Guvernul va redistribui catre comunitatile locale o parte din fondurile bugetare necheltuite de ministere, incapacitatea de a utiliza sumele conform proiectelor initiale demonstrand existenta unor probleme la nivelul administratiei, a declarat, ieri,
Guvernul va redistribui catre comunitatile locale o parte din fondurile bugetare necheltuite de ministere, incapacitatea de a utiliza sumele conform proiectelor initiale demonstrand existenta unor probleme la nivelul administratiei, a declarat, ieri, pentru Mediafax, premierul Calin Popescu Tariceanu. In acest context, primul-ministru a aratat ca deficitul bugetar se va situa, in acest an, sub tinta de 2,5% din PIB. Fondurile necheltuite vor fi redistribuite printr-o noua rectificare a bugetului pe 2006, a patra din acest an. "Vom lua de la ministere niste sume necheltuite inca, pe care, probabil le vom redistribui catre comunitatile locale care au posibilitatea de a consuma acesti bani mult mai rapid pe proiecte de interes local, de infrastructura locala. Asta nu inseamna ca excedentul de 1,5% din PIB plus deficitul prognozat de 2,5% din PIB va fi cheltuit in doua luni, pentru ca asta ar produce o bulversare majora si o presiune mare pe nivelul inflatiei", a spus Tariceanu. Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele opt luni, un excedent de 5,29 miliarde de lei, reprezentand 1,6% din PIB, rezultat din venituri de 68 miliarde de lei si cheltuieli de 62,7 miliarde de lei. "Este un lucru bun ca nu cheltuim acesti bani in doua luni, dar altfel e pacat ca nu ii putem folosi pentru proiectele mari, in special pentru programele legate de dezvoltarea infrastructurii rutiere. Aceasta inseamna ca avem o problema atat la nivelul administratie centrale, cat si la nivelul administratiei locale", a spus Tariceanu. Guvernul a majorat tinta de deficit bugetar de doua ori in acest an, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si, ulterior, la 2,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura. Tariceanu a mai afirmat ca a cerut Ministerului Finantelor sa analizeze situatia ministerelor care nu au cheltuit in primele zece luni fondurile alocate, in vederea unei noi rectificari bugetare. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.