La doar doua saptamani dupa ce o serie de organizatii ale minoritatii maghiare din Romania au pus temelia unei aliante care are drept scop obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc au inceput diversiunile. Zilele trecute, in judetul Covasna au fost imp
La doar doua saptamani dupa ce o serie de organizatii ale minoritatii maghiare din Romania au pus temelia unei aliante care are drept scop obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc au inceput diversiunile. Zilele trecute, in judetul Covasna au fost imprastiati mii de fluturasi cu un continut denigrator la adresa liderilor UDMR. Culmea, in aceeasi perioada, au fost distribuite pe strazile orasului foi volante prin care erau atacati liderii celor doua organizatii autonomiste, Consiliul National Secuiesc si Uniunea Civica a Maghiarilor. Liderii celor trei organizatii neaga la unison ca s-ar afla in spatele actiunii si condamna ferm tentativa de invrajbire. Ei sustin ca in spatele difuzarii materialelor respective s-ar afla Ioan Solomon, liderul Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita (FCRCH). Organizatia coordonata de Solomon a protestat in repetate randuri impotriva demersurilor autonomiste ale UCM si CNS. In urma cu doua saptamani, FCRCH a cerut autaritatilor de la Bucuresti stoparea "actiunilor separatiste pe criterii etnice" si a facut apel catre maghiari din zona sa nu se lase antrenati "intr-o aventura periculoasa ce poate duce la confruntari, distrugeri, suferinte si moarte". In opinia lui Solomon "mult trambitata autonomie secuiasca in toate timpurile a insemnat pentru romanii din zona asuprire, umilinte, intoleranta si, in cele din urma, asimilare". "Toate acestea sunt argumente pentru care nu vom putea ramane indiferenti la aceste incitari periculoase si vom reactiona pe masura", a mai spus liderul romanilor din secuime.
E-mail otravit
Mai multe foi volante cu mesaje menite sa provoace conflicte intre organizatiile maghiare care militeaza pentru autonomia "Tinutului Secuiesc" au fost impartite, in ultimele zile, in municipiul Sfantu Gheorghe, precum si in principalele localitati din judetul Covasna. Ieri dimineata, organizatorii acestei actiuni au difuzat chiar si in cutiile postale fluturasii semnati de presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Toth-Birtan Csaba, cu textul: "Mergem impreuna la manifestarea de comemorare a 500 de ani de la adoptarea Constitutiei Secuiesti de la Lutita (judetul Harghita - n.r.). Aceasta sarbatoare este a tuturor secuilor, astfel ca nu poate face obiectul unor tocmeli. Cei care, de la infiintarea lor ne-au stigmatizat drept tradatori de natiune, sa se multumeasca cu statutul de invitati. Csapo Jozsef (presedintele CNS - n.r.) sa continue organizarea intalnirilor cu unguri. Politicienii Consiliului National Secuiesc sa nu monopolizeze toate comemorarile istorice". Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, sustine insa ca textul nu ii apartine si nu stie nimic despre difuzarea fluturasilor in cauza. "Doresc sa subliniez si in mod public ca, dupa parerea mea, in spatele acestei actiuni sta un grup de interese pe care il deranjeaza colaborarea dintre UDMR, CNS si UCM si incearca sa puna piedici in fata telului nostru comun, realizarea autonomiei culturale, respectiv a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc", a spus liderul UDMR Sfantu Gheorghe. Primele scrisori de acest gen au fost difuzate jurnalistilor. In cursul acestei saptamani, presa maghiara din Ardeal a primit prin posta electronica o scrisoare semnata de liderul UCM - Trei Scaune (judetul Covasna), jurnalistul Zoltan Gazda, in care acesta lansa atacuri dure la adresa primarului municipiului Sfantu Gheorghe, Almos Albert, acesta din urma fiind si presedintele UDMR Covasna. In aceasta scrisoare, trimisa de pe adresa de e-mail al lui Gazda, acesta sublinia ca in ultima perioada liderul UDMR Covasna l-a atacat in permanenta, adaugand ca "poate il deranjeaza succesele pe care le are Uniunea Civica a Maghiarilor in lupta pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc" si ar vrea astfel sa distruga cariera sa politica.
Scrisorile misterioase
"Evenimentele din ultima perioada au dovedit ca garda de fier a UDMR ataca persoanele care (...) inca nu si-au pierdut constiinta nationala", se arata in aceeasi scrisoare. Presedintele UCM Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, s-a declarat, insa, indignat de faptul ca cei care au trimis aceasta scrisoare s-au folosit de adresa sa, in prezent fiind facute verificari pentru a-i identifica pe autori. "Este clar ca aceasta scrisoare a fost trimisa de cei care sunt deranjati de faptul ca in randul comunitatii maghiare a inceput o unitate pentru un singur tel, acela al autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Este vorba de un document menit sa produca conflict intre organizatiile maghiare care au inceput sa colaboreze", a subliniat Gazda. Marti dupa-amiaza, presa maghiara a primit si o scrisoare semnata de liderul UCM Odorheiu Secuiesc, Nagy Pal, in care acesta il ataca vehement pe vicepresedintele CNS, fostul vicepresedinte al UCM, Tulit Attila. Reprezentantii UCM sustin ca aceasta scrisoare nu a fost trimisa de Nagy, ci este vorba de un alt "document diversionist". Consiliul National Secuiesc va participa, sambata, alaturi de UDMR, la manifestarea de comemorare a 500 de ani de la adoptarea de catre Adunarea Nationala a Secuilor de la Lutita a Constitutiei Secuiesti din 1506, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Sfantu Gheorghe, presedintele Consiliului National Secuiesc, Csapo Jozsef.
Dialog cu romanii
UDMR Sfantu Gheorghe intentioneaza sa discute despre autonomie si cu reprezentantii societatii civile romanesti, urmand sa organizeze cateva intalniri in aceasta toamna. Liderul local al Uniunii, Toth Birtan Csaba, a declarat in urma cu doua zile ca este nevoie de un dialog si cu societatea romaneasca despre diferitele forme ale autonomiei. "Trebuie sa pornim pe ambele sensuri. Si pe cea politica si pe cea civica. In ceea ce priveste calea politica, sunt mai sceptic daca luam in considerare declaratiile liderilor politici din judet in legatura cu autonomia, astfel ca in primul rand vad posibila comunicarea cu partea civila. In primul rand, trebuie sa explicam foarte concret ce inseamna diferitele forme ale autonomiei fiindca se vorbeste de separatism teritorial, iar autonomia teritoriala inseamna exact contrariul separatismului", a spus Toth Birtan. In replica liderul liberal din Covasna, Adrian Zaheu, a atacat dur demersurile autonomiste si a sustinut ca UDMR a intrat in Parlament la ultimele alegeri doar "datorita aranjamentelor electorale la nivel central", altfel nu ar fi putut obtine pragul electoral de cinci procente. Reprezentantul democratilor din Covasna deputatul Petre Strachinaru a declarat ca in judet exista o neliniste in randul populatiei romanesti in ceea ce priveste solicitarea liderilor UDMR privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.