Ministrul Economiei, Codrut Seres, cedeaza in disputa cu Ministerul Justitiei legata de atribuirea catre salariatii Petrom a 8% din actiuni si accepta ca beneficiarii actiunilor sa fie salariatii din 14 decembrie 2004, momentul privatizarii, si nu ce
Ministrul Economiei, Codrut Seres, cedeaza in disputa cu Ministerul Justitiei legata de atribuirea catre salariatii Petrom a 8% din actiuni si accepta ca beneficiarii actiunilor sa fie salariatii din 14 decembrie 2004, momentul privatizarii, si nu cei din perioada 1997-2004, asa cum dorea initial, transmite NewsIn. "MEC va trimite pana luni Ministerului Justitiei o adresa prin care propune ca salariatii Petrom de la momentul transferului dreptului de proprietate catre OMV, 14 decembrie 2004, sa fie beneficiarii pachetului de 8% din actiuni", a declarat Codrut Seres. La sfarsitul lui 2004, Petrom avea 50.010 angajati. De remarcat, primul director al Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom, Ioan Popa, care a condus compania de la infiintare pana in anul 2003 si a pregatit-o pentru privatizare nu va avea dreptul sa cumpere actiuni dintre cele atribuite salariatilor. In schimb, personalul angajat cu numai o zi inainte ca Hotararea de Guvern privind atribuirea actiunilor catre salariati sa intre in vigoare vor avea acest drept. Reamintim, Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul Ministerului Economiei care prevedea ca pot cumpara actiuni Petrom din pachetul destinat salariatilor de pana la 8% din capitalul social angajatii companiei din perioada 1997-2004. Ministerul Justitiei a cerut ca MEC sa ia un punct de vedere de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). CNCD a respins la sfarsitul lunii trecute propunerea MEC, motivand ca Ministerul Economiei "nu poate aduce adaugiri legilor" si ca interpretarea legii "poate da nastere la situatii discriminatorii". Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV este un subiect dezbatut de mai mult de un an de zile. Ministerul Economiei a respins intentia Asociatiei Salariatilor de a prelua in numele angajatilor, intreg pachetul, cu asigurarea finantarii prin intermediul unei banci, preferand sa promoveze un proiect care stabileste ca actiunile vor putea fi cumparate numai direct. La momentul preluarii companiei romanesti, austriecii de la OMV au achitat un pret de 5,25 eurocenti pentru o actiune Petrom. Actiunile companiei petroliere se tranzactioneaza in prezent la Bursa de Valori Bucuresti la valori de peste trei ori mai mari decat pretul achitat de OMV. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.