Bugetul pe 2007, aprobat de Guvern in sedinta de ieri, este destinat dezvoltarii si investitiilor si prevede cel mai mare nivel al veniturilor de dupa 1990. "Proiectul de buget pe 2007 adoptat astazi de Guvern este gandit pentru cetateanul roman ca c
Bugetul pe 2007, aprobat de Guvern in sedinta de ieri, este destinat dezvoltarii si investitiilor si prevede cel mai mare nivel al veniturilor de dupa 1990. "Proiectul de buget pe 2007 adoptat astazi de Guvern este gandit pentru cetateanul roman ca cetatean european. Spun acest lucru din mai multe motive: raspunde prioritatilor si obligatiilor Romaniei ca viitor stat membru UE, sustine investitii de anvergura in domeniile strategice - infrastructura, educatie, sanatate, agricultura - pentru a accelera dezvoltarea Romaniei si cresterea nivelului de trai", a afirmat primul-ministru Calin Popescu Tariceanu subliniind ca "este cel mai mare buget alocat pentru investitii pe care l-a avut Romania vreodata". Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a afirmat ca produsul Intern Brut va ajunge, in 2007, la 107 miliarde de euro, in crestere cu 6,4% fata de 2006, iar un procent de 6% din PIB va fi alocat cheltuielilor de capital. In afara de investitiile masive ce vor fi facute in infrastructura, in invatamant si sanatate s-au prevazut alocari suplimentare de fonduri pentru majorarea punctului de pensie si a salariilor. "Avem cheltuieli de capital la cel mai inalt nivel inregistrat vreodata, de peste 6% din PIB Suntem in faza in care trebuie sa acoperim o lipsa de capacitate investitionala pe care Romania a avut-o in ultimii ani. Avem un nivel al cheltuielilor care poate sa acopere o crestere constanta, coerenta si responsabila a Romaniei in paralel cu mentinerea echilibrelor macroeconomice", a explicat Vladescu. Vladescu a explicat ca in buget sunt incluse si contributia la bugetul Uniunii Europene, precum si cheltuielile pentru cofinantarea fondurilor structurale. "Avem o crestere economica care ne permite sa reducem decalajele fata de celelalte tari din UE, iar in ceea ce priveste ceilalti parametri macroeconomici incercam sa fim in criteriile de la Maastricht, care sunt absolut obligatorii pentru Romania in perioada urmatoare", a mentionat Vladescu.
Cheltuieli mai mari cu 8,2 miliarde de euro
Proiectul de lege privind bugetul general consolidat pentru 2007 a fost aprobat, ieri, de Guvern, urmand sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare. Conform legii, bugetul trebuie prezentat Parlamentului pentru dezbatere pana la 15 octombrie. Proiectul de buget pe anul 2007 se bazeaza pe un deficit bugetar de 2,8% din PIB, o crestere economica de 6,4%, o rata a inflatiei de 4,5%, o crestere cu 12,4% a castigului salarial mediu brut si un nivel al datoriei publice mai mic de 60% din PIB. Cursul valutar luat in calcul este de 3,53 lei pentru un euro. Pentru veniturile bugetului general consolidat pe anul viitor se estimeaza o crestere de 2,85 puncte procentuale ca pondere in PIB, comparativ cu acest an. Veniturile vor reprezenta 35,18 % din PIB, insumand 38,1 miliarde euro. Cheltuielile publice sunt estimate la 38%, comparativ cu 34,8% din PIB in acest an. Anul viitor, Romania va cheltui cu 8,2 miliarde euro mai mult decat in 2006 pentru indeplinirea angajamentelor asumate in programul de guvernare si cu 22,2 miliarde euro mai mult decat in 2004. Alocatia pentru investitii este de 6,7% din PIB.
Peste 4% din PIB pentru Sanatate
Bugetul alocat Ministerului Sanatatii Publice in anul 2007 va ajunge la 4,12% din PIB, fiind cu 3041 milioane lei mai mare decat cel alocat in anul 2006. Fiecarui cetatean ii vor reveni 198 de euro pentru ingrijirea sanatatii, cu 100 de euro mai mult decat la sfarsitul anului 2004. Un program prioritar pentru anul 2007 este legat de prevenirea si controlul bolilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei. "In cadrul programului de administratie sanitara si politici de sanatate se are in vedere construirea a 8 spitale regionale de urgenta de tip 1, construirea sau modernizarea a 36 de spitale judetene si de urgenta de tip 2, asigurarea asistentei publice integrate de urgenta in cadrul unitatilor de primiri urgente si echilibrarea raportului intre numarul de specialisti si nevoile reale de incadrare ale structurilor sanitare", a precizat seful Guvernului.
Educatia primeste 5,2% din PIB
Bugetul alocat Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) in anul 2007 reprezinta 5,2% din PIB (pentru prima data dupa anii 90) si va fi de 19.767,7 milioane lei, ceea ce reprezinta o crestere de 132,1% fata de bugetul alocat invatamantului in anul 2006. "Domeniul invatamantului primeste o finantare fara precedent. Este cea mai mare crestere bugetara pentru educatie dupa 1990. Vom avea alocati 5,2% din PIB si in felul acesta doresc sa va spun ca ne apropiem de nivelul de cheltuieli din tarile UE, de 6%. In anul urmator se aloca o suma de 5,6 miliarde de euro reprezentand o crestere de 3,3 ori fata de anul 2004. Cresterea din 2007 fata de 2006 este de asemenea impresionanta, 40.000 de miliarde de lei in domeniul educatiei si cercetarii", a subliniat primul ministru. MEdC va continua in anul 2007 o serie de proiecte din 2006.
11 miliarde de euro pentru protectie sociala
Pentru protectia sociala a categoriilor defavorizate, pensii si pentru promovarea politicilor de dezvoltare a capitalului uman, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va administra in anul 2007 prin toate institutiile sale un buget de 33.600 milioane lei noi (9,5 miliarde de euro) care reprezinta 8,8% din PIB. "Totalul fondurilor alocate protectiei sociale reprezinta 10,34% din PIB ridicandu-se la 11,2 miliarde euro", a precizat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Suma totala alocata in 2007 este aproape dubla fata de cea alocata in 2004, a afirmat primul-ministru. Bugetul alocat va permite majorarea pensiilor, in termeni reali, cu 15%. Astfel, de la 1 ianuarie 2007 pensia medie va fi de 374 de lei noi fata de 318 lei in luna decembrie 2006, iar valoarea punctului de pensie va fi de la 1 ianuarie 2007 de 396 lei, urmand ca, pana la sfarsitul anului 2007 acesta sa ajunga la 406 lei. Principalele programe de asistenta sociala sustinute in anul 2007 prin proiectul de buget de stat au in vedere plata indemnizatiilor si stimulentelor pentru cresterea copilului, a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, a alocatiilor de stat pentru copii etc. Contributiile de asigurari sociale la angajator vor fi diminuate cu doua puncte procentuale (0,25 puncte procentuale la contributiile la asigurari sociale de stat, 0,50 puncte procentuale la contributiile de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, 0,25 puncte procentuale la contributiile de asigurari de somaj si un punct la contributiile de asigurari sociale de sanatate). Pentru anul 2007, in bugetul asigurarilor pentru somaj sunt prevazute cheltuieli de 2,37 miliarde de lei, cu 16,3% mai mult decat in anul 2006.
1,1 miliarde de euro - taxa de membru UE
Va fi asigurata contributia Romaniei la bugetul UE cu 3.977 milioane lei (1,1 miliarde de euro), precum si cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene, de 2.025,0 milioane lei, acest efort financiar reprezentand circa 1,6% din produsul intern brut.
Nivelul fondurilor primite de la UE in 2007 va reprezenta 2,1% din PIB, acesta fiind mai mare cu 0,8% din PIB comparativ cu 2006. Potrivit angajamentelor europene, Romania trebuie sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde euro.
Prin buget sunt asigurate aproximativ 0,6 mld. euro necesare cofinantarii asistentei externe nerambursabile de la UE. Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) au fost alocate 10.849 milioane lei. Principalele programe finantate la MTCT din aceste fonduri vizeaza modernizarea drumurilor nationale si constructia de autostrazi, reabilitarea infrastructurii feroviare, modernizarea metroului bucurestean, reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii pe Dunare, cresterea capacitatii aeroportuare.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va avea in 2007 un buget de 1.646 milioane lei, cu 391,2 milioane lei mai mult decat in 2006, in principal pentru finantarea lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor, a programelor de protectie si conservare a naturii, a diversitatii biologice si utilizarea durabila a componentelor acestora etc.
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va avea in anul 2007 un buget de 7634,53 milioane lei, cu 33,9% mai mult decat in acest an, din care vor fi finantate programele Fermierul (520 milioane lei), renta viagera (20 milioane lei), SAPARD (675 milioane lei).
Fondurile bugetare alocate Ministerului Apararii in anul 2007 sunt in suma de 6797 milioane lei, reprezentand 1,78% din PIB, cu 148,8 milioane lei mai mare decat in acest an. Ministerului Apararii ii revin o serie de angajamente rezultate din calitatea de membru NATO precum si de viitor membru al Uniunii Europene, care vor fi finantate din sumele alocate in 2007, precum renuntarea la serviciul militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat, indeplinirea angajamentelor asumate fata de NATO si UE, participarea/sustinerea fortelor in teatrele de operatii.
Ministerul Administratiei si Internelor va primi de la buget fonduri in suma de 7555 milioane lei, cu 19% mai mult fata de bugetul alocat in anul 2006, in principa pentru profesionalizarea structurilor Jandarmeriei Romane si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta prin inlocuirea posturilor de militar in termen cu personal profesionist, implementarea Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei de Stat etc.
Buget dublu pentru Externe
Ministerul Culturii si Cultelor va avea un buget de 722,64 milioane lei, pentru sustinerea Programului "Sibiu - capitala culturala europeana 2007", a Programului national de reabilitare a asezamintelor culturale si institutiilor culturale din mediul rural, promovarea creatiei contemporane in spatiul European, finantarea cheltuielilor de organizare a Festivalului International "George Enescu" - editia a XVIII-a.
Bugetul alocat Ministerului Afacerilor Externe in 2007 va fi de 498,9 milioane lei, ceea ce reprezinta o crestere de 118% fata de bugetul alocat in anul 2006.
Bugetul alocat Ministerului Integrarii Europene (MIE) in anul 2007 va fi de 960,42 milioane lei (9604,2 miliarde lei vechi), ceea ce reprezinta o crestere cu 18,1% fata de bugetul alocat in anul 2006.
Bugetul Ministerului Justitiei va fi in 2007 mai mare cu 11,1% fata de cel alocat in anul 2006, respectiv 1685 milioane lei.
Ministerul Economiei si Comertului va primi suma de 1.334,47 milioane lei de la buget.
Fondul Proprietatea nu intra in buget
Bugetul anului viitor nu prevede despagubirile prin Fondul Proprietatea, a aratat ieri, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Fondul Proprietatea nu este deocamdata incorporat in buget. Ramane sa vedem ce inseamna valoarea despagubirilor efective in 2006 si 2007", a explicat Vladescu. Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul Proprietatea a devenit operational in decembrie 2005 si in portofoliul actiuni la 114 companii romanesti. Capitalul social al Fondului este de 3,9 miliarde de euro. Capitalul urmeaza sa fie majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi capitalul initial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.