Asa-zisul parlament transnistrean a cerut deputatilor din Duma rusa (camera inferioara a Parlamentului federal), Rada Suprema (Parlamentul ucrainean) si Adunarea nationala din Belarus sa recunoasca Transnistria drept stat suveran si independent, info
Asa-zisul parlament transnistrean a cerut deputatilor din Duma rusa (camera inferioara a Parlamentului federal), Rada Suprema (Parlamentul ucrainean) si Adunarea nationala din Belarus sa recunoasca Transnistria drept stat suveran si independent, informeaza Rompres. Actiunea alesilor de la Tiraspol intervine la mai putin de o luna de la referendumul organizat in Transnistria, si in cadrul caruia 97,2% din populatie a votat in favoarea declararii independentei. Saptamana trecuta, Duma de Stat a recunoscut rezultatele referendumului, solicitand comunitatii internationale sa tina cont de acestea in solutionarea justa a conflictului din stanga Nistrului. In schimb, Occidentul a anuntat ca nu recunoaste acest referendum, considerandu-l ilegal si care poate complica situatia in negocierile pentru rezolvarea conflictului transnistrean, blocate deja de o jumatate de an.
In replica, Duma a apreciat ca rezultatele referendumului trebuie sa fie luate in considerare de comunitatea internationala in vederea asigurarii drepturilor omului, pacii si securitatii in zona, precum si pentru solutionarea justa a conflictului transnistrean. Fara a cere explicit recunoasterea independentei Transnistriei sau admiterea ei in componenta Rusiei, Duma a opinat ca Moscova trebuie sa-si construiasca politica tinand cont de "exprimarea libera a vointei poporului din Transnistria. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.