Cunoasterea - in sensul cel mai larg al termenului - stiintifica, culturala, politica, artistica este incompatibila cu mesianismele laice ale comunismului sau national-socialismului, dar si cu dogmatismele mesianice ale religiilor - generatoare deopo
Cunoasterea - in sensul cel mai larg al termenului - stiintifica, culturala, politica, artistica este incompatibila cu mesianismele laice ale comunismului sau national-socialismului, dar si cu dogmatismele mesianice ale religiilor - generatoare deopotriva - a inchizitiilor totalitare.
Biognoseologia - noua teorie a cunoasterii pe care am elaborat-o - stabileste limitele, care fug cu orizontul genetic si tehnic, dand posibilitate speciei umane sa ajunga la un adevar relativ - bazat pe incercare si eroare - unde selectia multipolara a realitatii inconjuratoare ofera creierului uman un tablou - mereu retusabil si perfectibil - in functie de verdictul faptelor experimentale care verifica ori infirma teorii.
Inchizitiile dogmatice - politice ori religioase - imbraca posibilitatile cunoasterii benefice pentru omenire in camasa de forta care siluieste gandirea libera robita unor idei false - putine, dar fixe.
Dostoievski in celebrele sale pagini arata ca insusi Iisus din Nazaret - revenit pe pamant - ar cadea victima inchizitiei clericale care se reclama totusi din invatatura sa, precum, odinioara, a fost crucificat de o inchizitie teocratica premergatoare cand condamnat de Ana si Caiafa fu ucis de bratul secular sovaielnic al guvernatorului roman, sub amenintarea multimii asmutite asupra-i...
Asa-zisul simt comun - care nu exista ca atare decat ca o reducere la cel mai mic numitor comun - face, de obicei, patul tuturor dictaturilor si demagogiilor. Nu trebuie nicidecum uitat ca dictatorul Adolf Hitler, ca multi alti nevrednici, a fost ales in 1933 cu 33% din voturi - in plin pluralism politic - in timp ce in zilele de acum - cei mai multi demagogi din lumea asa-zis libera sunt, adesea, alesi cu inca si mai putine procente.
De altfel o statistica publicata acum cativa ani in Franta semnala ca in jur de 33% din cetateni cred inca, la sute de ani dupa Copernic si Galilei, ca soarele se invarteste in jurul pamantului si nu viceversa, in timp ce in Statele Unite - fundamentalisti-religiosi - carora li se alatura si George W. Bush - considera ca globul terestru n-ar avea, dupa Biblie, decat vreo 6000 de ani, iar specia umana n-ar fi rezultatul unei evolutii, ci "creata" de un demiurg biblic dupa mitologia Genezei.
Or, tehnica actuala a stiintei arata ca omul impartaseste cam 99% din patrimoniul sau genetic cu cimpanzeul si ca multe din comportamentele sale sunt apropiate de cele ale maimutelor superioare. Dintre acestea o subspecie de cimpanzei, numita "bonobos" care prefera mangaierile si jocurile erotice unor asasinate criminale in interiorul speciei ar putea constitui o pilda de urmat pentru specia asa-zisa umana care a provocat atatea genocide de-a lungul vremurilor, printre care genocidele provocate de Lenin, Stalin si Mao Ze Dong... si genocidul de rasa preconizat de Adolf Hitler.
Inchizitiile din trecut care au aprins rugul lui Giordano Bruno si au silit pe savantul Galileo Galilei sa-si abjure descoperirile stiintifice in contradictie cu litera Bibliei nu par a-si fi secat izvoarele dogmatice. Pe deasupra au aparut inchizitii laice de tipul marxism-leninismului care, de la "proletcultism" la "realism socialist" - din filosofie si cultura, s-au intins ca zeama de curechi, care se impute, pana si la stiinta.
Cel mai stralucit trist exemplu ramane in istoria stiintelor afacerea Lasenko dupa numele falsului "biolog savant" favorit al "corifeului tuturor stiintelor" - Stalin. Ca sa probeze validitatea falsei legi a saltului din marxism-leninism - dupa care acumularile cantitative ar produce salturi calitative - Lasenko si complicii sai din URSS si din tarile satelizate printre care Romania - au afirmat din 1935 si indeosebi intre 1948 si 1965, o serie de metamorfoze absurde si inexistente; astfel graul s-ar transforma in orz si viceversa, secara in buruieni, ovazul cultivat in ovaz salbatic etc. Pe deasupra Lasenko considera in mod fals ca a obtinut o noua specie de vaci sovietice extraordinare, asteptand si "faurirea" prin influenta mediului, a omului nou comunist, intrucat specia umana traditionala se vadea incompatibila cu aplicarea dogmelor marxist-leniniste.
Ca urmare dictatura stalinista - prelungita si in tarile ocupate de Armata Rosie gratie complicitatii vodka-cola - a distrus laboratoarele de genetica din URSS, iar geneticienii refractari falsei stiinte miciuriniste si lasenkiste au fost ucisi in diferite chipuri in Gulag. Astfel si-a pierdut viata, chinuit in inchisoare, Vavilov, cel mai reputat biolog din Rusia acelor vremuri.
Urmarile nefaste ale acestei perioade - pentru Romania dintre 1948-1965 se resimt pana acum prin inapoierea suferita in domeniile biologiei si geneticii, unde multi profesori universitari si academicieni si-au facut carierele nemeritate gratie repetarii papagalicesti a "teoriilor" abracadabrante sustinute de "tov. Lasenko" si aprobate de "tov. Stalin".
Spre a se evita in prezent si in viitor astfel de absurditati - premergatoare unui eventual nou ev-mediu - altoite pe crime odioase datorate inchizitiilor ideologice pseudo-stiintifice, singura cale ar fi selectia multipolara a valorilor pe intreaga scara sociala in conditiile unei desavarsite libertati de cunoastere. O astfel de libertate presupune si selectia multipolara a ideilor, in functie numai de o verificare experimentala pe plan national, european si universal, straina de orice calapoade dogmatice impuse de oligarhii sclerozate. Nadajduind ca si in Romania - din 2007 in cadrul institutional al Uniunii Europene - si in contextul selectiei multipolare a valorilor universale se va ajunge la desavarsirea cunoasterii libere, sa incercam, fiecare, sa aducem un strop de lumina pe caile posibile de azi si de maine.
Denis Buican, profesor al Universitatii din Paris, a elaborat teoria sinergica
a evolutiei si biognoseologia,
o noua teorie a cunoasterii


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.