In ultimii ani, mii de metri cubi de padure au fost taiati ilegal in judetul Valcea. ""Jaful verde"" de pe Valea Oltului este deja obiectul unui dosar penal stufos, in care urmarit este si un fost sef de ocol silvic. Mai mult, autoritatile ancheteaza

In ultimii ani, mii de metri cubi de padure au fost taiati ilegal in judetul Valcea. ""Jaful verde"" de pe Valea Oltului este deja obiectul unui dosar penal stufos, in care urmarit este si un fost sef de ocol silvic. Mai mult, autoritatile ancheteaza modul in care s-au vandut cu totul, doi munti.

Din cauza taierilor masive de arbori, padurile s-au transformat in adevarate pasuni alpine, populate pe ici, pe colo de cioturi. Potrivit statisticilor intocmite la nivelul Directiei Silvice Valcea, numai din zona statiunii Voineasa au fost rase fara drept aproape 14 hectare de padure. Defrisarile de pe Valea Oltului au devenit de curand obiectul unui dosar penal, in care urmarit este si Gheorghe Deaconeasa, fostul sef al Ocolului Silvic din Voineasa. ""Initial, acesta a facut o plangere impotriva unei firme din Ardeal. Apoi, mai multi cetateni din localitate au sesizat ca seful de ocol a administrat defectuos padurile, proprietati private. La dosar, procurorii au mai adaugat si un proces verbal de constatare venit din partea Romsilva, care scotea la iveala grave nereguli, cercetandu-se si eventuala implicare a lui Gheorghe Deaconeasa"", a declarat Maria Nemoianu, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea.
RECOMPENSA. Desi seful de ocol silvic a fost destituit din functia de conducere, la o scurta perioada el a fost reangajat in cadrul Directiei Silvice Valcea. Actiunile politistilor si jandarmilor par sa nu aiba nici un efect, chiar daca adesea sunt sanctionate transporturile de lemn, fara acte de provenienta. Nici primarul din Voineasa nu are o solutie concreta, pentru a stopa ""jaful verde"". ""Problema este alta. Padurea se taie de jos in sus si nici vorba sa poti planta puiet. Cand cobori lemnul de pe creste, distruge tot in calea lui"", a precizat Gheorghe Dobrin.
VRAJBA. Mai nou, retrocedarea a doi munti de pe Valea Oltului este un nou motiv de scandal. Stabilirea mostenitorilor, delimitarea proprietatilor au dat nastere la controverse intre locuitori. Ultimele date arata ca cei doi munti sunt sub interesul unor mari afaceristi si au fost achizitionati de o batranica de 80 de ani, din Bucuresti, in schimbul a catorva milioane de euro. Anuta Handolescu, prefectul de Valcea a dat o dispozitie prin care a cerut o ampla analiza a modului in care s-au realizat retrocedarile din zonele Vidra-Voineasa.

SCANDAL. 14.000 de metri patrati de spatiu verde au fost distrusi pentru a se construi un gigant in centrul orasului


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.