Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) a anuntat ieri ca se delimiteaza de membrii breslei care au adus omagii regimului comunist, de cantaretii Partidului Comunist, ai Ceausestilor, ai "idolilor" de la Rasarit - Lenin si Stalin.
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) a anuntat ieri ca se delimiteaza de membrii breslei care au adus omagii regimului comunist, de cantaretii Partidului Comunist, ai Ceausestilor, ai "idolilor" de la Rasarit - Lenin si Stalin. "Uniunea isi asuma un element extrem de sensibil. Recunoastem public ca membrii acestei bresle au fost colaboratori ai regimului comunist in sensul ca au pactizat cu ideologia timpului, dand la iveala partituri in care au proliferat ideile militante comuniste. Regretam acest fapt", a spus Octavian Lazar Cosma, presedintele UCMR, intr-o conferinta de presa. Gestul Uniunii vine la trei zile dupa ce ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a facut un nou apel ca oamenii de cultura care au facut compromisuri in timpul comunismului sa se retraga din viata publica pentru ca "si-au batut joc de fibra morala a poporului".
80% au murit
Autorii demersului nu au dezvaluit liste cu compozitorii care au colaborat cu PCR, insa au adus in fata presei mai multe discuri omagiale cu muzica usoara. "Uniunea a declarat nu o data ca nu dorim ostracizarea colegilor nostri. Sunt membri ai Uniunii, nu vor fi dati afara, nu vor suporta asemenea consecinte, mai ales dupa atatia ani. Dar ii stim si facem o asanare morala", a spus Cosma, potrivit Mediafax. Presedintele UCMR a sustinut ca "nici 10% dintre membrii Uniunii nu au fost cantaretii partidului", iar dintre cei care au fost, 80% au murit. "Nici unul nu mai este in prim-planul vietii publice. Sunt in varsta, aproape toti au peste 75 de ani. Ne luptam cu fantome si cu oameni care n-as vrea sa faca infarct auzind...", a adaugat Cosma. Desi Ministerul Culturii si Cultelor anuntase ca UCMR va pune la dispozitie listele cu compozitorii care au colaborat cu Partidul Comunist, Uniunea nu a facut acest lucru, iar liderul ei a spus ba ca lista va fi intocmita in timp, ba ca aceasta nu trebuie facuta neaparat de organizatie. "Nu avem un nume de compozitor care sa aiba numai creatie de propaganda", a mentionat Cosma.
Mostre "vibrante"
Ziaristii prezenti la conferinta au audiat cateva piese reprezentative difuzate in perioada comunista. Este vorba de "Steagul partidului"- autor Matei Socol, "Sunt pionier"(cu binecunoscutul refren "Am cravata mea, sunt pionier") - autor Ion Vasilescu, "Pentru august 23"-autor Laurentiu Profeta, sau "Lenin e cu noi", "Multumim din inima Partidului", "Salutul cravatelor rosii", "Cincinalul in patru ani si jumatate", "Republica mareata vatra". A fost organizata o expozitie cu discuri avand cantece inchinate "iubitilor conducatori ai Patriei - Nicolae si Elena Ceausescu", noteaza Rompres. Iata cateva mostre: "Urmam partidul cu credinta" (piese: "Dragul meu Bucuresti-autor Cornel Fugaru", "Un imn de pace spre viitor" - autor Temistocle Popa; "Glorie, Marelui Erou" (piese: Ceausescu La Multi Ani-autor Temistocle Popa, "Cu mii de flori venim" - autor Ion Cristinoiu si Mircea Block, "Lui Ceausescu ziditor de tara"- autori Ion Cristinoiu si Viorel Cozma, "Partid al inimilor noastre" - autori Marius Teicu si Dan V. Dumitriu, "Vibrant omagiu" - autori Ionel Tudor si Andreea Andrei; "Omagiu Eroinei Luptatoare", "Din adancul inimii", "Columne catre viitor", "Cantece pentru tineret". Compozitorul Horia Moculescu, prezent la manifestare, a dat cateva exemple de rime "imbecile" care nu au nici o logica - "neclintiti ne urmam partidul" sau "noi de(generatii)", ceea ce arata ca acei compozitori nu s-au implicat intelectual in creatiile respective. Moculescu a apreciat ca au fost si cazuri de "exces de zel" din partea artistilor, insa si situatii cand autorilor li se modificau titlurile melodiilor sau piese introduse pe discuri omagiale, dar care aveau versuri "total inofensive".
Marius Teicu: "Ce mai pot sa fac? Sa-mi trag un glont in cap?"
Compozitorul Mariu Teicu, unul dintre numele de pe partiturile expuse la Uniunea Compozitorilor, recunoaste ca membrii Uniunii au fost colaborationisti. "E adevarat ca am scris cateva piese cu partidul, dar cu mintea de acum n-as mai face-o", a declarat Teicu, ieri, conform NewsIn. "Am facut-o mai mult de frica, ma chemau la Ministerul Culturii si ziceau <<tu scrii piese asa de frumoase, de ce nu scrii si din astea?>>", a explicat compozitorul. Marius Teicu a spus ca nici una dintre piesele sale de muzica usoara nu a fost dedicata partidului, dar ca are cateva piese corale ce slavesc fostul regim. "Printre piesele de muzica usoara pe care le-am scris, nu e nici una dedicata partidului", a spus Teicu. "Am scris si 400-500 de piese de dragoste, am scris muzicaluri pentru copii, muzica pentru televiziune pentru filme. Si am scris si cateva piese corale dedicate partidului, in anii '80, nu mai stiu exact cand, nu cu asta ma ocupam", a adaugat compozitorul. El a explicat ca a scris ode partidului din obligatie. "Incercam sa ma scuz, zicem ca-s bolnav, dar n-am scapat. Mai ales ca eu am terminat clasa de dirijori, nu puteam sa zic ca nu stiu sa scriu muzica corala. Am scris numai melodiile, nu textele", a spus Teicu. "Ministrul Iorgulescu cerea retragerea din viata publica a celor care au colaborat cu partidul. Dar eu nu sunt in functii administrative, politice, nu sunt membrul nici unui partid. Eu sunt retras. Ce mai pot sa fac? Sa-mi trag un glont in cap?", a mai spus compozitorul, adaugand: "Poate spuneti si ca am facut ceva bun la viata mea. Ma opreste lumea pe strada sa imi spuna ce lucruri bune am facut". (O.B.)
Probleme, Cosma?
Presedintele Uniunii Compozitorilor, Octavian Lazar Cosma, cel care a sustinut, ieri, ca au existat muzicieni care au facut apologia regimului comunist prin creatiile lor, corespunde el insusi acestui profil, ca fost secretar de partid si pledant al ideologizarii muzicii, scolit la Leningdrad. Octavian Lazar Cosma are 71 de ani si este cunoscut melomanilor prin prisma nenumaratelor sale studii si critici muzicale, mai cu seama din vremea comunismului. La conferinta de presa de ieri, de la sediul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, in calitatea de presedinte, Cosma a acceptat ca au existat oameni din breasla care au pactizat - cantandu-l - cu regimul comunist. Actualul presedinte al Uniunii nu a prezentat insa si un regret personal, cata vreme despre el insusi se poate spune ca a reprezentat regimul rosu si l-a slujit - si cu cantul, si cu cuvantul. El este succesorul lui Adrian Iorgulescu la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, a studiat muzicologia la Sankt Petersburg - pe vremea aceea Leningrad - si a fost peste 20 de ani secretar de partid responsabil cu problemele muzicienilor. Colegul sau de breasla, Viorel Cozma, l-a caracterizat in diverse articole drept "bine sovietizat". La acest epitet contribuie si faptul ca actualul sef al Uniunii Compozitorilor este casatorit cu o rusoaica. Ca muzicolog din perioada comunista, Cosma a pledat pentru adaptarea creatiei muzicale la "realitatea omului nou" si la ideologie. (NewsIn)
Partidul, Ceausescu, Romania (fragment)
"Avem in fruntea noastra un fiu al tarii/ Cel mai iubit si cel mai ascultat/ Ce-n lume pana-n departarea zarii/ E pretuit de oameni si stimat//. Partidul, Ceausescu, Romania (refren)"
muzica: George Grigoriu
Marsul Pionierilor (fragment)
Frumoasa e la noi copilaria/ Traim un vis de aur in Carpati/ Partidul, Ceausescu, Romania/ Ne sunt parintii buni si minunati//.
versuri: Corneliu Vadim Tudor
muzica: George Grigoriu
Ion Caramitru, presedintele UNITER
"Ce sa le facem, sa-i dam afara?"
"Noi am avut alegeri la UNITER acum doua saptamani. S-a ales o noua conducere si am stabilit ca prima sedinta a Senatului UNITER sa se desfasoare luni. Cu aceasta ocazie vom definitiva demersul, pe care deja l-am anuntat, de a cere oficial CNSAS ca toti reprezentantii conducerii UNITER sa fie verificati de Colegiu. Nu puteam cere verificarea tuturor membrilor, incepem cu conducerea si apoi vom vedea. Speram ca raspunsurile sa vina repede, pentru ca am auzit ca analiza dureaza. Pe de alta parte, actorii nu pot fi condamnati, pentru ca ei nu au adus ode regimului comunist, ci au fost doar recitatori. Iar acestia sunt cunoscuti opiniei publice. Nu pot sa dau eu nume in acest sens. In cazul in care membrii conducerii UNITER ar fi identificati de CNSAS ca au colaborat cu Securitatea sau au facut politie politica, nu avem prevazute in Regulament sanctiuni pentru asa ceva. Ce sa le facem, sa-i dam afara?! Domnul Dan Voiculescu a fost cumva exclus?!". (V.D.)
Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor
"Luam in calcul tot"
"Am discutat in cadrul Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania aceasta problema. Acolo s-a decis ca fiecare breasla sa isi convoace Consiliul de Conducere si sa ia o decizie in acest sens. Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor din Romania va fi convocat pe 27 octombrie si atunci vom vedea ce decizii vor fi luate. Luam in calcul tot." (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.