Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, si-a pus camarila sa studieze intens ""cazul Ceausescu"", de teama ca marile puteri ale lumii vor complota pentru a-i pregati o soarta similara cu cea a dictatorului roman. Tot mai multe voci sustin ca sing

Liderul nord-coreean, Kim Jong Il, si-a pus camarila
sa studieze intens ""cazul Ceausescu"", de teama ca marile puteri ale lumii vor complota pentru a-i pregati o soarta similara cu cea
a dictatorului roman.

Tot mai multe voci sustin ca singura solutie de a rezolva criza nucleara nord-coreeana este o schimbare de regim la Phenian, pentru ca sistemul comunist autoritar condus de Kim Jong Il nu face decat sa escaladeze tensiunile in regiune. De teama ca va fi inlaturat de la putere printr-o revolutie similara cu cea de la Bucuresti din 1989 si apoi va avea soarta ""impuscatului"", Kim Jong Il le-a ordonat liderilor nord-coreeni sa se uite la casetele cu procesul sumar si executia lui Nicolae si Elena Ceausescu, relateaza The Sunday Times.

STUDIAT IN CHINA. Si chinezii au studiat intens din punct de vedere politic revolutia romana si i-au pus intrebari personal fostului presedinte Ion Iliescu, dornici sa stie cum a reusit revolutia din 1989. Potrivit unor profesori universitari chinezi, China ar dori ca in Coreea de Nord sa aiba loc o revolta populara similara cu cea care l-a indepartat de la putere in 1989 pe dictatorul roman si care l-a inlocuit cu comunisti reformatori si generali.

LOVITURI DE STAT. Facand aluzie la optiunile pe care China le are la indemana, militari din armata chineza au dezvaluit, potrivit The Sunday Times, comploturi si masuri represive din Coreea de Nord, despre care nu se stia pana acum. Nu mai putin de trei tentative de lovitura de stat s-au finalizat sangeros doar in decursul ultimilor zece ani. In 1996, armata a sasea terestra intentiona sa se rascoale, dar planul a fost tradat de un comandant nou. La 12 martie 1998, Kim a anuntat un ""exercitiu"" la Phenian, insa informatiile care au ajuns la Beijing mentionau focuri de arma pe strazile orasului. Chinezii au aflat ulterior ca doi ministri au fost implicati intr-o tentativa de lovitura de stat. O a treia tentativa de lovitura de stat a avut loc in octombrie 1999, cand o companie a armatei a treia terestre s-a rasculat in semn de nemultumire fata de distribuirea ratiilor de cereale in timpul foametei care ar fi ucis un milion de oameni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.