Fundatia Konrad Adenauer (KAS) aniverseaza azi la hotelul Crowne Plaza implinirea a 15 ani de activitate in Romania. Fundatia germana, apropiata de Uniunea Crestin Democrata din Germania, a promovat in ultimii 15 ani in Romania principiile si valoril
Fundatia Konrad Adenauer (KAS) aniverseaza azi la hotelul Crowne Plaza implinirea a 15 ani de activitate in Romania. Fundatia germana, apropiata de Uniunea Crestin Democrata din Germania, a promovat in ultimii 15 ani in Romania principiile si valorile crestin-democratiei printr-o serie de proiecte - conferinte, burse, sponsorizari culturale, printre care si volumul "Axa - Noua Romanie la Marea Neagra" realizat de Departamentul Externe al ZIUA si Civic Media.
Evenimentul de azi marcheaza si un schimb: directorul de pana acum al KAS-Romania, dr. Gunther Dill isi incheie mandatul fiind inlocuit de dr. Holger Dix. Dupa doi ani si jumatate de activitate in Romania, dr. Dill a gasit cateva cuvinte de apreciere pentru clasa politica Romaneasca: "Nu vreau sa ma refer la persoane sau la conflictele interpersonale, ci mai degraba la structuri. Iar aici ma nelinisteste o percepere personificata asupra politicii, ca o chestiune legata de persoane. Iar aici si presa are o mare contributie. Intotdeauna exista contradictii in care sunt implicate partide, premieri, presedinti si intotdeauna se discuta la nivel de persoana. Insa in spate se afla structuri, programe, care sunt lasate deoparte. Nu exista un efort pentru explicarea cauzelor care se afla in spatele acestor conflicte. Iar aici cred ca mass-media poarta o vina".
In ceea ce priveste experienta sa personala in Romania, dr. Dill ne-a declarat: "Daca ati sti cu ce prejudecati am venit aici! Nu am avut prejudecati de la inceput, ci chiar din momentul pregatirii de a veni, am fost atacat de prejudecati: sa ai grija, sa ai grija la bani etc., doar lucruri rele... Insa aici am cunoscut oameni pur si simplu fascinanti, o serie de tipuri foarte diferite: tarani din sate, oameni politici, economisti, tineri, batrani. Chiar si in timpul manifestarilor francofoniei am observat ca Romania este o tara romanica, o tara latina, o insula latina intr-un mediu slav. Am avut un sentiment pozitiv, este o tara in care m-am simtit foarte bine.
Pe de alta parte am cunoscut o mentalitate mai dificil de inteles pentru mine, aceasta pozitie pe care am intalnit-o la cursurile de pregatire, unde erau oameni care spuneau: oricum nu se poate schimba nimic! Ceva de genul unui moment de resemnare.
Nici pana in ziua de azi nu am un raspuns de unde vine atitudinea aceasta. Pot exista diverse motive, insa exista acest moment de resemnare, pentru care totusi nu exista nici un motiv si care ar putea fi daunator in viitor". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.