Nu toate persoanele care provin din regiunile cu clima neprietenoasa din nordul Europei isi pot permite o a doua casa, in sudul Frantei. Spania, Portugalia si - de curand - Croatia ofera alternative mult mai ieftine. Insa lucrurile pot sta si altfel.
Nu toate persoanele care provin din regiunile cu clima neprietenoasa din nordul Europei isi pot permite o a doua casa, in sudul Frantei. Spania, Portugalia si - de curand - Croatia ofera alternative mult mai ieftine. Insa lucrurile pot sta si altfel.
In urma votului parlamentar de luna trecuta, Romania este pe cale de a se alatura Uniunii Europene in ianuarie, impreuna cu Bulgaria, fapt ce a avansat-o pe radarele miilor de potentiali cumparatori, dornici sa achizitioneze o casa de vacanta ieftina. Pana acum, Bulgaria si felia sa de litoral la Marea Neagra au fost tinta intereselor de acest gen, insa peisajele din zonele rurale romanesti vor atrage si ele, cu siguranta, in curand.
Imaginati-va un conac din secolul al XIX-lea sau de la inceputul secolului al XX-lea, ascuns in muntii Transilvaniei, in ultimele paduri neincepute ale Europei, care a apartinut, pesemne, odinioara, unui conte maghiar sau unui comerciant german prosper. Casa se va dovedi un chilipir, in comparatie cu preturile din Vest, de pamant nici nu mai vorbesc. Iar tranzactia se va desfasura in siguranta reglementarilor UE - sau cam asa ceva.
Desi va accede in curand la UE, Romania nu si-a incheiat pe deplin transformarea dintr-o tara inapoiata, saraca si corupta intr-un adevarat Languedoc (regiune din sudul Frantei - n.r) al Europei de sud-est. Capcanele legale, birocratia a la Kafka, oficialii locali indiferenti si cultura care nu intelege nevoia rezolvarii rapide a problemelor pot innebuni un investitor aventuros. Desigur, piedici asemanatoare pot fi intalnite si in Franta, insa nu de talia si nici de persistenta acestora. Adaugati drumurile cumplite, care fac ca majoritatea caselor de vis sa fie dificil de accesat, si deja incepeti sa va faceti o idee. Bun venit in Balcani.
Asadar, de ce atata osteneala? Pentru ca Romania este in schimbare, traversand o perioada de expansiune economica fara precedent. Reformele necesare aderarii la UE atrag miliarde de euro anual, sub forma investitiilor straine. Iar intentia de a mentine acest flux al investitorilor, combinata cu dorinta sincera a tinerilor de a fi mai "europeni", va continua calea reformelor.
Se preconizeaza ca in urmatorii 10 ani vor fi construiti sute de kilometri de autostrada. Investitiile se muta in orasele de provincie. Iar Capitala, Bucuresti, deja arata ca un santier de constructii, cu o multime de proiecte, inclusiv vizand ridicarea unor complexe rezidentiale, in curs de desfasurare.
Ca si gazda a unei case de vacanta, orasul are putin din farmecul unor capitale precum Praga sau Budapesta. Cele cateva mii de case splendide, majoritatea de la inceputul secolului al XX-lea, sunt eclipsate cu usurinta de hidosenii. Strazile sale alcatuiesc, in mare parte, un ansamblu de fasii asfaltate si pietruite, crapate si pline de gropi, intretaiate, la inaltime, de de cabluri. Poluarea este o adevarata problema, depasita, ca gravitate, de cea a traficului. Insa cativa din cumparatorii timpurii din zonele aflate in plina dezvoltare manifesta optimism chiar inainte de definitivarea constructiilor. Trebuie revenit peste 20 de ani.
Provincia este insa altceva. Daca Polonia si Cehia sunt mult mai dezvoltate, iar Ungaria este prea plicticoasa, Romania are un peisaj variat, de la munti de 2500 de metri pana la litoralul Marii Negre. Unele orase sunt marcate la modul evident de industrializarea din perioada comunista si multe sate sunt putin mai mult decat urme de noroi cu locuitori saraci, care supravietuiesc intr-o ciudata convergenta intre secolele al XVIII-lea si al XX-lea. (Numarul carutelor trase de cai il depaseste pe cel al masinilor, desi reteaua de cablu TV este cu mult mai obisnuita decat cea de canalizare). Insa alte regiuni isi pastreaza ciudatenia si aerul istoric.
Agentii recomanda cumparatorilor care doresc sa achizitioneze o singura casa zonele centrale sau de vest ale Romaniei, situate in apropiere de unul din orasele mai mici, in curs de dezvoltare, ale tarii. Orase precum Cluj-Napoca, Sighisoara si Sibiu au centre istorice si ofera servicii din ce in ce mai moderne, de la mall-uri si banci la clinici medicale private si mecanici auto de incredere. Din nefericire, zona de coasta a Romaniei ofera putine case vechi de genul celor care impodobesc litoralul bulgar.
Indiferent de locul ales, un avocat priceput si un agent imobiliar de incredere sunt necesari din capul locului. Romania inca se mai confrunta cu o multime de cereri de revendicari inca nesolutionate, inaintate de familiile care si-au pierdut proprietatile in cel de-al doilea razboi mondial sau in perioada comunista (...), iar cumparatorii nu se pot baza pe contracte pentru aplicarea angajamentelor vanzatorului, avand in vedere ca tribunalele sunt lente si deseori corupte. Cumparatorii sunt sfatuiti sa faca in asa fel incat promisiunile sa fie indeplinite inainte de perfectarea tranzactiilor.
Tahir Ali, directorul managerial al agentiei imobiliare Romania Revealed, care ofera servicii cumparatorilor din strainatate, avertizeaza ca obtinerea autorizatiilor necesare renovarii unei case vechi ar putea dura ani de zile. "Birocratia este de poveste", sustine el. Unele proiecte de modernizare pot necesita aprobari de la nu mai putin de douasprezece institutii diferite, dar si de la autoritatile locale.
Toate acestea inseamna ca cea mai buna alegere, la momentul acesta, in Romania, sunt proiectele in curs de construire. (...)
S-ar putea sa fie prea devreme pentru cumparatorii mai putin aventurosi, aflati in cautarea unei a doua case. Insa Romania promite, cu siguranta. Si nu se va lasa la un pret ieftin.
Articolul publicat in editia din 13 octombrie 2006 a Financial Times.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.