Serviciul de Informatii Externe a dat publicitatii date la zi despre situatia cetateanului roman rapit in Nigeria saptamana trecuta, precizand ca "nu se poate anticipa data eliberarii inginerului Emil Neagu". Biroul de presa al Serviciului de Informa
Serviciul de Informatii Externe a dat publicitatii date la zi despre situatia cetateanului roman rapit in Nigeria saptamana trecuta, precizand ca "nu se poate anticipa data eliberarii inginerului Emil Neagu". Biroul de presa al Serviciului de Informatii Externe a subliniat insa ca pana in prezent, "evolutiile in caz sunt pozitive dar, avand in vedere specificul situatiilor de acest gen precum si al spatiului pe care a avut loc evenimentul, nu se poate anticipa data eliberarii. Starea de sanatate a ostaticilor este buna, au primit asistenta si nu au existat amenintari directe la viata acestora". SIE recunoaste ca "s-au stabilit contacte si se actioneaza impreuna cu celelalte autoritati implicate locale, dar si ale altor state pentru identificarea de solutii in vederea eliberarii ostaticilor, inclusiv a cetateanului roman".
Rapiri si atacuri
Potrivit Serviciul de Informatii Externe, in ultima perioada, industria petroliera din Nigeria a fost grav afectata de numeroasele rapiri si atacuri indreptate asupra infrastructurii acestei ramuri industriale si a marilor companii multinationale care opereaza in regiune. Bogata in rezerve de titei, Delta Nigerului atrage ca un magnet importante companii multinationale care, in pofida conditiilor instabile, aleg sa ignore riscurile, ajungand, in cele mai multe cazuri, la mana gruparilor rebele. Militanti din Delta Nigerului ataca instalatiile petroliere si rapesc reprezentanti straini ai unor mari companii de profil, revendicand un control sporit asupra resurselor de petrol si pretinzand diverse sume de bani in schimbul eliberarii ostaticilor.
Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND) si Miscarea Populara a Voluntarilor din Delta Nigerului (NDPVF) sunt cele mai proeminente grupari de militanti din regiune. Cele doua organizatii actioneaza in statele Bayelsa, Delta si Rivers, iar bazele sunt amplasate in zona Deltei Nigerului, cu un relief ce nu permite localizarea. Aprovizionarea cu arme se face pe cale maritima, din Camerun, Gabon si Guineea Bissau. Organizatiile de acest tip nu coopereaza intre ele ca urmare a barierelor etnice si religioase, ce le diminueaza astfel capacitatea de influenta.
Milioane de dolari din contrabanda cu petrol
Cazurile de rapiri in Delta Nigerului au atins apogeul in luna august 2006, cand au fost rapiti si ulterior eliberati 19 lucratori straini din diverse companii petroliere. Desi tratamentul aplicat ostaticilor nu este unul brutal, conditiile de captivitate sunt dificile ca urmare a gradului de umiditate atmosferica din regiune. De-a lungul timpului au existat si cateva cazuri cu deznodamant tragic, in care ostaticii au fost ucisi de rapitori, dar astfel de situatii nu s-au mai inregistrat din anul 2003.
Intre grupurile de militanti si marile companii exista canale directe de negociere, iar valoarea rascumpararii variaza in functie de nationalitatea ostaticilor si de concernul din care fac parte. Pe durata negocierilor sunt vehiculate sume de ordinul zecilor de milioane de dolari, dar suma finala, in schimbul careia ostaticii sunt eliberati, ramane confidentiala.
Pe fondul nemultumirilor sociale si economice determinate de impactul ecologic si al inegalitatii distributiei veniturilor din exploatarea petrolului de catre marile companii transnationale, in Delta Nigerului au aparut grupari paramilitare care au ca tinta companiile petroliere straine. Sursa de finantare a acestora o reprezinta contrabanda cu petrol sustras de la marile companii, in valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari pe luna.
Conform aprecierilor unor militanti din regiune, prezenta companiilor petroliere straine pe teritoriul Nigeriei nu reprezinta intotdeauna un beneficiu. Declarativ, acestia considera ca departe de a fi o forta pozitiva, companiile straine actioneaza ca o forta destabilizatoare, invrajbind comunitatile intre ele si actionand ca un catalizator al violentelor in regiune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.