Poveste din bucatarie Un paner cu imaginatie, o banita cu vointa, o donita de incredere in propriile-ti puteri, o cofa cu retete si o covata mare, in care sa-ti plamadesti ideile. Cam astea sa fi fost ingredientele cu care am inceput, in urma cu d

Poveste din bucatarie

Un paner cu imaginatie, o banita cu vointa, o donita de incredere in propriile-ti puteri, o cofa cu retete si o covata mare, in care sa-ti plamadesti ideile. Cam astea sa fi fost ingredientele cu care am inceput, in urma cu doi ani, sa pregatim pentru voi, cititorii, primul numar din Jurnalul de bucatarie. V-am chemat alaturi, sa intram impreuna in bucatarie, cu sufletul deschis, chiar daca la ora aceea nu eram decat o mana de oameni care stiau si ceva gazetarie, si multe taine gospodaresti, dar aveau in dotare, pe langa condei, carti de bucate si caiete de retete, un banal fierbator electric la care s-a preparat primul fel de mancare pe care l-am fotografiat. Astazi, am adunat, si noi si voi, experienta, ne-am imbogatit spiritul si ne-am dotat bucataria, ne-am umplut camarile si pivnitele cu bunatati si suntem gata sa intram intr-o noua poveste. O poveste cu mii de gusturi si arome!

Reteta de suflet

Am strabatut, in timpul din urma, tara de la un capat la altul - in crucis si in curmezis, cum ar spune ai batrani - si n-am contenit sa ma minunez de cheful de sarbatoare al romanului. Sat dupa sat, oras dupa oras - toate isi cumpaneau existenta sub semnul Zilei Recoltei. Ii e dat omului nostru, mereu nevoit sa imblanzeasca pamantul si natura, sa se bucure in miez de octombrie de rodul pe care l-a strans. Si tot acum e si Ziua Vinului - ori, pe alocurea, Ziua Tuicii, sau a Palincii - caci nu se poate la masa romanului sa pui bucatele fara un paharel cu ""udatura"". Sub semnul acesta al rodniciei am pus si inceputurile Jurnalului de bucatarie, pentru ca timpul implinirilor, an dupa an, sa fie in inima toamnei. Si poate nu a fost o intamplare ca am fost chemati de locuitorii din Prejmer, tot la ceasul asta, sa cantarim recolta si sa ne bucuram de privelistea camarilor pline. Acolo, in Tara Barsei, am intalnit vrednice gospodine, pentru care prepararea conservelor pentru iarna nu mai are de mult secrete. Si tot acolo am intalnit un experiment inedit: o crescatorie de sturioni in ape de munte, in conditii asemanatoare celor de crestere a pastravilor - proiect despre care vom scrie curand. Piramidele de legume din piete si saltul stralucitor al pastravilor mi-a amintit de o reteta delicata care provoaca delicii gustative imprevizibile si ale carei ingrediente sunt sfecla rosie si pastravul afumat. Pentru a o pregati, luati 600 grame de file de pastrav afumat si taiati-l marunt cu cutitul. Amestecati pestele cu trei cepe tocate, sucul unei lamai, trei linguri cu ulei, o lingura cu mustar, sare si piper. Impartiti compozitia in sase parti egale. Pentru fiecare, pregatiti un pat din cate doua rondele de sfecla rosie marinata. Asezati pestele deasupra, presarati patrunjel proaspat sia€¦ aduceti-le la masa, in deschiderea unei petreceri reusite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.