Surprinzatoarea veste referitoare la condamnarea la moarte, in prima instanta, a lui Mohammad Munaf, ghidul ziaristilor romani rapiti in Irak, adanceste si mai mult misterul din jurul acestui dosar. Posibila scoatere din peisaj a lui Munaf ar trebui sa preocupe la maximum autoritatile romane.

Cazul Munaf, reaparut brusc in atentia publicului, dupa ce s-a aflat ca ghidul ziaristilor rapiti a fost condamnat la moarte prin spanzurare de catre un tribunal irakian, isca revolta si valuri de semne de intrebare. Revolta in primul rand din partea celor care inca spera ca rapirea din Irak sa fie clarificata si in special din partea celor implicati. De altfel, unul dintre ziaristii rapiti, Ovidiu Ohanesian, declara ieri pentru Mediafax ca avem de-a face ""cu cea mai mare magarie pe care au putut sa o faca americanii in colaborare cu romanii. De la cap la coada, totul este o musamalizare murdara, care ascunde lucruri mult mai grave decat rapirea in sine"". L-au scos din tara pe Omar Hayssam, il vor elimina, mai mult sau mai putin, pe Mohammad Munaf din aceasta afacere si vor ascunde cu aceasta ocazie toate celelalte afaceri murdare derulate de-a lungul timpului pe zona de conflict Irak si putem sa amintim aici contrabanda cu armament, cu munitie, cu substante interzise desfasurata de Serviciile Secrete romane inca de pe vremea vechii Securitati, prelungita pana dupa 1994, prin end-useri falsi: Maroc, Tunisia, Mauritania, Niger etc."", a continuat jurnalistul.
REVOLTA. Pe buna dreptate, vestea referitoare la Munaf starneste revolta, mai ales ca inclusiv autoritatile romane se declara surprinse de aceasta decizie. Apropo de aceasta ""surprindere"", poate ar fi interesant sa ne lamureasca serviciile noastre de informatii cum de au ajuns autoritatile romane sa afle din presa vestea referitoare la Munaf. Unde ne sunt oamenii in a caror sarcina ar trebui sa intre culegerea de informatii de pe teritoriul Irakului? Chiar nu au aflat de existenta unui proces in care sa fie judecat Munaf?
Ziua de ieri a adus vesti de la Washington despre detentia lui Munaf, si aceasta este o chestiune care a facut obiectul unor speculatii aiuritoare. Departamentul american al Justitiei, citat de New York Times, afirma ca Munaf nu se afla in custodia SUA, ci a ""fortei multinationale din Irak"", din care, din cate stim, face parte si Romania. In aceasta situatie, cum e posibil ca inca sa bajbaim cand e vorba de localizarea lui Munaf? Avocatii din SUA ai lui Munaf au cerut, inca de vineri, judecatorului Royce C. Lamberth sa ordone Armatei americane sa nu il predea pe clientul lor tribunalului irakian. Care va fi soarta acestui demers, daca Munaf e pasat de la americani la irakieni via forta multinationala intr-un ritm ametitor?
INTREBARI. Cruciale sunt raspunsurile la trei intrebari, la ora aceasta.
1 In documentatia depusa la tribunal, avocatul lui Munaf sustine ca doi militari americani (un ofiter si un general) au intervenit pe langa judecatorul irakian, insistand ca Munaf sa fie condamnat la moarte. Avocatul lui Munaf a declarat pentru Realitatea TV ca ofiterul se pare ca a venit la tribunal in numele Ambasadei Romaniei, iar generalul a cerut judecatorului sa-l condamne pe Munaf la moarte.
2 In aceste conditii, Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa clarifice pentru publicul din tara declaratiile lui Hafetz, lamurindu-ne daca cei doi ofiteri au avut un mandat din partea Romaniei. Si, daca da, care a fost acela?
3 Important ar fi sa aflam de cand este rapirea un delict pasibil de condamnare la moarte in Irak si, data fiind frecventa cu care se produc rapirile in aceasta tara, daca a mai fost cineva condamnat pentru asta.

Condamnat la moarte, dar martor protejat!?

PENDULARE. Ministrul Justitiei romane, ""plimbat"" de la Ana la Caiafa