Afirmatiile comandantului fortei aliate de reactie rapida a NATO si comandant al armatei britanice, generalul sir Richard Dannatt, conform carora ar trebui luata in considerare grabirea retragerii contingentului britanic din Irak, pentru a evita acce
Afirmatiile comandantului fortei aliate de reactie rapida a NATO si comandant al armatei britanice, generalul sir Richard Dannatt, conform carora ar trebui luata in considerare grabirea retragerii contingentului britanic din Irak, pentru a evita accentuarea "problemelor de securitate" din Regat, i-a deranjat in mod evident pe ministrul Apararii si pe insusi premierul Tony Blair. La scurt timp dupa ce isi exprimase opiniile intr-un interviu difuzat de Daily Mail, Dannatt a optat pentru o atitudine mai diplomatica, incercand sa explice ca declaratiile sale au fost scoase din context si ca, de fapt, el este cu totul pentru ramanerea trupelor britanice in Irak "atat timp cat este nevoie".
Valori crestine amenintate in Marea Britanie
Comandantul armatei britanice, generalul Richard Dannatt, preconizeaza o retragere cat mai rapida a trupelor din Irak, avertizand ca prezenta lor in aceasta tara "accentueaza problemele de securitate" din Marea Britanie, relateaza cotidianul Daily Mail. Intr-un amplu interviu acordat joi publicatiei mentionate, Dannatt avertizeaza ca Irakul se confrunta cu "un vid moral si spritual" care le permite extremistilor musulmani sa submineze "modul de viata" britanic, adaugand ca, in opinia sa, valorile crestine sunt amenintate in Marea Britanie, iar luptele continue din Irak nu fac decat sa inrautateasca situatia. "Nu sustin ca dificultatile pe care le intampinam in lume sunt provocate de prezenta noastra in Irak, insa nu e nici o indoiala ca stationarea noastra in aceasta tara le accentueaza", a comentat generalul, apreciind ca militarii britanici trebuie "se se retraga rapid". "Ne aflam intr-un stat musulman, iar opinia musulmanilor fata de strainii din tara lor este foarte clara: in calitate de strain esti binevenit daca esti invitat, insa, cu siguranta, nu am fost invitati in Irak", si-a argumentat Dannatt opiniile exprimate. Inaltul responsabil militar londonez a semnalat ca, indiferent care ar fi fost, intr-o prima faza, sentimentul irakienilor fata de prezenta britanica in tara lor, acesta s-a transformat, fara indoiala, in intoleranta. Dannatt a tinut sa reitereze pozitia oficiala a Londrei fata de razboiul din Irak, afirmand ca intentia operatiunii americano-britanice a fost de a instaura in aceasta tara "o democratie liberala care sa fie un model in regiune, sa fie prooccidentala si sa aiba un efect benefic asupra balantei de putere din Orientul Mijlociu". "Acestea au fost obiectivele pe care ni le-am fixat, istoria va judeca daca acestea au fost justificate sau naive", a conchis generalul.
"Comentariul a fost scos din context"
Dupa cum era de asteptat, declaratiile generalului Richard Dannat au generat un val de comentarii si polemici. Fie din proprie initiativa, fie in urma unei intrevederi avute joi seara cu ministrul Apararii, Des Browne (intrevedere al carei obiect nu a fost dat publicitatii) ieri dimineata, Richard Dannatt a facut eforturi ca, prin intermediul mass-media, sa induca opiniei publice o alta perceptie despre cele afirmate in Daily Mail. "Am spus ca trebuie sa plecam atunci cand misiunea va fi indeplinita. (...) Comentariul a fost scos din context", a sustinut Dannatt, la postul BBC. Iar prin intermediul Sky News, a incercat sa explice: "Nu am vrut sa spun (ca armata trebuie sa se retraga cu orice pret), nimic din ce am spus nu este nou". El a tinut sa afirme ca nu este vorba de a reveni asupra celor declarate in Daily News, dar a exprimat o opinie putin diferita de cea din ajun, perfect incadrata pe directia trasata, in urma cu aproape patru ani, de tandemul Bush-Blair, si anume: "Am progresat in Irak. (...) Este important sa incheiem misiunea. (...) Trebuie sa ramanem alaturi de aliatii nostri americani". In plus, generalul a dat asigurari ca "nu va permite ca o foaie de ziar, oricat de fina ar fi ea, sa stea intre el, ministrul Apararii si premierul" Tony Blair.
Purtatorul de cuvant al premierului s-a grabit sa previna noi comentarii referitoare la posibile divergente intre premier, ministrul Apararii si seful armatei britanice, anuntand ca Tony Blair acorda in continuare "sprijinul sau total" lui Richard Dannatt.
Noi amenintari pentru coalitia americano-britanica
O grupare militanta irakiana, condusa de reteaua terorista Al-Queda, a anuntat ca a format - "alianta Mutayibeen" - cu misiunea de a intensifica lupta impotriva fortelor coalitiei si a cerut liderilor musulmani sunniti sa i se alature, releva o videoinregistrare difuzata, joi, pe Internet. Consiliul Shura al Mujahedinilor a anuntat ca "alianta Mutayibeen" este formata deja din trei grupari insurgente de mici dimensiuni precum si din lideri ai triburilor sunnite "fidele". "Le cerem tuturor mujahedinilor, inteleptilor, liderilor tribali si demnitarilor sa se alature fratilor lor in coalitia pentru implementarea legii Sharia, sa expulzeze fortele de ocupatie si sa aduca victoria poporului lui Dumnezeu, oprimat", precizeaza inregistrarea. Pelicula prezinta sase barbati, cu fetele acoperite, stand in cerc, pregatindu-se sa depuna un juramant. "Juram pe Dumnezeu sa facem tot ceea ce este posibil pentru eliberarea prizonierilor nostri si pentru a-i scapa pe sunniti de oprimarea siitilor si a fortelor de ocupatie ale cruciatilor", afirma unul dintre barbati.
Armata SUA se confrunta in ultimele saptamani cu o crestere a pierderilor in randul soldatilor sai din Irak, pierderi legate de operatiunile conduse pentru stoparea violentelor religioase de la Bagdad si a altor violente din restul tarii, informaza Reuters.
De la invazia americano-britanica impotriva Irakului, la 20 martie 2003, au murit in aceasta tara peste 2750 de militari ai armatei SUA. Bilantul pierderilor in randurile civililor irakieni se ridica la peste 655.000 de morti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.