Prima Conferinta a romanilor de pretutindeni si-a inceput ieri lucrarile la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Organizata de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, la aceasta conferinta parti
Prima Conferinta a romanilor de pretutindeni si-a inceput ieri lucrarile la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Organizata de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, la aceasta conferinta participa 187 de reprezentanti ai comunitatilor romanesti din jurul Romaniei si din intreaga Europa. Aceasta conferinta are ca scop obtinerea unui acord din partea comunitatilor romanesti pentru proiectul de lege privind romanii de pretutindeni promovat de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu.
Seful diplomatiei romane a afirmat ieri ca este "surprinzator, dar si nedrept" numarul de 400.000 de solicitari recente de cetatenie romana venite din partea locuitorilor Republicii Moldova, in conditiile in care la recensamantul din 2004 numai 70.000 si-au declarat identitatea romana. Seful diplomatiei a aratat ca aceasta "discrepanta cantitativa" intre basarabenii care s-au declarat romani in 2004 si cei care se declara in prezent, prin solicitarea de cetatenie, este motivata de avantajele pe care le ofera cetatenia romana, adica posibilitatea de a calatori fara viza in spatiul UE dupa aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.
Mihai-Razvan Ungureanu a subliniat ca, potrivit Legii cetateniei nr21/1991, criteriile de acordare a cetateniei romane sunt "indeajuns de severe" "Una dintre conditiile esentiale prevazute de lege este existenta unor motive temeinice prin care sa fie atestata identitatea romana a solicitantului", a specificat ministrul de Externe. De asemenea, el a precizat ca MAE a solicitat Ministerului Justitiei modificarea Legii nr. 21/1991 numai in sensul simplificarii procedurii de analizare a solicitarilor, astfel incat acestea sa primeasca raspuns "in termene de luni, nu de ani, ca pana acum", dar criteriile pe baza carora se acorda cetatenia vor ramane aceleasi. Potrivit sefului diplomatiei, Ministerul Justitiei va finaliza "in curand" proiectul de modificare a legii cetateniei, astfel incat procesarea dosarelor solicitantilor sa fie facuta mai repede.
Legea 21/1991 prevede posibilitatea redobandirii cetateniei romane de catre acei locuitori ai Republicii Moldova care au detinut aceasta calitate inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial sau de urmasii acestora. Din 1991 pana in prezent, cetatenia romana a fost acordata unui numar de aproximativ 100.000 de locuitori ai Republicii Moldova. Numarul solicitantilor din Republica Moldova care au primit cetatenia romana s-a redus substantial in ultimii ani, intre 15 august 2005 si 15 august 2006 fiind rezolvate numai 1300 de cereri. In schimb, in ultimele trei luni, sectia consulara a ambasadei romane de la Chisinau a inregistrat peste 400000 de solicitari de cetatenie. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.