Unul dintre cei mai apreciati experimentati jurnalisti britanici, Terry Lloyd, cazut in Irak la cateva zile dupa declansarea razboiului in aceasta tara, in martie 2003, a fost ucis ilegal de militari americani, a concluzionat ancheta pentru stabilire
Unul dintre cei mai apreciati experimentati jurnalisti britanici, Terry Lloyd, cazut in Irak la cateva zile dupa declansarea razboiului in aceasta tara, in martie 2003, a fost ucis ilegal de militari americani, a concluzionat ancheta pentru stabilirea circumstantelor mortii ziaristului. "A fost impuscat de militari americani care au deschis focul asupra unui minibuz ce transporta persoane ranite", in timpul unui asalt asupra orasului Basra, afirma Andrew Walker, in concluziile anchetei, desfasurata in Marea Britanie, si in care fortele americane au refuzat sa se implice.
"Nu am nici un dubiu fata de faptul ca a fost un act ilegal de deschidere a focului asupra respectivului minibuz", a precizat Walker, coordonatorul anchetei.
Acesta a asigurat ca va efectua diligentele necesare pentru a-i aduce in fata justitiei britanice pe cei ce se fac vinovati de moartea lui Lloyd.
Este vorba despre "o crima de razboi", "un act deliberat de razbunare demn de dispret", a apreciat la randul sau Louis Charalambous, avocatul familiei Lloyd, cerand ca faptasii sa fie judecati pentru crime de razboi, informeaza Reuters.
Pentagonul a dat asigurari vineri ca soldatii americani care l-au ucis in 2003, in Irak, pe ziaristul britanic Terry Lloyd au respectat regulile privind deschiderea focului, respingand astfel concluziile anchetei oficiale a justitiei britanice, transmite Rompres.
Dupa anuntul facut ieri de justitia britanica, Ministerul american al Apararii a amintit intr-un comunicat dat publicitatii la Washington ca propria ancheta realizata dupa tragica intamplare a conchis, in mai 2003, ca "fortele SUA au dat curs regulilor de deschidere a focului."
Comunicatul Pentagonului a insistat asupra faptului ca armata SUA "nu a vizat niciodata in mod deliberat necombatanti, inclusiv ziaristi, si a luat intotdeauna masuri stricte pentru a evita victimele din randul civililor."
La data mortii, veteranul corespondent de razboi Terry Lloyd avea 50 de ani si lucra pentru compania britanica de televiziune ITN. Alaturi de Terry Lloyd, si-a mai pierdut viata translatorul acestuia, Hussein Othman, iar cameramanul francez Fred Nerac a fost dat disparut. Singurul om de presa care a scapat cu viata din acel incident este cameramanul belgian Daniel Demoustier.
De la declansarea razboiului in Irak, cel putin 118 oameni de presa si-au pierdut viata si 51 au fost rapiti, din care cinci sunt inca ostatici, conform organizatiei Reporters sans Frontieres. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.