Desemnarea comisarului european incinge iarasi clasa politica damboviteana. Motivul este simplu: centrul de putere care va nominaliza inaltul functionar al Romaniei la Bruxelles va acumula puncte impontante la capitolul imagine si va castiga imens
Desemnarea comisarului european incinge iarasi clasa politica damboviteana. Motivul este simplu: centrul de putere care va nominaliza inaltul functionar al Romaniei la Bruxelles va acumula puncte impontante la capitolul imagine si va castiga imens in planul autoritatii. Pe de alta parte, formatiunea politica ce va avea ultimul cuvant de spus in nominalizarea viitorului functionar european se va bucura de un avantaj, fie el si teoretic, in campania electorala. Pentru ca viitorul comisar european va fi parte la deciziile care vor influenta, categoric, si Romania. In aceste conditii primul-ministru Tariceanu si presedintele Basescu se afla intr-o confruntare extrem de dura. In legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului, la articolul 11 punctul j se precizeaza: "asigura realizarea politicii externe a tarii si, in acest cadru, integrarea Romaniei in structurile europene si internationale". Pe cale de consecinta, se poate spune ca premierul este cel care desemneaza comisarul european. Mai mult, potrivit practicilor europene alegerea acestuia este atributul exclusiv al primului ministru. El se poate consulta cu grupurile parlamentare, cu Parlamentul si Presedintia, insa nu este obligatoriu. In fond, Manuel Baroso, presedintele Comisiei Europene, i-a cerut sefului Executivului de la Bucuresti nominalizarea pentru comisarul european si nu Administratiei Prezidentiale sau Parlamentului.
La nivel declarativ, seful statului pare sa accepte suprematia prim-ministrului in aceasta chestiune cu precizarea ca "reprezentantul nostru la Bruxelles trebuie sa fie un om politic din PD sau PNL". Este imposibil de imaginat insa ca Traian Basescu va pierde aceasta ocazie majora de a puncta in defavoarea liderului de la Palatul Victoria. Presedintele si-a facut o practica in a-i administra palme in public sefului Executivului. El se poate folosi de prevederile constitutionale care il fac principalul responsabil cu politica externa a tarii. De altfel, presedintele stabileste directiile de politica externa, numeste si revoca ambasadorii la propunerea ministrului de Resort. Asa incat, teoretic, exista argumente pentru a interveni in nominalizarea comisarului european.
In ecuatia numirii trebuie luata in calcul si opozitia. Sansele ca ea sa joace rol important sunt reale. Presedintele Comisiei Europene va supune votului nominalizarea Bucurestilor. Astfel, PSD poate face lobby la grupul socialistilor europeni sa nu accepte propunerea formulata de Tariceanu. Voturile PES nu sunt insa majoritare, fiind nevoie si de participarea PPE. Un calcul simplu arata faptul ca o eventuala intelegere PSD-PD, materializata la nivel european intr-un vot negativ al PES si PPE (partid la care PD are deja statul de observator si sanse reale de a deveni membru) ar da peste cap socotelile Palatului Victoria. Asa incat cine va desemna comisarul european va fi si viitorul "tatuc" al scenei politice autohtone. Pana la alegeri. (Mihai TOADER)
Tariceanu schiteaza portretul-robot
Premierul Tariceanu a creionat, la emisiunea "Stirea zilei" de la Antena 3, portretul viitorului comisar european. Primul ministru a spus ca acesta trebuie sa fie membru al PD sau PNL. Tariceanu a exclus si posibilitatea ca Petre Roman sa fie reprezentantul Romaniei la Bruxelles. El nu a negat rolul lui Roman ca primul premier al Romaniei si a apreciat deschiderea acestuia catre reforma din anii 90, insa premierul a spus ca "ar fi foarte greu de imaginat sa propun pe altcineva din afara Coalitiei, mai exact Aliantei". "Rolul lui Petre Roman ca prim-ministru a fost foarte important, pentru ca era clar un om deschis catre reforma, un om de factura democratica si un om cu o cultura politica ce a facut bine Romaniei in acea perioada", a comentat Tariceanu.
Lista de criterii
Primul-ministru a mai spus ca a alcatuit deja o lista lunga cu potentiale persoane care ar putea sa ocupe functia de comisar european din partea Romaniei. Calin Popescu-Tariceanu a subliniat insa ca lista urmeaza sa se "subtieze" pentru ca multi dintre candidati nu indeplinesc criteriile pentru aceasta functie. In acest context, premierul a reiterat faptul ca viitorul comisar european trebuie sa aiba un trecut impecabil si nu trebuie sa fi fost implicat in chestiuni dubioase cu privire la provenienta averii proprii. Premierul a mai mentionat pe lista de criterii: profilul politic bine conturat, buna cunoastere a problemelor europene si o experienta administrativa la fel de substantiala precum cea politica. "Persoanele cu studii juridice sau economice au cele mai mari sanse", a marturisit seful Executivului. Din declaratiile primului ministru a mai rezultat ca viitorul comisar european trebuie sa fie un bun cunoscator a mai multe limbi straine. Viitorul comisar trebuie sa fie un om cunoscut care sa fie perfect constient de faptul ca nu este ambasadorul Romaniei la UE, el nu va apara acolo interesele Romaniei si este foarte posibil chiar sa intre in conflict cu autoritatile de la Bucuresti.
"Nu este un concurs de frumusete"
Tariceanu a precizat ca il apreciaza atat el, cat si oficialii europeni, pe secretarul de stat Leonard Orban, pe care l-a caracterizat drept un "superprofesionist, desi nu este liberal".
Premierul Tariceanu i-a raspuns si presedintelui Traian Basescu care sugera sa fie facute doua nominalizari pentru postul de comisar european, una din partea PNL, iar cealalta din partea PD. Primul-ministru a spus ca procedurile sunt "simple si clare". "Acestea tin de primul-ministru care propune candidatul si de presedintele Comisiei Europene. Nu este un concurs de frumusete gen <<Beauty contest>>, in care sunt propusi mai multi candidati si se face o selectie", a adaugat Tariceanu. Premierul a refuzat sa precizeze cand va face nominalizarea pentru postul de comisar european. (Roxana ANDRONIC)
Basescu: "Comisarul european, din Alianta"
Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu cateva zile, ca nici un partid din afara celor guvernamentale nu poate spera ca va obtine postul de comisar european, apreciind ca acesta va fi un om politic din cadrul Aliantei PNL-PD. El a spus atunci ca pentru postul de comisar european va fi nominalizat un om politic din PD sau din PNL. Basescu a adaugat ca este posibil, de asemenea, sa fie propuse doua persoane - una din partea democratilor, cealalta din partea liberalilor - urmand ca decizia sa apartina presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Basescu a facut aceasta declaratie la Aeroportul Henri Coanda, inaintea plecarii intr-o vizita oficiala in Armenia. (R.A.)
Barroso i-a cerut lui Tariceanu sa nominalizeze
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a trimis o nota premierului Tariceanu, dupa prezentarea raportului de tara din 26 septembrie, in care a solicitat ca Executivul Romaniei sa demareze procedurile de numire la Bruxelles a unui comisar european din partea Romaniei.
Persoana care va fi propusa de Guvernul Romaniei pentru functia de comisar european trebuie sa aiba referinte impecabile, a declarat miercuri, la Bucuresti, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Este important ca persoana numita sa se dedice pe deplin UE, sa cunoasca aceasta comunitate si sa aiba referinte impecabile in ceea ce priveste respectarea principiilor democratice, integritatea personala si in privinta angajamentelor fata de idealurile UE. Acestea trebuie sa fie conditiile care trebuie indeplinite de orice candidat care ar putea deveni membru al CE", a spus Barroso.
Presedintele CE a precizat ca Guvernul Romaniei propune aceasta persoana, pentru ca apoi el sa isi dea avizul si sa decida asupra portofoliului care ii va fi atribuit noului comisar european. "Nu voi face o restructurare radicala a CE, Comisia functioneaza bine, voi face doar unele modificari astfel incat sa ofer noilor comisari din Bulgaria si Romania ceva important si, totodata, fara a crea o instabilitate majora in Comisie", a declarat presedintele CE. El a subliniat totodata ca membrii CE trebuie sa fie independenti si acelasi lucru i se va cere si comisarului european din partea Romaniei. "E foarte bine ca avem oameni care vin din atatea tari si care aduc o perspectiva, o sensibilitate nationala. Eu vin din Portugalia, Olli Rehn vine din Finlanda. Noi nu suntem apatrizi, ne iubim tara. Aducem cu noi propria limba, cultura, sensibilitate, dar cand lucram in Comisie nu reprezentam interesele Portugaliei sau Finlandei, ci reprezentam interesele generale ale UE", a spus Barroso. Pentru reprezentarea intereselor nationale exista ambasadori, a evidentiat Jose Manuel Barroso. Presedintele CE nu a vrut sa comenteze insa in nici un fel o eventuala nominalizare a Monicai Macovei pentru functia de comisar european si nici nu a vrut sa remarce vreo personalitate din Romania care ar putea ocupa aceasta functie. (G.D.)
Examinati la sange
Procedura de validare a candidatilor la postul de comisar european este dura, ea implicand audieri de aproape trei ore, in care candidatii trebuie sa dea numai raspunsurile potrivite, a declarat seful Biroului de informare al Parlamentului European (PE) la Bucuresti, Enrico D'Ambrogio, citat de Mediafax. Spre sfarsitul lunii octombrie, Guvernul Romaniei (ca si cel al Bulgariei) ar trebui sa nominalizeze candidatul pentru postul de comisar european. Enrico D'Ambrogio a precizat ca, intre 27 si 29 noiembrie, vor avea loc audierile comisarilor desemnati, la PE, in Bruxelles, acestea fiind facute de o comisie parlamentara care se ocupa de problemele cu care urmeaza sa fie insarcinat candidatul. Comisarul desemnat va primi doua chestionare, unul din ele cu intrebari generale, privind personalitatea, experienta, viziunea asupra viitorului Uniunii Europene, atitudinea fata de PE, iar celalalt, "mai specific", va include chestiuni referitoare la tematicile de care se ocupa comisarul. Enrico D'Ambrogio a mai spus ca aceste chestionare si raspunsurile la chestionare vor fi publicate pe site-ul Parlamentului European. Seful biroului de Informare al PE a mentionat ca audierile dureaza intre doua si trei ore.
Vot definitiv pe 4 ianuarie
"Incep cu o foarte scurta introducere a comisiei parlamentare, apoi un discurs al comisarului desemnat, apoi o sesiune lunga de intrebari si raspunsuri intre deputati - numai cei care sunt membri in aceasta comisie - si comisarul desemnat. La sfarsit este un mic discurs de inchidere al comisarului desemnat", a explicat Seful biroului de Informare al PE. Dupa audieri are loc o sedinta a reprezentantilor grupurilor politice din aceasta comisie parlamentara, care vor elabora o scrisoare ce urmeaza sa fie trimisa la presedintele conferintei comisiei parlamentare, care o va transmite la conferinta presedintelui. Votul definitiv de aprobare de catre PE va avea loc pe 4 ianuarie 2007, intr-o sedinta speciala, prima la care participa ca membri si deputati romani. (R.A.)
Ce vor partidele?
PNL, PD, UDMR si PSD au anuntat ca-si doresc si chiar au propuneri pentru postul de comisar european. Singurii care au facut exceptie au fost conservatorii, Dan Voiculescu spunand ca nu doreste sa faca nominalizari pentru acest post. Nici peremistii lui C.V.Tudor nu s-au inghesuit cu declaratii si solicitari pe marginea subiectului referitor la comisarul european. Partidele interesate au avansat nume, au prezentat avantajale numirii omului lor si chiar au cerut consultari pe acest subiect. Elanul le-a fost taiat insa de seful statului care a spus raspicat ca persoana pentru functia de comisar european va face parte din Alianta PNL-PD.
PD sustine propunerea lui Basescu
Democratii, prin vocea lui Emil Boc, au aratat ca decizia cu privire la desemnarea comisarului european roman va fi luata de conducerea Aliantei PNL-PD. Aceeasi idee a fost sustinuta si de liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, care l-a aparat pe Basescu, sustinand ca "nu e de mirare" ca presedintele Basescu spune ca persoana ce va ocupa postul de comisar european va fi de la PNL-PD, pentru ca eforturile de integrare in UE au fost finalizate de Alianta DA, care conduce guvernarea. El a aratat ca nici PD, nici PNL nu si-au desemnat inca public un candidat pentru functia de comisar european. "E un subiect care inca nu s-a discutat in Alianta si, daca se va conveni intre cele doua partide componente un candidat comun, cu atat mai bine. Daca nu, fiecare partid isi va nominaliza un candidat si Comisia Europeana va alege", a aratat Radulescu. Deputatul a afirmat ca "in cazul in care nu va exista o candidatura unica agreata de toate fortele politice din Romania pentru ocuparea functiei de comisar european, atunci se avanseaza o lista de trei propuneri, din care Comisia Europeana alege".
PNL vrea o singura nominalizare
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, insa, ca Romania va trimite probabil o singura propunere de candidat pentru functia de comisar european, deoarece tara noastra are la fel de multa suveranitate si demnitate ca toate statele membre UE. Olteanu a raspuns astfel la afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora Romania ar putea trimite doua propuneri de candidaturi pentru functia de comisar european, una din partea PNL, iar alta din partea PD, urmand ca alegerea sa apartina presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Romania are la fel de multa suveranitate si demnitate ca toate tarile membre. Asa cum fiecare tara membra a UE a propus, prin Guvernul sau, un candidat, asa va face probabil si Romania", a spus Olteanu.
UDMR solicita postul
UDMR a anuntat ca va propune un candidat pentru nominalizarea Romaniei pentru postul de comisar european. Presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea va propune propriul candidat la functia de comisar european, desi nu isi face iluzii ca va fi acceptat, din cauza "mentalitatii de Ev Mediu" a clasei politice. "Ca va fi numit din partea PNL sau PD, noi oricum vom avea un candidat. Nu ne facem iluzii. Deocamdata, in Romania, mentalitatea clasei politice este undeva in Evul Mediu si un om politic maghiar nu va fi acceptat. Stim acest lucru, dar vrem sa aratam ca avem si noi oameni capabili sa faca fata unei astfel de provocari", a spus Keleme Hunor. Deputatul UDMR a precizat ca in coalitie nu s-a discutat pana acum despre nominalizarea unui candidat pentru functia de comisar european.
PSD cere consultari
PSD a solicitat coalitiei guvernamentale sa fie consultat in legatura cu desemnarea unui comisar european si sa tina astfel cont de influenta PSD pe langa grupul socialist din Parlamentul European. Geoana l-a atacat pe presedinte spunand ca nu are nici un drept sa faca nominalizari pentru candidatii Romaniei la functia de comisar european si ca un reprezentant al PSD in acest post ar asigura un echilibru politic in Comisia Europeana.
Geoana a afirmat ca PSD va continua sa sustina ca unul dintre candidatii pe care Romania ii va propune pentru functia de comisar european trebuie sa apartina "familiei socialiste europene", deci PSD. "Decizia este a Guvernului, propunerea este a primului-ministru, dar decizia finala este a Parlamentului European si a presedintelui Comisiei Europene, unde familia europeana din care face parte PSD are un cuvant de spus", a afirmat Geoana. El a apreciat ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa faca "un gest de minima decenta" si sa consulte si celelalte formatiuni parlamentare la desemnarea candidatilor la functia de comisar european. Geoana a mentionat ca PSD nu are obiectii fata de eventualitatea ca in functia de comisar european sa fie propus cineva din arcul majoritar, insa a precizat ca acesta ar trebui sa satisfaca nu doar un criteriu al competentei, ci si unul legat de "algoritmul politic". "In conditiile in care Bulgaria va desemna o comisara care face parte din familia populara, deci din grupul de dreapta, credem ca, pentru echilibrul politic din Comisia Europeana, un reprezentant al stangii europene, al stangii romanesti, deci al PSD, ar putea sa reprezinte un element de interes pentru decidentii de la Bruxelles", a argumentat liderul social-democrat. (Roxana ANDRONIC)
Candidatii inscrisi in competitie
Anca Boagiu, vicepresedinte PD
Anca Boagiu, vicepresedinte al PD, este sustinuta de conducerea democrata, in frunte cu seful sau, Emil Boc, dar si de presedintele Traian Basescu. In favoarea Ancai Boagiu s-a pronuntat pana acum, in mod direct, Emil Boc. Acesta declara, la sfarsitul lunii septembrie, ca Anca Boagiu este "resursa politica importanta" a PD si ca poate fi un candidat bun pentru ocuparea functiei de comisar european. Potrivit lui Boc, Anca Boagiu a avut rezultate "importante si decisive" in procesul de aderare la UE. Atu-ul lui Boagiu este chiar functia pe care o detine in prezent, aceea de ministru al Integrarii Europene si faptul ca a tinut in ultima perioada un contact permanent cu oficialii europeni. Dezavantajul major al Ancai Boagiu este legat de faptul ca este membru al unui partid si al unei coalitii guvernamentale, iar presedintele Comisiei Europene Jose Barroso vrea un candidat "impartial", deci neangajat politic. Din punctul de vedere al lui Calin Popescu Tariceanu, cel care, conform cutumei, trebuie sa propuna candidatul, Anca Boagiu nu are foarte multe sanse sa fie nominalizata, pentru ca vine din PD.
Referinte biografice
Anca Daniela Boagiu este ministrul Integrarii Europene (incepand din august 2005), deputat PD. Este co-presedinte al Aliantei D.A. PNL - PD Sector 2 Bucuresti. A fost ministru al Transporturilor in perioada iunie-decembrie 2004. Are sapte ani experienta in colaborarea cu Institutiile Financiare Internationale: Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare; PHARE si Fondul Monetar International.
Cristian David, ministru delegat
Cristian David, este ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii aquis-ului comunitar. Pe scurt, ministrul se ocupa de gestionarea fondurilor europene. De la inaltimea functiei pe care o detine, David nu s-a facut in mod special remarcat. Cat priveste experienta, aceasta este si mai neconcludenta. Ministrul a fost, in trecut, doar presedinte al comisiei de afaceri externe a PNL si director al departamentului de relatii externe al PNL. Ministrul este insa membru al PNL si unul dintre apropiatii premierului Tariceanu. Ca atare, in ciuda experientei reduse, conducerea PNL i-a avansat deja numele printre cele ale posibililor candidati din partea partidului.
Referinte biografice
Cristian David este membru al Biroului Permanent Central al PNL, senator. Este economist, doctorand in stiinte economice, a absolvit ASE-Facultatea de Statistica, Cibernetica si Informatica Economica (1997). A urmat cursurile Colegiului National de Aparare (2004). Cunoaste engleza si franceza.
Cristian Diaconescu, senator PSD
Cristian Diaconescu este senator si purtator de cuvant al PSD. El nu a fost sustinut pana acum in mod oficial de nici un lider al partidului. Sansele lui Diaconescu de a fi nominalizarea lui Tariceanu pentru postul de comisar sunt minime: nu face parte din PNL sau, cel putin, Alianta DA, nu este recunoscut la nivel european si nu are o experienta fabuloasa in domeniu. L-ar recomanda doar faptul ca nu a fost implicat in nici un scandal major.
Referinte biografice
Cristian Diaconescu a fost ministru al Justitiei (martie-decembrie 2004). In perioada 2000-2004 a detinut functiile de secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale in Ministerul Afacerilor Externe, negociator-sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene si pentru Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei si secretar de stat pentru Afaceri Europene in cadrul MAE. Anterior a fost judecator si diplomat. Are o bogata activitate stiintifica in domeniile: relatii internationale, drept international si aparare.
Monica Macovei, ministrul Justitiei
Monica Macovei este ministru al Justitiei, neafiliat politic, dar sustinut intens de PD si presedintele Traian Basescu. Atu-ul major al Monicai Macovei tine de faptul ca este apreciata foarte mult de oficialii europeni si in special de comisarul european pe probleme de justitie si afaceri interne, Franco Frattini. Faptul ca nu face parte din nici un partid politic este din nou un avantaj, mai ales ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso i-a spus premierului Tariceanu despre aceasta conditie importanta. Ministrul Justitiei ar putea fi dezavantajat de faptul ca premierul Tariceanu, cel mai probabil, va alege o persoana apropiata propriului partid, si nu presedintelui Traian Basescu. De altfel, Monica Macovei insasi a spus ca Tariceanu nu doreste sa o nominalizeze pe ea, mai ales ca relatiile dintre ei nu sunt cordiale. In conditiile in care Barroso si Comisia Europeana vor un om nepatat, exista sanse ca acuzele aduse de partidul lui Dan Voiculescu lui Macovei sa-i afecteze candidatura. Dan Voiculescu a acuzat-o pe Monica Macovei ca a semnat, in 1984, pe cand era procuror, un mandat de perchezitie in alb si i-a cerut sa-si retraga candidatura pentru functia de comisar european. In replica la acuzatiile conservatorilor, mai multi intelectuali romani, printre care Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Stefan Agopian si Andrei Oisteanu, lideri ai organizatiilor non-guvernamentale si jurnalisti i-au trimis premierului Tariceanu o petitie in care i-au cerut sa-i ia apararea lui Macovei in fata atacului PC si sa o nominalizeze pentru postul de comisar european.
Referinte biografice
Monica Luisa Macovei a fost avocat, Baroul Bucuresti (1997-2004); presedinte al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) intre 2001 si 2004 (anterior, vice-presedinte); expert/consultant pentru Consiliul Europei (1996-2004); profesor asociat - Scoala Superioara de Jurnalism (1994-2002); expert/consultant pentru Federatia Internationala Helsinki, OSI, Centrul European pentru Drepturile Romilor, UNDP si alte organizatii internationale (1997-2002); procuror (1983-1997). A obtinut Master of Law (LLM) in Drept Constitutional Comparat la Universitatea Statului New York/Universitatea Central Europeana si este licentiata in drept (Universitatea Bucuresti). Potrivit propriului CV, cunoaste limba engleza "excelent" si franceza "bine".
Gyorgy Frunda, senator UDMR
Gyorgy Frunda este senator UDMR si este sustinut in mod oficial de Uniune pentru functia de comisar european. Desi nimeni nu a inclus UDMR printre partidele care ar putea avea un nominalizat pentru acest post, UDMR sustine in continuare ca viitorul comisar sa fie ales din randurile sale. Potrivit liderilor Uniunii, Gyorgy Frunda ar fi cel mai nimerit pentru aceasta functie intrucat este euroobservator si activeaza in Consiliul Europei din 1994. Insusi Gyorgy Frunda, care este si presedinte al delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, s-a declarat incantat de ideea UDMR de a-l propune si dispus sa accepte. Potrivit declaratiilor premierului si presedintelui insa, candidatul pentru functia de comisar european va fi ales din randurile Aliantei PNL-PD.
Referinte biografice
Frunda Gyorgy este presedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, culte si minoritati din Senat si presedintele Delegatiei Parlamentului Romaniei la ADPE. A absolvit Dreptul la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca si a facut studii postuniversitare la Seminarul din Salzburg. Ca avocat, are o bogata practica profesionala in drept civil, dreptul familiei, drept comercial, drept constitutional, drepturile omului si drepturile minoritatilor. Vorbeste maghiara, engleza, romana - "nivel de limba materna", franceza - "nivel mediu" si germana - "nivel incepator".
Vasile Puscas, deputat PSD
Vasile Puscas este deputat PSD. Acesta este sustinut atat de conducerea partidului din care face parte pentru functia de comisar european cat si, potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, de presedintele Traian Basescu. Ulterior aparitiei acestei informatii, Basescu a negat ca postul de comisar european ar putea reveni altcuiva decat unui reprezentant al Aliantei DA. Principalul atu al lui Puscas tine de faptul ca a fost foarte apreciat de oficialii europeni, dar si de cei de la Bucuresti, ca negociator-sef cu Uniunea Europeana, in timpul guvernarii PSD. De altfel, actuala putere a incercat sa-l convinga pe Puscas sa ocupe in continuare postul de negociator-sef cu UE si dupa ce PSD a pierdut alegerile. Puscas are un dezavantaj major atat din punctul de vedere al premierului Tariceanu (este membru PSD), cat si din punctul de vedere al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (este afiliat politic).
Referinte biografice
Vasile Puscas este vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera, membru al Comisiei de politica externa. A fost ministru Consilier DCM, Ambasada Romaniei-Washington DC (1992 - 1994) si ambasador interimar (1993-1994). In perioada 2001-2004 a fost ministru delegat, negociator-sef cu Uniunea Europeana. Este profesor, doctor in istorie si conducator de doctorat in relatii internationale la Facultatea de Istorie-Filozofie UBB, Cluj-Napoca. Are o bogata activitate publicistica, stiintifica, in foruri academice. In 2001 a fost decorat cu "Steaua Romaniei", Grad de Cavaler.
Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD
Sorin Frunzaverde este vicepresedinte PD si responsabil cu relatiile externe ale partidului. El este cel care s-a ocupat de negocierea afilierii incerte a PD la Partidul Popularilor Europeni. In acelasi timp, Sorin Frunzaverde este presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, dezavantaj pentru el, intrucat i se imputa din partid ca sta prea mult in provincie. Sansele sale de a fi nominalizat sunt mici, intrucat nimeni din PD nu l-a sustinut pana acum in mod oficial, inaintea sa fiind preferata de toata lumea Anca Boagiu, ministrul Integrarii.
Referinte biografice
Sorin Frunzaverde a fost ministru al Mediului, Apelor si Padurilor (1997-1998), ministru al Turismului (1998), presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism 1998-2000, ministru al Apararii Nationale (2000) si deputat in perioada 2000-2004. A absolvit Institutul Politehnic Bucuresti si a obtinut, ulterior, doctoratul in stiinte economice si stiinte militare. Vorbeste fluent engleza, germana si italiana.
Petre Roman, presedintele partidului FD
Petre Roman este presedintele Partidului Forta Democrata si cel mai surprinzator nume vehiculat pentru postul de comisar european. Surse de la Palatul Cotroceni au declarat recent, pentru Mediafax, ca Petre Roman este una dintre variantele luate in calcul de presedinte pentru functia de comisar european.
Fostul sef al PD a recunoscut ulterior ca a avut o discutie cu Traian Basescu, in urma careia conflictul dintre ei s-a stins, si a admis ca o astfel de functie l-ar onora. Potrivit propriilor declaratii, Roman ar miza si pe sprijinul premierului Calin Popescu Tariceanu, cu care a spus ca are o relatie amicala. Pe Roman l-ar recomanda pentru functie faptul ca are in continuare legaturi cu oficialii europeni, mai ales ca a fost ministru de Externe, dar si neafilierea politica (este liderul unui partid nesemnificativ, fara procente vizibile in sondaje). Dezavantajul esential al lui Roman este legat de faptul ca Tariceanu a anuntat deja ca nu are de gand sa-l nominalizeze.
Referinte biografice
Petre Roman a fost prim-ministru al Romaniei in guvernul provizoriu si in primul guvern rezultat din alegerile din mai 1990 pana in septembrie 1991. A fost presedinte al PD pana in 2001, cand la sefia partidului a venit Traian Basescu. Este inginer, profesor universitar doctor la Institutul Politehnic din Bucuresti; autor de lucrari in domeniile tehnic si politic. Vorbeste cinci limbi straine: franceza, engleza, spaniola, italiana si rusa.
Leonard Orban, secretar de stat
Leonard Orban- este secretar de stat la Ministerul Integrarii. Desi are functia de negociator-sef al Romaniei la Uniunea Europeana, Orban nu s-a facut foarte remarcat, prin comparatie, de exemplu, cu fostul negociator-sef Vasile Puscas. Principalul sau atu este neafilierea politica, dar si faptul ca are o experienta veche ca negociator cu UE. El a fost negociator-sef adjunct cu UE in timpul guvernarii PSD. Un alt avantaj este legat de faptul ca este fratele liderului PNL Ludovic Orban, un apropiat al premierului Calin Popescu Tariceanu. Ca dezavantaj important, Orban nu este foarte cunoscut pe
Referinte biografice
Leonard Orban este semnatar, in calitate de negociator sef cu Uniunea Europeana, impreuna cu presedintele Romaniei, prim-ministrul si ministrul Afacerilor Externe - a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (25 aprilie 2005, Luxemburg). Coordoneaza pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana si, din aprilie 2005, pozitia Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana. A absolvit Facultatea de Mecanica (Universitatea Brasov) si Facultatea de Management (ASE-Bucuresti). Vorbeste doua limbi straine: engleza si franceza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.