Auzisem de Anton Lungu inca de la Tulcea. Ni se spusese ca el este omul care s-a aflat la conducerea Brailei perioada cea mai lunga de timp: inainte de 1989, ca prim-secretar si apoi ca primar, pe durata a trei mandate. Acum, Anton Lungu este c

Auzisem de Anton Lungu inca de la Tulcea. Ni se spusese ca el este omul care s-a aflat la conducerea Brailei perioada cea mai lunga de timp: inainte de 1989, ca prim-secretar si apoi ca primar, pe durata a trei mandate.

Acum, Anton Lungu este consilier local. Intr-o sala rece din cladirea primariei, in asteptarea unei sedinte, ne impartaseste cateva din amintiri si convingeri. ""Am venit in judetul asta in 1973. Incepusera lucrarile de irigatii. Am dus apele din Dunare pana la Ramnicu Sarat. Am carat ape cu trenul, ca sa salvam porumbul, graul, care erau topite. Toate luncile Dunarii, ale Siretului, Calmatuiului, le-am amenajat pentru cultivarea orezului. Braila devenise un mare producator de orez. Am cultivat pana la revolutie si apoi s-a ales praful, au furat utilaje, motoare, retea electrica, conducte ingropate. Daca erau trei razboaie, nu se cunostea cum s-au cunoscut acum"", ne spune fostul primar.

PROSPERITATEA SOCIALISTA. Braila a fost, ne povesteste Anton Lungu, un judet prosper al Republicii Socialiste Romania. ""Braila se aproviziona din alta parte? Poate invers! Gresit. Multi se aprovizionau de la Braila. In primul rand, tot ce trimiteam la export pe ruta Sibiu era oprit de Nicu Ceausescu. In Bucuresti, trimiteam la 5 piete. Aicea aveau oamenii ce manca. Braila avea pietele pline cu de toate. Alimentam 10 judete din Romania, in afara de ce dadeam la export. Astea sunt povesti. Tara nu reusea in ultima perioada sa sustina in mod normal, cu baza materiala, acest efort. Si atunci, oprea lumina, oprea petrolul. Unde-i flota noastra!? Ca am avut o flota de dardaia pamantul. Santierul naval lucra pentru Olanda"", isi aminteste el dezvoltarea postbelica a judetului.

LA PRIMARIE. Braila are o populatie imbatranita, spune Lungu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.