Cartea Verde pentru acoperirea pagubelor rezultate din accidentele auto produse in afara tarii ar putea fi eliberata gratuit asiguratilor, dupa 1 ianuarie 2007, in momentul cumpararii politei de raspundere civila auto RCA, care va fi disponibila si i
Cartea Verde pentru acoperirea pagubelor rezultate din accidentele auto produse in afara tarii ar putea fi eliberata gratuit asiguratilor, dupa 1 ianuarie 2007, in momentul cumpararii politei de raspundere civila auto RCA, care va fi disponibila si in format electronic. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), societatile de asigurari vor elibera asiguratilor in momentul achizitiei politei RCA si o polita Carte Verde, gratuita pana in momentul semnarii Acordului Multilateral de Garantare (MGA) de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) si ratificarea acestuia de catre toate statele Comunitatii Europene, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In acelasi timp, formatul politei RCA ar putea fi modificat pentru a fi emisa si in sistem electronic, dupa 1 ianuarie 2007. Polita RCA va avea avea, in cazul in care propunerea va fi aprobata, o vignieta detasabila aplicata pe parbrizul autovehicului intr-un suport de plastic.
In paralel, va fi implementat un sistem de verificare a datelor necesare emiterii politei RCA inainte de transmiterea acestora in baza de date CEDAM, in scopul reducerii erorilor din sistem si al timpilor de implementare. Oficialii CSA si cei ai BAAR au discutat, recent, cu reprezentantii societatilor de asigurari pe tema imbunatatirii reglementarilor in domeniul asigurarilor de raspundere civila auto. Propunerile vor fi analizate si aprobate de Consiliului CSA in scopul completarii normelor de reglementare in acest domeniu, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2007.
Acordul Multilateral de Garantare (MGA) este o intelegere mutuala a Birourilor nationale Carte Verde din 44 de tari, conform careia autovehiculelor care provin din tarile semnatare ale MGA sunt exceptate de la obligatia de a prezenta, la intrarea intr-o alta tara membra a MGA, o polita de asigurare Carte Verde, aplicandu-se prezumtia de asigurare. Pe de alta parte, polita de asigurare RCA isi va extinde valabilitatea pe intregul teritoriu al Spatiului Economic European (SEE), care cuprinde tarile din UE, alaturi de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.