Aprobarea de catre Adunarea Nationala a Frantei a unei propuneri de lege care penalizeaza negarea genocidului armean a scos Turcia in strada. Mai multe sute de persoane au manifestat sambata, la Istanbul, in fata consulatului Frantei, impotriva inita
Aprobarea de catre Adunarea Nationala a Frantei a unei propuneri de lege care penalizeaza negarea genocidului armean a scos Turcia in strada. Mai multe sute de persoane au manifestat sambata, la Istanbul, in fata consulatului Frantei, impotriva initativei legislative franceze, informeaza Rompres. O prima manifestatie a fost organizata de un mic partid de stanga nationalist, sub supravegherea vigilenta a politistilor desfasurati in cartierul Beyoglu, in centrul orasului. Protestatarii au facut apel la populatie sa nu mai cumpere produse frantuzesti, in vreme ce un al doilea grup de manifestanti, reuniti la chemarea unei organizatii nationaliste, a huiduit votul deputatilor francezi si a acuzat Guvernul turc de "permisivitate". Proiectul de lege adoptat joi, in prima lectura, de deputatii francezi, prevede o pedeapsa cu un an de inchisoare, insotita de o amenda substantiala, pentru orice persoana care neaga faptul ca masacrele comise sub Imperiul Otoman constituie un genocid. Textul urmeaza sa fie supus aprobarii senatorilor, urmand sa revina in Adunarea Nationala pentru o a doua lectura. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat, vineri, ca Turcia analizeaza eventuale masuri de represalii fata de Franta dupa adoptarea legii. In replica, presedintele francez, Jacques Chirac, l-a contactat telefonic pe seful Executivului de la Ankara, transmitandu-i regretele sale referitoare la votul din Camera inferioara a Parlamentului de la Paris, potrivit Mediafax. Jacques Chirac s-a angajat sa "faca tot ce poate, in perspectiva procedurilor viitoare", a precizat Erdogan.(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.