Banca Comerciala Romana a trecut, ieri, in mod oficial, in proprietatea banci austriece Erste Bank, dupa ce cumparatorul a virat statului roman cele 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% din actiuni. Aceasta este cea mai mare suma incasata vr
Banca Comerciala Romana a trecut, ieri, in mod oficial, in proprietatea banci austriece Erste Bank, dupa ce cumparatorul a virat statului roman cele 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% din actiuni. Aceasta este cea mai mare suma incasata vreodata de Romania din privatizare. "Banii sunt in contul Trezoreriei statului", a anuntat, ieri, la Palatul Victoria, premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit primu-ministrului, banii incasati din aceasta privatizare vor fi varsati la Fondul de Dezvoltare pentru finantarea marilor proiecte de infrastructura. Tariceanu a subliniat faptul ca ministrul Finantelor va prezenta, in fiecare an, pe ce proiecte au fost cheltuite sumele. El a amintit ca Executivul a luat decizia politica de a infiinta un fond de dezvoltare in care sa fie varsate toate sumele obtinute din privatizare si prin care sa fie finantate marile proiecte de infrastructura din diferite domenii. "Banii obtinuti din privatizarea BCR, care au intrat in contul Trezoreriei, nu vor fi cheltuiti pentru consum, ci pentru ameliorarea infrastructurii. Va fi un sistem transparent de gestionare a fondurilor, diferit de cel aplicat in cazul privatizarii Petrom si RomTelecom in care nu stiu daca cineva poate spune ce s-a intamplat cu banii", a spus Tariceanu. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a precizat ca o parte din bani ar putea fi utilizati, in 2008, pentru finantarea pilonului II de pensii (pensiile administrate privat), insa numai daca cele 2,2 miliarde nu vor fi cheltuite in totalitate pana la acel moment.
Pe de alta parte, Tariceanu a declarat ca si-ar dori ca Erste sa sprijine IMM-urile romanesti. "Mi-as dori sa transmit un mesaj catre banca. Sigur ca banca este acum complet privata si ca prim-ministru nu pot sa dau ordine sau dispozitii, nici un ma gandesc la asa ceva, dar va pot spune ce mi-as dori. Mi-as dori foarte mult ca banca sa se implice pe viitor intr-o atitudine comerciala agresiva pentru a ajuta sectorul privat, mai ales intreprinderile mici si mijlocii, si as fi foarte incantat daca banca ar acorda atentie proiectelor de interes local si regional, care sa ajute Romania sa recupereze cat mai rapid decalajele fata de celelalte tari ale UE", a afirmat prim-ministrul.
Oferta pentru actiunile salariatilor BCR
Erste Bank va inainta, in doua saptamani, o oferta pentru cumpararea actiunilor BCR detinute de salariatii institutiei romane de credit, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Hana Cygonkova, purtatorul de cuvant al bancii austriece pentru Europa Centrala. La sfarsitul lunii august, Erste Bank a informat ca va oferi pana la 485 de milioane de euro pentru titlurile detinute de salariatii BCR, pretul plecand de la valoarea de 7,65 euro, anuntat anul trecut pentru preluarea pachetului majoritar al bancii. Pretul va fi achitat fie in numerar, caz in care va fi aplicat un discount, fie sub forma de actiuni la Erste Bank, a aratat institutia austriaca de credit la acel moment.
Austriecii la conducere
In urma transferului de proprietate, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, a preluat, ieri, functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, iar responsabilul cu managementul de programe la nivel de grup din cadrul Erste Bank, Manfred Wimmer, a fost numit vicepresedinte. Potrivit unui comunicat al bancii austriece, ceilalti membri ai Consiliului de Supraveghere numiti de catre Erste Bank sunt Christian Coreth, membru al Consiliului Director Erste Bank responsabil pentru managementul riscului, si Herbert Juranek, director al Diviziei de IT la nivelul grupului Erste Bank. Acestia i-au inlocuit pe reprezentantii Autoritatii pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS) - Gheorghe Ionescu si Joszef Birtalan, BERD - Oliver Greene si IFC -Thomas Krayenbuehl. Fostul presedinte al Consiliului, Daniel Daianu, a fost de acord sa ramana membru. De asemenea, Teodor Mihaescu (SIF Muntenia) si Mihai Fercala (SIF Transilvania) vor continua sa reprezinte SIF-urile in Consiliul de Supraveghere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.