Comunitatile de romani din Europa au nevoie de sprijinul al Bucurestiului, pentru ca ""romanismul"" sa existe in continuare. Aceasta a fost concluzia a aproape 200 de participanti la conferinta comunitatilor romanesti din Europa, organizata de Minist
Comunitatile de romani din Europa au nevoie de sprijinul al Bucurestiului, pentru ca ""romanismul"" sa existe in continuare. Aceasta a fost concluzia a aproape 200 de participanti la conferinta comunitatilor romanesti din Europa, organizata de Ministerul Afacerilor Externe.
CHINUITI IN TIMOC. Pentru toti romanii raspanditi pe cuprinsul continentului, care si-au cladit o noua viata departe de tara, pastrarea culturii, limbii si a obiceiurilor este o preocupare majora. Pentru unii, cum e preotul Boian Alexandrovoci, e o chestiune de viata si de moarte. Preot paroh la Malainita, Valea Timocului, din Serbia, unde Biserica Ortodoxa Romana nu este recunoscuta, iar populatia de origine romana este considerata de autoritatile de la Belgrad drept minoritate vlaha, el trebuie sa lucreze in paralel pe santierele de constructii, pentru a supravietui. Cat despre dreptul de a vorbi liber limba materna, preotul spune ca romanilor din Valea Timocului le e mai usor ""a vorbi in suflete"". Pentru ca altfel nu pot folosi decat limba sarba. In Valea Timocului este nevoie de bani romanesti pentru ridicarea de biserici.
Pentru alte comunitati, mai norocoase, schimbarile in bine au inceput deja sa se faca simtite. Miguel Fonda Stefaneascu, presedintele FedRom Spania, sustine ca dificultatile de odinioara incep sa dispara. ""Acum pare ca incep sa se deschida usile"". Banii din Romania au inceput sa curga spre Spania, unde MAE vrea sa deschida noi consulate la Sevillia si Castellon. (Ana Ilie)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.