La Editura Semne a aparut volumul Romanitatea Rasariteana - Biserici rupestre din Basarabia, realizat de Dan Barcea si Mihai Nicolae, si care prezinta imagini inedite despre locasurile de cult sapate in piatra. "Intinse pe lungimea Nistrului, intre v
La Editura Semne a aparut volumul Romanitatea Rasariteana - Biserici rupestre din Basarabia, realizat de Dan Barcea si Mihai Nicolae, si care prezinta imagini inedite despre locasurile de cult sapate in piatra. "Intinse pe lungimea Nistrului, intre varsarea Rautului la sud si cetatea Hotinului la nord, bisericile de piatra alcatuiesc un sistem de avanposturi spirituale care strajuiesc hotarul rasaritean al Moldovei, dubland oarecum cetatile de granita carora Stefan cel Voda le incredinta supravegherea si paza impotriva tuturor "raotatilor" venite din necunoscutul pustei rasaritene. Au fost identificate peste 42 de incinte sacre, acum lipsite de viata, marturisind in goliciunea rece si intunecata a grotei o intreaga lume spirituala, supusa tuturor calamitatilor, fie ele naturale sau umane. Atat in istoria naturala, cat si in istoria oamenilor au fost adversitati carora putine dintre bisericile de piatra au reusit sa le supravietuiasca. Folosite, apoi parasite, reluandu-si rolul atunci cand urgia vremurilor ii impiedica pe oameni sa zideasca, iarasi abandonate cand bisericile de suprafata puteau sa-si indeplineasca rolul, bisericile rupestre depun marturie despre stradaniile de a-I gasi lui Dumnezeu un loc aproape de oameni". (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.