Compozitorul sarb Goran Bregovic a revenit in Romania dupa trei ani pentru a prezenta publicului de aici varianta proprie a operei "Carmen" de Bizet, pe care a transformat-o intr-o "adevarata opera a tiganilor", cu final fericit: o nunta.
"Am i
Compozitorul sarb Goran Bregovic a revenit in Romania dupa trei ani pentru a prezenta publicului de aici varianta proprie a operei "Carmen" de Bizet, pe care a transformat-o intr-o "adevarata opera a tiganilor", cu final fericit: o nunta.
"Am inceput de la o poveste adevarata, care acum nu mai este atragatoare pentru nimeni: despre fetele din tarile noastre, Serbia, Ucraina, Moldova, Rusia, care au plecat cu mari promisiuni in Occident pentru a sfarsi apoi prin a se prostitua", a povestit, ieri, Goran Bregovic, intr-o conferinta de presa. Pornind de la aceasta realitate sociala, el a construit o opera in doua parti: prima spune povestea adevarata, iar a doua aduce un final fericit, "asa cum le-ar fi placut tiganilor: o nunta". "Daca tiganii au o singura opera, aceasta trebuie sa fie un cu happy-end", a explicat Bregovic. Opera "Karmen cu final fericit" va avea doua reprezentatii la Bucuresti, vineri si sambata seara la Palatul National al Copiilor din Bucuresti. De asemenea, Bregovic va sustine si un concert duminica, la Sala Palatului, cu Wedding & Funeral Orchestra. Chiar daca porneste de la o compozitie clasica, Bregovic a mai pastrat foarte putin din creatia originala a lui Bizet, totul fiind scris pentru a fi interpretat de catre o fanfara, in acest caz, Wedding & Funeral Orchestra. Tocmai din acest motiv, Bregovic a renuntat la drepturile de autor pentru "Karmen...", astfel incat opera sa poata fi interpretata de catre orice formatie la nunti, botezuri etc. "Daca o orchestra va dori sa o cante nu va trebui sa plateasca nimic", a spus el. "O sa vedeti ca aceasta opera se poate canta pentru bacsis!", a mai spus muzicianul. Cu toate ca nu asculta des muzica clasica, iar lucrarile sale sunt numite atat etnice, cat si jazz, pop sau rock, Goran Bregovic va mai realiza o prelucrare dupa o alta opera, "Orfeu", ce va fi gata in luna octombrie a anului viitor. "Sper din toata inima sa fiu invitat sa o cant si in Romania", a spus artistul.
Tinand cont de preferintele muzicianului, Dan Chisu, organizatorul spectacolelor, i-a facut o surpriza lui Bregovic, deschizand conferinta de presa cu un scurt recital al Fanfarei de copii "Mileanca". Imbracati in costume populare si "inarmati" cu trompete, tromboane si tube, acestia au interpretat, printre altele, si o varianta a celebrei piese "In the Deathcar", rezultatul unei colaborari a lui Bregovic cu Iggy Pop. Impresionat de performanta micutilor, muzicianul i-a ascultat cu zambetul pe buze, batand ritmul din picior. La sfarsit le-a indesat in palniile trompetelor bancnote euro. "Imi pare rau, dar asa e obiceiul", a spus muzicianul. Biletele pentru spectacole au fost puse in vanzare pe site-ul www.bilete.ro si la casa de bilete a Salii Palatului. Acestea au preturi cuprinse intre 120 si 150 de lei. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.