomie, Marko Bela a reluat in forta cuvantarea mai veche de la Miercurea Ciuc si, in plus, nu i-a permis liderului CNS Csapo Jozsef sa tina un discurs. Din acest motiv, evenimentul, organizat de UDMR, a fost boicotat de secui.
"Csapo Jozsef! Csapo Jozsef!"
Nemultumiti de atitudinea fata de CNS, simpatizantii acestei formatiuni l-au huiduit pe liderul Uniunii si au scandat numele lui Csapo Jozsef. "Ei (UDMR-nr) vor ca aceasta unitate a maghiarilor sa fie una singura si numai in jurul tovarasului Marko Bela", si-a explicat pozitia un simpatizant al CNS din Sfantu Gheorghe, potrivit Rompres. In replica, Marko a declarat ca la adunarea de la Lutita putea sa vina oricine, pentru ca "nu au existat bilete de intrare", iar presedintele CNS nu a fost inclus pe lista vorbitorilor pentru ca actiunea a fost organizata de UDMR si era firesc sa ia cuvantul primarii si liderii Uniunii. Presedintele CNS a anuntat inca de vineri ca nu va participa la manifestare, dupa ce a fost informat, de organizatorii din UDMR, ca nu poate sa-si rosteasca discursul. Mesajul sau a fost impartit manifestantilor, precum si liderilor Uniunii.
"Marko este un demagog suta la suta"
In ciuda evidentei incercari a UDMR de a-si insusi demersurile pentru obtinerea autonomiei, Marko Bela a facut ieri apel la "solidaritate", solicitand tuturor organizatiilor maghiare, inclusiv UCM si CNS, sa colaboreze strans in vederea obtinerii dezideratului. "UDMR propune aceasta unitate celor care cred ca trebuie sa lucram impreuna pentru un viitor comun. Impreuna cu organizatiile civile, cu bisericile, cu intelectualii, cu organizatiile de tineret, dar si cu Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. Veniti si munciti impreuna cu noi pentru autonomia Tinutului Secuiesc, fiindca asta este telul!", a mai spus Marko. El a fost insa criticat vehement de presedintele Scaunului National Secuiesc Gheorgheni Arus Zsolt care a declarat, potrivit NewsIn, ca liderul UDMR "a incercat sa-si insuseasca secuimea, nu sa o atraga de partea lui". Arus a aratat ca Marko este un demagog suta la suta si ca foloseste discursurile despre autonomie numai in zonele locuite de maghiari. "Daca ar dori cu adevarat autonomia, ar vorbi despre asta si la Bucuresti si ar promova proiecte de lege", a spus liderul secuilor din Gheorgheni. El a mai spus ca la Lutita au venit doar aproximativ 1500 de maghiari, din cei 5000 asteptati si pentru ca UDMR nu are credibilitate. "Daca UDMR ar dori cu adevarat sa colaboreze cu noi, atunci nu s-ar comporta ca niste stapani si nu ar veni cu acelasi discurs, doar crezand ca vor impresiona", a adaugat Arus.
Uniunea "va milita si va munci pentru autonomie"
Marko Bela a vorbit din nou despre folosirea limbii maghiare ca limba oficiala si despre modificarea Constitutiei, anutand inca o data ca UDMR "va milita si va munci pentru autonomie!". "Noi, secuii, am putut sa supravietuim atatea secole pentru ca nu am lasat pe nimeni sa ne calce in picioare. Nu cei de la Bucuresti trebuie sa decida care sunt nevoile noastre si unde trebuie sa se duca banii nostri", a subliniat el. Liderul Uniunii a sustinut ca secuii vor avea o viata mai buna doar dupa infaptuirea autonomiei. "Nici Bucurestiul, nici Budapesta, nici Bruxelles-ul nu vor oferi secuilor o viata mai buna, numai maghiarii din Transilvania pot infaptui acest lucru prin autonomie", a spus Marko, citat de Mediafax. Presedintele UDMR a adaugat ca, in ciuda tuturor piedicilor, secuii si-au pastrat limba si cultura. "Acest lucru nu le place multor politicieni nationalisti care ar dori asimilarea maghiarilor din Romania, dar asa ceva nu se va intampla niciodata. A fi secui nu este o boala, ci o mandrie, iar reteta noastra pentru a supravietui este sa ne cream propriile scaune si propria organizare", a tunat Marko. El a mai declarat ca Uniunea va fi solidara in continuare cu probleme romanilor "atata vreme cat maghiarii sunt lasati sa-si rezolve problemele lor". Circa 1500 de maghiari au participat la adunarea de la Lutita, prilejuita de implinirea a 500 de ani de la adoptarea Consitutiei Nationale Secuiesti (1506) precum si a 158 de ani de la Adunarea Nationala a Secuilor (1848), cand la Lutita s-a decis desfintarea administratiei sunbordonate Curtii de la Viena si organizarea ostirii secuiesti condusa de Gabor Aron in sprijinul administratiei maghiare.
CNS pune sub semnul intrebarii Trianonul
Liderul CNS Csapo Jozsef a trimis un mesaj participantilor la actiune, in care a cerut referendumuri privind autonomia Tinutului Secuiesc. "In 1506, la Adunarea Secuilor de la Lutita, stramosii au luptat impotriva neajunsurilor si a birocratiei. Atunci, ei au alcatuit Constitutia, iar noi astazi putem sa spunem ca ne-au ajuns cei 86 de ani in care ne-au fost stirbite drepturile si ca acum, mai mult ca oricand, avem dreptul la organizare proprie si la autonomia Tinutului Secuiesc", se arata in mesajul distribuit. Csapo Jozsef a facut astfel referire la Tratatul de la Trianon, semnat in 1920, document prin care s-a reglementat problema frontierelor dintre Ungaria si tarile vecine cu ea. In acelasi comunicat, liderul CNS a soliciat consiliilor locale si judetene din Tinutul Secuiesc sa organizeze, pana in 4 noiembrie, referendumuri pentru autonomie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.