Giurgiulesti, unicul port la Dunare Singura deschidere a Republicii Moldova la Dunare se afla la Giurgiulesti, un sat cu 3.000 de suflete, toate vorbitoare de o limba romana impecabila. Moldovenii construiesc aici, pe o limba de pamant de jumaa

Giurgiulesti, unicul port la Dunare

Singura deschidere a Republicii Moldova la Dunare se afla la Giurgiulesti, un sat cu 3.000 de suflete, toate vorbitoare de o limba romana impecabila. Moldovenii construiesc aici, pe o limba de pamant de jumaa€™ de kilometru, un terminal petrolier.

Cum iesi din Galati inspre est, tii drumul drept si urmaresti indicatoarele. Tinta: Galati rutier, punctul de frontiera inspre Giurgiulesti, Republica Moldova. Nu sunt gropi, nici denivelari, asfaltul abia se toarna pe unele portiuni. Ajungem la punctul de frontiera recent modernizat si dotat cu un sistem ultramodern de supraveghere - de la 1 ianuarie 2007, Romania va deveni granita de est a Uniunii Europene, iar Bruxellesul ne-a cerut sa ne aliniem standardelor si in privinta securizarii frontierelor.
In vama, doua-trei masini cu numere de Republica Moldova. Oamenii sunt intrebati cu ce scop intra in Romania, li se cer pasapoartele si sunt rugati sa astepte. Procedurile nu dureaza cateva minute. Asta in cazul in care moldovenii nu transporta legume si fructe pe bancheta din spate a masinilor sau daca nu incearca sa treaca ilegal in Romania tigari sau benzina.
Ne luam ramas-bun de la gazdele noastre din vama romaneasca si ne indreptam spre Giurgiulesti cu toata viteza inainte.
TINERII NATURALISTI. La 2 kilometri dupa vama moldoveneasca, pe partea dreapta, zeci de muncitori lucreaza la terminalul petrolier dunarean al Giurgiulestiului. Moldovenii construiesc aici un ponton pentru navele petroliere si chiar au incercat sa faca si un port comercial. S-a renuntat insa la acest din urma proiect. Pe partea stanga, soseaua ne duce direct in sat. Nimerim chiar la ora la care elevii ies de la scoala. Scoala Mihail Sadoveanu. Cu 503 elevi. Oprim in centru, langa primarie, vizavi de scoala si de Statia Tinerilor Naturalisti (adica Muzeul de Stiintele Naturii) si intram in vorba cu copiii. Imbracati in uniforme, curati, spalati, veseli nevoie-mare, micutii fac cerc in jurul nostru. Se minuneaza cand vad camera de luat vederi a cameramanului de la Antena 3 sau aparatul foto al colegului meu. Ne explica intr-o limba romana clara, curata si fara accent cum invata ei despre istoria romanilor si nu ne ascund ca-si doresc sa plece in Ucraina sau Statele Unite, pentru ca ""acolo se traieste bine"".

CORECTITUDINE... ""Reparatie frigiderilor, masinele de spalat,
aspiratorilor de praf, televizorilor""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.